Slatko štivo

Grickonja užasa: jako, jako slatka slikovnica!

Priče

Je li vam ikada iz ormarića sa slatkim nestala omiljena čokoladica? Moguće je da vas je posjetio Grickonja…

Krajem listopada u Dječjoj kući imali ste priliku prisustvovati predstavljanju slikovnice Grickonja užasa Zorana Krušvara (koju je napisao uoči sedme Noći velikog čitanja riječke neformalne skupine autora RiLit).

Slikovnica priča priču o Grickonji, niskom, okruglastom vanzemaljcu mekanog krzna koji više od svega voli slatkiše!

32 slatke stranice oslikala je Ivana Babić, studentica diplomskog studija vizualnih komunikacija i grafičkog dizajna na APURI.

Ilustracije ove slikovnice opasno su slasne!

🍭 Upoznajmo Grickonju!

Grickonja vam je simpatičan mali vanzemaljac koji je jedne noći svemirskim brodom stigao na našu planetu! E sad, poznata je stvar da putovanje svakoga izmori i gotovo svatko je nakon istog jako gladan. Ni s vanzemaljcima čini se nije drugačije, te je Grickonja, čim je sletio na Zemlju, ušao u prvu kuću koju je vidio u potrazi za nečim slatkim!

Iz slikovnice Grickonja užasa

Ne biste vjerovali, ali Grickonja je pojeo sve slatko iz kuće – med, kakao, krafne, palačinke… Čak 17 vrsta sladoleda! Pa gdje mu je sve to stalo?!

I tako je Grickonja grickao, a u jednom trenu prekinuo ga je mali mišić koji je isto kao Grickonja bio jako gladan. Naš Grickonja nije sebičan stvor, pa je s njim odlučio podijeliti slasni muffin. Malom mišiću to je bilo dovoljno, ali ne i Grickonji, koji je nastavio jesti!

Znate ono kada mama kaže: „Nemoj mrvit po podu jer će doći mravi!“? To je i Grickonji mama govorila, ali je on na to malo zaboravio i mrvio je posvuda po podu, pa su došli mravići koji su također bili gladni. Grickonja je i njima udijelio pokoji zalogaj!

Iz slikovnice Grickonja užasa

Pogađate – Grickonja je nastavio jesti, kad mu je prišao mali kuhinjski moljac, također gladan. Grickonja je i njemu dao slatkiš.

Ode i moljac, a Grickonja ugleda čokoladu kojoj nije bilo spasa!

Iz slikovnice Grickonja užasa

Mislite si sigurno koliko mu je već moralo biti loše u trbuhu od toliko hrane… I bilo je, jer je Grickonja pojeo toliko slatkiša da se nije se mogao ustati s poda! U jednom trenutku kada je shvatio da je sve slatko pojeo, bilo mu je žao, a budući da se cijela ova priča događala po noći dok su ukućani spavali, uplašio se kako će izaći iz kuće da ga nitko pritom ne zatekne.

Dobro se dobrim vraća, kaže poslovica, a budući da je Grickonja bio tako dobar prema svojim prijateljima, i mišić, i mravi i mali moljac uskočili su mu upomoć!

Iz slikovnice Grickonja užasa

Iako su svi ukućani spavali (neki i hrkali), Grickonju je ipak spazio obiteljski pas, koji se na njega malo naljutio jer je Grickonja smazao sve! Grickonja se uto sjeti kako mu je mama spakirala nešto hrane za put pa je ipak uspio sve što je pojeo vratiti kako djeca ne bi bila ujutro tužna.

🍫 Grickonja nas uči…

Ova simpatična slikovnica u sebi nosi puno poruka, a jedna od njih odnosi se na posljedice prekomjernog uživanja u slatkišima. Iz Grickonjinog primjera možemo vidjeti što se događa kada se pretjera sa slatkišima – počeo ga je jako boljeti trbuh, toliko da se nije mogao ustati s poda! To nikako ne želimo!

Druga je važnost raznovrsne prehrane. Grickonja je jeo samo slatkiše, što nije baš dobro jer da bismo bili zdravi naše tijelo treba raznovrsnu prehranu (pa čak i vanzemaljci)!

Svatko od nas voli se zasladiti nakon ručka i to je skroz kul, samo pazite da vam čitav ručak ne bude sladak!

Iz slikovnice Grickonja užasa

Još jedna važna poruka je važnost međusobnog pomaganja i dobrote. Grickonja je bio pohlepan, ali nije bio sebičan i hranu je podijelio sa svojim prijateljima. Drugim riječima, on im je pomogao u nevolji, a kasnije, kada je Grickonji trebala pomoć, svi su bili tu da mu pruže ruku (i šapu, i nogu, i krilce).

Grickonja užasa dostupan je na web policama Inverzije. Pri čitanju, obavezno se opremite nečim slatkim (ali nemojte pretjerati kao Grickonja) 🙂