Maštovito

S olovkom na put: Raspričana igra koja će te odvesti gdje god poželiš

Priče
Ilustracija: Ana Glažar

Ne znaš što je gore, kad si u školi ili na odmoru. Kad svega je previše ili kad nemaš pojma gdje bi sa sobom. Kvart ti je dosadio, grad je još dosadniji, sve je isto i najradije bi se lansirao na Mars, kad začuješ mamu kako s balkona viče:

– Ako ti je dosadno, našilji olovku i vježbaj sastavke za hrvatski!

Praviš se da je ne čuješ jer radije bi iskopao tunel do Kine s tom olovkom koja te podsjeća na Č i Ć, na zaboravljene zareze i krivo korištene dvotočke, nego sada nešto pisao. 

Sve znam. 

Ne trebaš se meni pravdati jer ti i ja smo sličniji no što misliš. Znam da ti nije lako, nije ni meni. Ispuniti bijeli papir nekim dobrim tekstom ponekad je teže nego pojesti samo jednu kockicu čokolade.  

Bilo bi puno lakše kad bismo se, na trenutak, zaista mogli negdje lansirati. U neki novi grad, u neki novi svijet. Probati novi okus sladoleda i kupati se u jezeru od pudinga. To bi pomoglo, a ne sastavak, misliš sada.

Odat ću ti tajnu. To je moguće!

Ilustracija: Ana Glažar
Ilustracija: Ana Glažar

Ta olovka od koje te prolaze trnci i želučani grčevi može se preobraziti u genijalno prijevozno sredstvo, odvesti te gdje god poželiš i ubaciti te u avanturu o kojoj si do sad mogao samo sanjati, a sve to bez da napustiš vlastitu sobu.

Zvuči nevjerojatno, znam, ali je živa istina! 

Za ovu će ti avanturu trebati:

 • papiri
 • olovka
 • škare
 • karta svijeta (možeš je pronaći i na internetu pa isprintati)

Grad iz moje glave

Dobro promotri kartu svijeta i pronađi mjesto usred oceana na kojem ne postoji kopno. Izrezuckaj papir u oblik nekog novog, izmišljenog kontinenta te ga prisloni na odabrano mjesto na karti.

 • Kako se zove taj kontinent?
 • Koliko se država nalazi na njemu?
 • Koliko ljudi tamo živi?

Sada zatvori oči i olovkom ubodi na jedno mjesto tvog novog kontinenta. To mjesto je glavni grad neke sasvim nove države.

 • Kako se zove ta država?
 • Koji je njen glavni grad?
 • Nacrtaj zastavu te države.

Sada zamisli stanovnike glavnoga grada. 

 • Kojim jezikom govore?
 • Što jedu na nedjeljnom ručku?
 • Kako se zove njihovo najpoznatije voće?
 • Koje životinje žive u tom gradu?
 • Što je zajedničko tebi i stanovnicima tog grada?
 • U čemu ste potpuno drugačiji?

Sada, kada si zapisao odgovore na sva ova pitanja, preostaje nam odgonetnuti još samo nešto.

 • Zašto bih volio posjetiti baš taj grad?

Putujem i zapisujem

Iiiiiiiiiiiiii, tamo si! Ostvarila ti se želja i stigao si u na sasvim nepoznat kontinent, u sasvim nepoznatu državu i sasvim nepoznat grad. A nisi ni mrdnuo iz svoje sobe. Lijepo sam ti rekla da je moguće!

Šteta bi bilo da sa svog putovanja ne poneseš uspomenu. Što kažeš da vodiš dnevnik svog putovanja? Presavij nekoliko papira na pola i nacrtaj naslovnicu svog dnevnika.

Unutra upisuj sve što ti se na tvom izmišljenom putovanju događa. Kako si putovao? Što si prvo pojeo u novom gradu? Jesi li s nekim razgovarao? Na kojem ste jeziku pričali? Je li tamo bolje ili gore nego si zamišljao.

Zamišljaj i maštaj, a svaku prazninu popuni jednom fotografijom s putovanja. Nacrtaj sebe na glavnom trgu izmišljenog grada. Nacrtaj sebe u nekoj neobičnoj situaciji. Nacrtaj ono što si vidio i doživio. 

Na trenutak ćeš pomisliti da si zaista tamo i bio.

Drametina nad drametinama

Zeznuo si. Nešto sasvim slučajno i bez loše namjere, ali si zeznuo. I to opako!

Napravio si nešto što je u tvojoj državi i u tvom gradu skroz ok, ali u ovom je gradu, čini se, to veliko zlodjelo zbog kojega se ide ravno u zatvor. Ups!

A što si to napravio? Skinuo koru s banane prije nego si je smazao? Ispuhao nos u maramicu? Stavio ruksak na leđa? Smisli pa zapiši.

Što god da si napravio, svi misle da si najveći zločinac i žele te strpati u tamnicu. Strava!

Kako ćeš se izvući? Kako ćeš ih uvjeriti da nisi u krivu? 

Napiši kratko pismo sucu koji će odlučivati o tvojoj sudbini. Sve mu reci, kako si ovdje došao, što si to napravio i zašto si mislio da je to sasvim ok. Zamoli ga da te pusti kući.

Uf! Ovo je bilo napeto! Nadam se da si se uspio izvući iz velikog problema. Ako jesi, za kraj ovoga neobičnog putovanja, napiši 7 neobičnosti o svom izmišljenom gradu koje treba znati svaki turist prije nego što ga posjeti. Ne želimo da se ovakva drama dogodi još nekome!

I sad je stvarno kraj

E, sad ti reci da olovka nije čarobni štapić! Odvela te na čudesno putovanje i pokazala ti da u tebi stanuje pisac, i to jako dobar pisac. Sjeti se toga kad sljedeći put protrneš od glave do nožnog palca kad u školi najave sastavak za ocjenu. Kad pomisliš da ne znaš pisati i da nikad iz tebe neće izaći dobra priča, sjeti se da si jednu takvu, upravo sada stvorio!

Članak je nastao kao dio projekta Digitalne rožice u partnerstvu Udruge Ri Rock, Udruge Ruke, Udruge Muzikopter i Gradske knjižnice Rijeka. Ukupna vrijednost projekta iznosi 458.380,15 HRK (85% sredstava sufinancirano je iz Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, 15% sredstava osigurava Republika Hrvatska iz Državnog proračuna). Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Ri Rock.