Svi volimo jutjubere i razne YouTube kanale, ali gužva je velika, kao i broj totalno loših videa, pa smo se mi ulovili tog teškog zadatka kopanja i traženja što je dobro. Prvi izbor tebi na raspolaganju.

Imam problem. Mega problem. Mama je rekla da će mi radije uvaliti polovnu Nokiju 33 10 (guglati koji je to prastari mobitel!), a za wi-fi pass staviti nekakve egipatske hijeroglife, nego da gubim dane uz YouTube. Hej, mama! Ona misli da ja gledam onog tupog tipa što stavi gomilu majoneze na kolač od čokolade i onda to pojede. Ni blizu. Dobro ok, ponekad, pogledam, pa nije grijeh nasmijati se. Ali evo što ful puno gledam.

Volim znanost, ali ne baš onakvu kao na satu kod Kale iz kemije.  Life Nogging su super animirana videa kojima pametna ekipa odgovara na neobična pitanja – može li nas istiskanje prištića ubiti, možemo li preživjeti zaglavljeni u snijegu, što bi se dogodilo da smo alergični na vodu…

Na svaku dilemu odgovaraju ozbiljno i s pravim činjenicama, pa saznaš i ono što ti stvarno treba i ne treba. Možda ne pomogne na ispitu iz kemije, ali nema veze. I da, sve izgleda vrlo lijepo i zabavno.

Kurzegezgat  je isto znanstveniji tip jutjubanja i trunku ozbiljniji od Life Nogginga. Isto je sve lijepo animirano, a pitanja na koja odgovaraju nisu lagana – npr. zašto nas gledanje u lijepe stvari čini sretnima. Zašto sam ja sada tako sretan, zaštooooo?!!!

Moram reći i da im uvodni video počinje s rečenicom: Ljudi su majmuni s pametnim mobitelima. Ipak me je malo strah da stvarno ne dobijem tu Nokuju 33 10 i ne ostanem samo majmun..

Ako stvarno dođe do toga igrat ću stolne igre. Znam da su mnogima cijeli svemir Čovječe ne ljuti se i Monopoly, ali skroz su u krivu. Najviši mi je to pokazala Shut Up & Sit Down ekipa koja je probala (i o tome snimila video) valjda sve igre u svemiru.

Osim što puno pričaju, stvarno se uživljavaju u radnju, tako da kad oni igraju “Gospodare prstenova” kao da iza leđa osjećaš tog trola koji ti se približava ispred Gandalfove kuće. A samo ste bacili kockicu.

Fantastika mi dobro leži. Volim i Tessu Netting koja je totalno opsjednuta Harry Potterom, koji meni nije baš vrh, ali ona to tako dobro ispriča.

Mislim, tko normalan bi se pitao što iz Harry Pottera možete probati u svakodnevnom životu? Metlu?

“Gaming” jutjubera ima cijelo more, ali nisu svi dobri kao Matthew Patrick koji vodi The Game Theorist. Da skužite o čemu je riječ samo ću reći da će tip npr. uzeti autobus iz Fortnitea prenošen balonom te do totalnih detalja analizirati da li je to moguće i što je potrebno napraviti da bi autobus balonom stvarno dignuli u zrak.

Cijelo vrijeme vilica mi je u poziciji prema dolje, a kako Patrick radi i The Film Theorist  mogu reći mama s razlogom se brineš.

Čeka me i nepogledana recenzija na HCL.hr. Belan ima baš najbolji glas, a i humor mu nije za baciti. I s Viškova je!

Volio bi moći crtati kao svi ti likovi. Nešto i sam radim, ali me je sram to pokazati. Pomaže mi Draw with Jazza koji radi svakakve ludosti uz koje mi je nešto jasnije kako kretati rukom po praznom papiru.

Dosta je fora kada pokušao nešto nacrtati bez disanja u dvije minute. A ni crtanje dronom nije loš štos.

Dan Gartman mi je to totalni odmor. To je ilustrator koji ono što radi Adobovim kreativnim alatima (Photoshop, Ilustrator…) snima i onda samo to stavlja kao video.

On ništa ne govori i ne tlači savjetima, samo gledaš kako pred tobom rastu krasni crteži i sve uz neku totalno mirnu glazbu. Dobro i za zaspati.

Stare igre su posebno zabavne, a kanal Cinemassacre na kojem je glavni živa legenda Angry Video Game Nerd mi pomaže otkriti što je sve bilo prije Red Dead Redemptiona.

Jeste li znali da je igra E.T. o malom slatkom vanzemaljcu 1982. godine bila toliko loša da su nekoliko milijuna disketa uništili i zakopali ispod jednog brda? Nisam ni ja, ali mi je Ljuti Šmokljan to otkrio.

Volio bi da je više ovakvih videa na hrvatskom jeziku. Svi mi koji volimo jutjubere znamo dobro i engleski, ali ipak nije uvijek to prava stvar. Bilo bi svima lakše i ljepše. Možda bi i mamu omekšao. Pa znaš li ti kakav dobar link svakako pošalji. Ja nisam gospodar interneta. Još.

(Zvonko, dolaziiii u kuhinju, hlade ti se tortelini, neću ti više ponavljati!!!!!!)

Ok, ok, prvi je dan rutinski prošao, mogu dalje.

Zvonko Riba