Super ideje

Četiri kreativne aktivnosti za stvaranje genijalne atmosfere u vašem razredu

Priče
Ilustrirao: Sanjin Smajlović

Hej, Akavci, BEkavci, CEkavci, DEkavci, Ekavci! Znate li da najveći dio dana provodite u svom razredu? U tom razredu učite isto gradivo, dišete isti zrak, smijete se istim forama, gnjave vas iste zadaće iz matematike, a ista je učionica vaš drugi dom.

Baš je zato važno da u vašem razredu vlada opuštena i zabavna atmosfera.

Znam da ima ružnih dana i to je skroz OK, ali složit ćete se sa mnom kad kažem da je svaka drama manja kad pored sebe imate jedni druge. Ekipa iz razreda pamti se do kraja života, a evo nekoliko ideja kako vrijeme provedeno u vašoj učionici može biti još zanimljivije i kreativnije.

Razredni talent show

Svatko u vašem razredu ima talent za nešto. Sto posto! Milijun posto!

Neki plešu, neki pišu, neki slikaju, neki rasturaju Minecraft, neki igraju nogomet, neki se po svili penju, neki kartaju, neki kuhaju, ali to su ovi, svima poznati talenti.

Talenti mogu biti razni, sasvim neobični i sjajni kao što su:

  • umjetničko srkanje juhe,
  • imitiranje glasanja gusaka,
  • obuvanje cipela laktovima,
  • pjevanje na izmišljenim jezicima,
  • uzgajanje prašine ispod kreveta,
  • izrada zimskih jakni od wc papira.

Odredite jedan dan u mjesecu u kojem ćete napraviti svoj razredni talent show. Dvoje ili troje učenika predstavit će svoje uobičajene ili pomalo neobične talente prijateljima iz razreda.

Natjecatelje možete podržati tako što ćete za njih izraditi transparente podrške, navijati za vrijeme nastupa te njihovu hrabrost i trud nagraditi pljeskom.

Odaberite voditelja, ali i nekoga tko će biti zadužen za posluživanje čaja i keksića kako bi doživljaj bio potpun. U svoj talent show svakako pozovite i svog učitelja ili učiteljicu jer tko zna kakav neobičan talent imaju u sebi.

Savjet za vaše učitelje: Nije lako nastupiti pred publikom. Za takav je nastup potrebno mnogo hrabrosti, ali i dobra priprema pa bi natjecatelje mogli nagraditi jednodnevnim odmorom od zadaće. Što kažete na to?

Zid s preporukama

Ma znam, ne trebate se pravdati, sve vas razumijem. Nije da vi ne biste pročitali neku dobru knjigu ili pogledali zanimljiv film, problem je što ponekad nemate baš nikakvu ideju što bi vam uopće moglo biti zanimljivo.

Evo jedna ideja koja bi vas mogla spasiti mučne potrage. U svom razredu napravite zid s preporukama. Dobro, ne trebate baš graditi novi zid, odaberite neki koji je pomalo prazan i na njega nalijepite veliki papir na koji ćete jedni drugima ostavljati preporuke knjiga, filmova, crtića, igrica, predstava i radionica koje su vam se baš jako svidjele.

Što sve jedna preporuka može sadržavati:

  • naslov knjige/filma/predstave/crtića/radionice/izložbe koju preporučujete,
  • gdje se može pronaći/pogledati/posuditi/kupiti,
  • zašto je preporučujete,
  • kome bi se u razredu to moglo jako svidjeti.

Savjet za vaše učitelje: Jednom mjesečno promijenite plakat i svakom djetetu u razredu napišite preporuku za nešto što bi se baš njemu moglo svidjeti.

Tajnovita kutija

Muče vas neki problemi, skaču vam po glavi i svrbe vas po stopalima, ali nije vam svejedno podijeliti ih s drugima na glas. Bojite se da će vam se netko smijati ili vas neće shvatiti ozbiljno? Da, nije lako pokazati ljutnju ili tugu pred svima, baš bi zato vašem razredu mogla pomoći tajnovita kutija.

Pronađite kutiju i ukrasite je kako želite. Na njoj napravite rupu, dovoljno veliku da kroz nju može proći savinuti papirić. Stavite je na vidljivo mjesto i pazite da se ne uništi.

U tajnovitu kutiju možete ubacivati papiriće na koje ćete pisati svoje probleme, tražiti savjete, predložiti neku novu aktivnost, poslati poruku učitelju ili učiteljici ili čak cijelom razredu. Na papiriće ne trebate pisati svoje ime, samo pitanje ili problem koji imate, a teško vam ga je reći na glas. I učiteljima je ponekad teško pa i oni smiju ubaciti svoja pitanja i probleme u tajnovitu kutiju.

Savjet za vaše učitelje: Jednom tjedno, na satu razredne zajednice, ispraznite kutiju i na glas pročitajte papiriće te s djecom pokušajte pronaći odgovore, savjete ili riječi utjehe za one koji ih trebaju.

Podijelite umjetnost s drugima

Zid s preporukama je super, a može biti još i bolji, ako ponekad napusti vašu učionicu i usreći nekoga. Što kažete na to da razveselite djecu koju možda i ne poznajete s odlaskom u kazalište ili u kino? To mogu biti djeca koja žive u dječjem domu, u vašem ili obližnjem gradu ili djeca slabijega imovinskog stanja.

Odaberite predstavu ili film koji vam se sviđa i u dogovoru s vašim učiteljem i roditeljima, pokušajte uštedjeti novac kojim ćete počastiti djecu i uljepšati im dan.

Savjet za vaše učitelje: Dogovorite predaju ulaznica dječjem domu ili udruzi koju ste odabrali. Svaki učenik u razredu može napisati poruku djetetu kojem daruje ulaznicu i reći mu nešto o sebi.

Članak je nastao kao dio projekta Digitalne rožice u partnerstvu Udruge Ri Rock, Udruge Ruke, Udruge Muzikopter i Gradske knjižnice Rijeka. Ukupna vrijednost projekta iznosi 458.380,15 HRK (85% sredstava sufinancirano je iz Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, 15% sredstava osigurava Republika Hrvatska iz Državnog proračuna). Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Ri Rock.