Samo hrabro!

Objavljena je slikovnica koja prvašićima pomaže pobijediti strah od škole

Vijesti

Polazak u školu definitivno je jedan od najvažnijih događaja u djetetovu životu!

Uzbuđenje se često miješa sa strahom od nepoznatoga, pa roditelji, znajući iz svoj iskustva koliko to može biti zastrašujuće, nastoje djecu što bolje pripremiti za taj veliki korak.

U tome im može pomoći simpatični ježić Žinko, glavni lik slikovnice Žinko u školi, koji zajedno s medom, zecom i drugim šumskim prijateljima kreće u prvi razred.

Autorica knjige je Željka Horvat-Vukelja, a urednice su Snježana Marić i Emica Calogjera Rogić.

Željku možda znate kao nekadašnju urednicu Modre laste i stalnu suradnicu časopisa Smib. Uz to, članica je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva dramskih umjetnika te suradnica Arke, udruge koja okuplja odrasle osobe s intelektualnim teškoćama i privatne glazbene škole Glazbaonica Ljubav u kojoj proučava nove načine senzibiliziranja predškolske djece na klasičnu glazbu. Također, začetnica je književno-scenske forme pričokaz.

Željka je priču o malom ježu koji se boji škole stvarala u mislima čak devet godina!

Priču sam dugo vremena imala samo u mislima. Pripovijedala sam je djeci na književnim susretima i pritom je dorađivala. Tek nakon što sam je ispričala više od 100 puta, sjela sam i zapisala je. Najljepše mi je i najdraže kada, pričajući djeci, spontano dođem do sve boljih detalja u sadržaju i kad u izrazu postanem jednostavna, prirodna i uvjerljiva.

Željka Horvat-Vukelja

Ideja knjige Žinko u školi ne bi bila potpuna bez ilustracija, a za njih je zaslužna ilustratorica Branka Hollingsworth, koja je priču o malom ježu tehnikom digitalne olovke majstorski prenijela u djelo.

Mogu reći da mi se ježić Žinko pred očima odmah stvorio kao lik jer je Željka imala napravljene lutkice za priču. Međutim, Željka moje likove nije vidjela sve dok knjiga nije bila spremna za tisak! Malo me bilo strah da joj se neće svidjeti, ali čini se da sam dobro pogodila!

Branka Hollingsworth

Ova simpatična knjiga dolazi s kul dodacima – 12 crteža glavnih likova koji se mogu izrezati, oblikovati i pretvoriti u lutke na štapu tako da se nakon čitanja igra može nastaviti!

Knjiga je dostupna na policama i u webshopu Školske knjige, i nema sumnje da će pomoći svim prvašićima koji još uvijek oprezno pristupaju svojim školskim klupama!