Četvrtak

6. 2. 2020

18 – 19:30 H
Ogranak Drenova
Sudjelovanje je potrebno prijaviti na mail programi@gkri.hr.

Pitanje eko roditeljstva postaje sve aktualnije i u našoj zemlji. Rjeđe se radi o razini svjesnosti utjecaja našeg bivanja na planeti Zemlji na kojoj smo tek jedni od stanovnika, a češće o susretanju s raznim alergijama i zdravstvenim poteškoćama kod danas sve osjetljivije djece. Zašto su današnja djeca tako osjetljiva ? Zato što su izložena puno većoj razini otrova jer je danas sve zagađeno zbog nesmotrenog djelovanja većine čovječanstva. I hrana, i odjeća i zrak, tlo…možemo nabrajati unedogled.

Što može roditelj 21. stoljeća napraviti kako bi umanjio utjecaj svih ovih faktora na sebe i svoje potomstvo ? Postoje neki prijedlozi: može početi proizvoditi svoju organsku hranu (makar salatu i začine na balkonu), što više reciklirati, provoditi manje vremena uz tehnologije a više u prirodi, educirati se, povezati s roditeljima sličnima sebi, onima koji žele biti aktivni sudionici smanjenja ekološkog zagađenja na Zemlji. Čak i maleni pomak se računa, svaki pojedinac je bitan. Mi svi djelujemo, postojimo i utječemo na sve oko nas.

Ako roditelji smognu snage, mogu korištenjem platnenih pelena uvelike smanjiti svoj ekološki otisak. Također, platnene pelene su puno zdravije za dječju kožu, ako beba ima pelenski osip veće su šanse da ga neće imati ako koristi suvremene platnene pelene (ne one koje su koristile naše mame). Ako dijete koristi platnene pelene veća je šansa da će se i brže odviknuti od njih jer lakše osjeti kada je pelena mokra ili suha. Uštede kod korištenja platnenih pelena su velike, možete si uplatiti komad namještaja ili godišnje ljetovanje ako ne koristite jednokratne pelene.

Za one koji su zainteresirani za temu platnenih pelena pripremili smo predavanje – osobno iskustvo naše sugrađanke Ines Božinovski koja će nam u Ogranku Drenova Gradske knjižnice Rijeka objasniti prednosti i nedostatke korištenja platnenih pelena, u četvrtak, 6. veljače u 18 sati.