Uz zaposlene ruke i mjeseci zatvorenosti u stanove mogu proći kao keks. Ok, ok, pretjerujemo, ali samo nam je drama ostala. I super “recepti” od Sare. 🙂

Na zraku je izvrsno, ali kod kuće može biti jednako zabavno. Sve što nam treba za igru imamo na dohvat ruke, a kada tome pridodamo našu maštu i nekoliko parova ruku, sve se može! Znate onu „kad se male ruke slože“? Baš to je ono što nam treba ovih dana kada nam se svakodnevna rutina mijenja vrlo brzo.

Da bismo, djeci ponajviše, ostvarili i osigurali neku novu rutinu, započnimo onime što njima predstavlja stabilnost, a to je – igra. Ovaj put vam pišem o pet jednostavnih aktivnosti kojima se možete veseliti u kući, a sastojke za njih sigurno imate.

Kazalište

Kod kuće sigurno imate nekoliko komada kartona, od kutija cipela, dostave hrane, starih registratora…izradite s djecom pozornicu kazališta prema slici ili po vlastitoj mašti. Važno je da ima otvor za glumce. Od starih krpa ili poderanih trenerki izrežite dva kvadrata materijala, složite ih u trokute i napravite zastore čije dimenzije odgovaraju otvoru kojega ste izrezali u kartonu.

Pozornicu možete obojiti temperama, možete na nju lijepiti pompome, možete dodati listove i bilje kao na slici, lijepiti šljokice, crtati... Bilo bi izvrsno da imate vruće ljepilo, ali i obično snažno ljepilo (kojim će roditelji lijepiti) će isto poslužiti.

Glumce možete napraviti od kamenčića ako ih imate ili možete do njih, od grančica, od štapića sladoleda, kvačica za odjeću. Pustite mašti na volju, djeci nije bitno da sve izgleda savršeno, već da svaki lik ima svoju funkciju, karakteristike i istaknute emocije. Sada vam preostaje da zajedno smišljate priče. Pustite dijete da vodi tijek fabule. Iznenadit ćete se!

Waldorfska zvijezda

Kako bismo uljepšali bojama svoj prostor u ovo vrijeme kada smo više kod kuće, savršena ideja za to je takozvana Waldorfska zvijezda. Ona se izvorno izrađuje u šarenim bojama i s transparentnim papirom, ali isto ju tako možete izraditi od novina, kolaž papira, papira koje će dijete samo obojiti temperama…Bitno je da papir nije tanji od novinskog, a niti prečvrst poput hamer papira.

Slaganje ove zvijezde ćete voditi vi, a dijete može pomoći ili sudjelovati samostalno ako je već školarac sposoban ispravno pratiti linije. Kada napravite prvu, druge idu kao od šale.

Trebat ćete: osam precizno izrezanih kvadrata papira, ljepilo za papir, škare, alat kojim ćete na kraju probušiti vrh zvijezde, trakica za provući i napraviti omčicu za objesiti.

  1. Postavite vaš kvadrat tako da prema vama izgleda kao dijamant.
  2. Presavijte ga u trokut.
  3. Vratite ga u početni dijamant oblik, otvoren prema vama.
  4. Stranice kvadrata (obje, jednu po jednu) presavijte kao na slici, tako da pratite središnju liniju. Presavijate ih točno do središnje linije.
  5. Sada zalijepite te stranice, ne pretjerujte s količinom ljepila.
  6. Na ovaj način izradite i ostalih 7 kvadrata.
  7. Kada su svi spremni, okrenite vaš prvi krak tako da je vrh prema gore i da gleda u vas prednjom stranom.
  8. Zalijepite jedan krak na drugi, da dobijete izgled kao na slici. Okrećite zvijezdu i lijepite dalje; samo one dijelove papira koji se dodiruju.

Zvijezdu je najbolje objesiti na prozor, ali i na drugim mjestima će biti odlična kao ukras.

Istraga morskih dubina

Možda trenutno ne možemo u akvarij, ali akvarij može k nama ako si ga sami napravimo : )  Pripremite jednu prozirnu košuljicu za papire, A4 crni papir, flomastere ili, još bolje, markere, komad običnog bijelog papira i komad kartona ili tvrđeg papira.

Na prednjoj stranici prozirne košuljice nacrtajte markerima ribe, rakove, alge, trave, što god želite, a da je iz mora. Od bijelog papira izrežite oblik lampe i njene sjene te nacrtajte kako je prikazano na slici. Zalijepite lampu na tvrđu podlogu, izrežite. Crni papir umetnite u košuljicu po kojoj ste crtali, a kojoj ste škarama ili skalpelom prorezali dno.

Kroz taj prorez pomičite lampu i dobit ćete onaj poznati – wow efekt! 😊

Vremenska prognoza

Iako se nadamo da će biti sve više sunčanih dana, vrijeme se mijenja, a mi to možemo pratiti i zabilježiti. Djeci je posebno zanimljivo pogledati kroz prozor ili izaći na terasu i odrediti kakvo je vrijeme danas.

Za ovu aktivnost trebate imati papirnati rođendanski tanjurić kojemu ćete izrezati vanjski dio i ostaviti samo krug. Ako nemate tanjurić, poslužit će i tvrdi papir ili obični papir koji ćete nalijepiti na karton/prednju stranicu stare bilježnice i slično. Krug koji ste izrezali podijelite flomasterom na osam jednakih dijelova.

Dijete neka u svaki od osam trokuta ucrta određenu vremensku priliku/nepogodu  – kiša, snijeg, vjetar, sunčano, oblačno, duga… Sredinu kruga potom probušite  i umetnite gornji dio slamke s pregibom ili nešto slično što bi moglo poslužiti svrsi. Dijete pomiče slamku po krugu određujući odgovarajuću prognozu dana.

Kišni štap

Biljke trebaju vodu, a mi trebamo biljke. Zato ponekad, kada se zaredaju sušni dani, moramo prizvati kišu na razne načine.

Jedan od načina poznat u domorodačkim plemenima Afrike jest prizivanje kiše uz pomoć kišnog „štapa“. Tuljac koji vam je ostao nakon potrošenog kuhinjskog papira ukrasite temperama živih i veselih boja te različitim uzorcima. Neka se dobro osuši. Kada je suho, šuplje dno „obucite“ tkaninom ili tvrđim papirom, dobro zavežite nekim otkačenim tkaninama ili vunom.

Sada možete napuniti tuljac sitnom rižom, cvjetovima lavande, sitnim kamenčićima, grahom, prosom…potom na isti način zatvorite i gornji otvor.

Šukajte, svirajte, lupkajte, zazivajte kišu!