Bez boljeg razumijevanja prošlosti nema ni odlične budućnosti, a koliko nas zna da je omiljena pomoć na satovima matematike rođena u malenom istarskom mjestu Buje?

Danas, u vrijeme kada na mobitelima imamo aplikacije poput Photomatha s kojima “rješavamo” i složenije matematičke zadatke, moramo se sjetiti da je ne tako davno revolucija bilo nešto potpuno drugačije – običan džepni kalkulator.

Naša zemlja može se pohvaliti time da je jedan od prvih svjetskih funkcionalnih džepnih kalkulatora nastao u našoj zemlji, u Rijeci nedalekim Bujama (iznad Umaga). Godine 1971. u Bujama je počela s radom tvornica Digitron, a prema kojoj se od tada neizbježna naprava za računanje često i nazivala jednostavno “digitronom” (ako vam je nepoznato svakako pitati baku ili djeda :).

U sklopu izložbe “Digitron Utopia” pripremljen je i mali dokumentarni film kroz kojeg tada mladi ljudi nadereni za elektroniku pričaju o tome kako je sve počelo, kako se razvijalo, o kakvom je entuzijazmu bila riječ… Bilo je to vrijeme bez micro:Bitova, 3D printera, Arduina (…) koji pomažu da napraviš svoj kalkulator u vlastitoj sobi, a Digitron je djelovao nešto kao domaći Apple. Ok, možda malo pretjerujemo, ali samo zato jer nam je super.

Uživajte u prvorazrednom komadu domaće povijesti tehnologije!