Tri premijere i bogati reprizni repertoar, novi radionički programi „Od slova do smisla: Kazalište čitanja“ i razni edukativno-kreativni programi, 26. revija lutkarskih kazališta, prigodni događaji i zanimljiva gostovanja u novoj sezoni riječkih lutkara

„U godinama kada mjere sve određuju, i poštujući ih, ne zaboravljamo na onu svoju, iskonsko kazališnu – igru. Iz igre kreće život, a naš život jesu scena i lutke. Lutke vam u ovoj sezoni donose svoje priče, iz davnina, iz romana, slikovnica, iz srca i iz mašte“, poručila je na konferenciji za medije ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir. I time je u dnevnom boravku Dječje kuće najavljena sezona 2021./2022.

Premijerni naslovi

Riječki lutkari u novoj će sezoni publici predstaviti čak tri premijerna naslova. Prva premijera publiku očekuje u rujnu, a riječ je o predstavi „Srce veće od mene samog“ autorice i redateljice Tamare Kučinović, čija je i predstava „Zamrznute pjesme“ koja je najnagrađivanija predstava u povijesti Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Probe su na radost svih već u tijeku, a kroz lik medvjeda Urse ova će predstava progovoriti o strahu od ljubavi koji je zapravo najveći čovjekov neprijatelj.

„Čarobnjak iz Oza“ autora L. Franka Bauma i redateljice Biserke Kolevske, čije su predstave gostovale na ranijim Revijama lutkarskih kazališta, premijerno će biti postavljen sredinom listopada. U ovoj poznatoj bajci punoj napetosti i emocija na put spoznaje popločan brojnim preprekama krenut ćemo s djevojčicom Dorothy i upoznat ćemo njezine nove prijatelje te shvatiti kako kroz zajedništvo možemo pobijediti i nemoguće, a da smo moćni čarobnjaci zapravo mi sami.

U idućoj, 2022. godini, točnije u veljači, očekuje nas  i treća premijera: „Mrljek i Prljek“ Jelene Pervan i Jelene Brezovec u režiji Davida Petrovića, u čijim autorskim projektima publika uvijek iznova uživa. Glavne su uloge ovog naslova, naravno, Mrljek i Prljek, zloćkaste bakterije koje su zapravo nestašne pa brzo i lako osvajaju simpatije publike i tako uče djecu o higijeni.

Stari i novi edukativno-kreativni programi

Uz šarolik reprizni program za sve uzraste i ciklus pričopredstava te edukativno-kreativne programe, posebno treba istaknuti novi radionički program „Od slova do smisla: Kazalište čitanja“ i to radionice „Pričopredstavljam“, „Pjesmočitanje“ i „Sretna slova“ autora i voditelja Vedrane Balen Spinčić, Petre Šarac, Damira Orlića i Zlatka Vicića. Naime, svaka pojedina radionica obrađuje različitu vrstu literature za djecu, bavi se pronalaženjem smisla ponuđenog sadržaja, uči ih čitati s razumijevanjem i interpretativno čitati te ukazuje na razne mogućnosti koje književnost nudi i kako je utkati u kazališni izraz. Projekt je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Dakako, ove će se godine u studenome održati i 26. Revija lutkarskih kazališta, koja će trajati od 2. do 11. studenoga, a koja će ugostiti desetak predstava iz zemlje i inozemstva uz zanimljiv popratni program. Na Reviji će biti proslavljeno i 20 godina od premijere kultne predstave riječkih lutkara, a to je „Ježeva kućica“, s kojom će se i tradicionalno ispratiti stara godina i dočekati nova 2022., dakako, uz Djeda Božićnjaka.

