Ponedjeljak

31. 8. 2020

8 H
RiHub
Prijave se primaju na: https://www.frooom.eu/prijave/, a broj polaznika je ograničen.

Frooom! filmska škola za djecu i mlade u Rijeci nakon nepredviđene stanke uzrokovane korona virusom i potresom, štrajkovima, poplavom, dvomjesečnom karantenom voditelja Froooma na Novom Zelandu te blagim pomjeranjem Zemljine osi, započinje s radom na novoj lokaciji u RiHub-u spremna za nove avanture.

Frooom! je zabavan teoretsko-praktični obrazovni program medijskog i filmskog opismenjavanja koji uključuje i informatičko usavršavanje te informacijsko osposobljavanje za kritičko promišljanje i stvaranje filmova kao i drugih medijskih sadržaja djece i mladih. Program provodi u Rijeci udruga Bacači Sjenki od 2015. godine u suradnji s Gradom Rijeka i Muzejem za modernu i suvremenu umjetnost.

Ovog ljeta predviđene su u Rijeci tri (3) radionice od 31. kolovoza do 4. rujna:

U početnoj radionici polaznici gledaju vrhunske nove i antologijske filmove te uče analizirati i gledati film s kritičke strane iz tisuće motrišta. Polaznici uče igrajući se, a konkretno uče o planovima, kadrovima, filmskim vrstama i rodovima, uče o tome napisati scenarij te temeljno prolaze kurs stop animacije preko koje uče o ulozi i o važnosti montaže i pričanja priča – to jest dramaturgije. Igraju se svega i sa svim što je učinilo film mogućim: od kineskih zoetropa, manirističkih optičkih eksperimenata, preko francuskih praksinoskopa, camere obscure i analogne filmske trake, do dronova, videofonije, televizije, pametnih telefona i kompjuterskih igara. Uče o filmu kao posebnom bilježenju stvarnosti, o filmu kao načinu komuniciranja te o filmu kao umjetnosti.

U naprednoj radionici polaznici ponavljaju sve što su naučili na početnoj te povezuju svoje iskustvo s filmom i medijskim sadržajima s kojima su se susreli u međuvremenu. Zatim zajedno s ostalim polaznicima i voditeljima razvijaju priče koje će pretočiti u dokumentarne, igrane ili eksperimentalne filmove, a cijelo vrijeme (ako žele), uz pomoć pametnih telefona ili iPada snimaju kratke filmove stop animacije svega što se oko njih događa – making of Frooom!. Svoje priče i scenarije međusobno stalno razmjenjuju i zagovaraju te na kraju, nakon produkcijske pripreme, razvoja scenarija u knjigu snimanja, odabira lokacija (location scouting) i izvođača/glavnih likova (casting) snimaju film i pripremaju ga za montažu.

Ovogodišnja majstorska radionica “Hermeneutika filma” je zabavan i vulkanski produktivan stvaralački laboratorij u kojem se pričaju paralelne priče iz više motrišta. Nakon izuzetno složenog procesa zagovaranja i traženja najboljih, mladi autori i autorice izabiru one priče koje se mogu ispreplesti i koje se podaju višemotrišnom kazivanju. Takav film tijekom radionice i realiziraju.

Početne, napredne i majstorske radionice vode vrhunski voditelji i voditeljice: medijska umjetnica i filmska autorica Mia Maros, scenarist i gulmac Nino Sorić, psihologinja Ines Begčevič, diplomiranja sociologinja i nagrađivana filmska autorica Marija Georgiev, scenaristica, dramaturginja, diplomiranja psihologinja i nagrađivana filmska autorica Anita Čeko te profesor filozofije i medijske pismenosti, filmski autor i glumac te student dramaturgije Veno Mušinović.

Prošlogodišnji filmovi mladih autora i autorica iz cijele Hrvatske su upravo na turneji Hrvatskom, a u 2019. i 2020. bili su prikazani na preko 10 festivala na 4 kontineta: https://www.frooom.eu/category/novosti/

Mjesto radnje Frooom!-a u Rijeci je RiHub u gdje u velikom multifunkcionalnom prostoru djeca imaju dovoljno prostora za igru, zabavu, učenje, praktičan rad, sigurnost i zaštitu.

Polaznici se skupljaju od 8 sati izjutra, a nastava traje do 15 sati uz dopunsku zabavu do 16 sati po potrebi, u petodnevnom ritmu.

Prijave se primaju na: https://www.frooom.eu/prijave/, a broj polaznika je ograničen.

Informacije: frooom.filmskaradionica@gmail.com

Frooom! škola ima podršku i sufinanciranje Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizalnog centra, Vladine agencije za elektroničke medije i Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja je u svom 19-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 250 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na 4 kontinenta. Uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje. BS podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura Nova.