Kao i prošle sezone, predstave i radionički programi i u ovoj će se sezoni održavati na dvije lokacije – u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka i u Dječjoj kući. Kupnja ulaznica preporučuje se putem portala www.mojekarte.hr, a rezervacije ulaznica vrše se isključivo na mail Blagajne –blagajna.gklri@gmail.com   

Posebna je napomena kako Gradsko kazalište lutaka Rijeka sve predstave i programe izvodi u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama koje se odnose na javna okupljanja, a obzirom na stalne promjene, aktualnosti će redovno biti objavljivane na službenoj internetskoj stranici Kazališta.

Gostovanja i ostale radosti

Od 1. rujna u prodaji su publici već poznati obiteljski sezonski paketi „Praščići“ i „Maslačak“ čijom se kupnjom ostvaruje popust na ulaznice od 25%. Predstave u sezonskim paketima biraju se po vlastitom izboru iz redovnog repertoara Kazališta uz obaveznu prethodnu rezervaciju mjesta. Informacije i najave kupnje paketa vrše na mail Blagajne.

K tome, ove sezone Kazalište ponovno nudi pretplatničke pakete za osnovnoškolce „Tintilinić“ i „Gulliver“; prvi paket uključuje tri predstave, a drugi dvije predstave i jedan radionički program za izvođenje u Kazalištu i/ili Dječjoj kući za pojedini razred, odnosno školu. Svi zainteresirani mogu se javiti na mail Propagande – propaganda@gkl-rijeka.hr. Također, na isti mail vrše se i rezervacije termina za bilo koji organizirani dolazak u Kazalište. 

Na konferenciji za medije najavljeno je i šest gostovanja na festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu koje riječke lutkare očekuju u razdoblju od kraja kolovoza do početka listopada. Već u subotu, 28. kolovoza „Nove zgode Wande LaVande“ autorice Jelene Tondini i redateljice Morane Dolenc gostuju na međunarodnom festivalu, 32. Poletnom lutkovnom pristanu u Mariboru, u Sloveniji. Početkom rujna ansambl Kazališta putuje u Plovdiv, u Bugarsku, s predstavom „Wanda LaVanda“ Jelene Tondini u režiji Morane Dolenc na međunarodni lutkarski bienalni kazališni festival zanimljivog naziva „Troje je previše, dvoje premalo“ gdje će se predstaviti 4. rujna.

Nadalje, u rujnu će koprodukcijska predstava riječkih lutkara i Lutkovnog gledališča Maribor, Slovenija, „Carevo novo ruho“ gostovati na Slovenskom lutkarskom bijenalu, a potom na PIF-u Zagrebu. Prisjetimo se, „Carevo novo ruho“ dio je programa Europska prijestolnica kulture Rijeka 2020, kao i predstava riječkih lutkara „Sretna kućica“ koja će pak koncem rujna gostovati u Mostaru, Bosna i Hercegovina, na 1. festivalu lutkarske umjetnosti Mostar – FLUM-u. Prvi dan listopada hit-predstava „Flekavac“ gostovat će na već svima poznatom festivalu „Mali Marulić“ u Splitu. 

„Gradsko kazalište lutaka Rijeka čarobno je mjesto koje jednako vole i veliki i mali Riječani. Sve što naše Gradsko kazalište lutaka radi je uvijek vrlo kreativno i inovativno i potiče razvoj mašte kod naše djece, tako da ne mogu drugačije nego o njima govoriti samo u superlativima. Veseli me što su u našoj novoj Dječjoj kući dobili dodatan prostor za izvedbe svojih programa, ali i to što ni tijekom pandemije s kojom već dugo živimo nisu posustali. Izvodili su svoje predstave koliko god su mogli i time nam barem malo olakšali jer kultura nam je iznimno važna, pogotovo u ovo pandemijsko vrijeme. Brojne nagrade koje su tijekom 60 godina postojanja osvojili pokazuju kako je riječ o umjetnicima koji su prepoznati ne samo u Hrvatskoj i regiji već i u cijeloj Europi i vjerujem kako ćemo zajedno uživati u svemu što su nam pripremili za novu sezonu“, zaključila je zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan koja je prisustvovala najavi nove sezone.