Mi odrasli, za neke stvari koje su nama jasne, ponekad zaboravimo da mališanima baš i nisu…

Stoga nam je zadaća što više približiti svijet u kojem se nalaze i nepoznate stvari učiniti poznatima i voljenima.

Jedno od takvih mjesta je i knjižnica! Iako je mnogim velikim ljudima odlazak u knjižnicu rutina, malenima je to još jedno veliko, nepoznato mjesto prepuno nepoznatih ljudi i velikih knjiga.

U upoznavanju djece sa svim čarima i ljepotama knjiga i knjižnice kao izvrstan alat može poslužiti slikovnica Ivanke Ferenčić Martinčić Kako je zeko zavolio knjižnicu koju je ilustrirala Nikolina Dinješ.

Ivanka Ferenčić Martinčić spisateljica je koja nam je već dobro poznata iz slikovnica Matilda i vještičji mačak i Matilda i zagonetne žabe, a ono što možda o Ivanki niste znali je to da je ona – knjižničarka.

Ivanka jako voli svoj posao, štoviše, obožava ga, i kako bi to prekrasno mjesto prepuno mašte zvano knjižnica približila djeci, odlučila je napisati još jednu slikovnicu: Kako je zeko zavolio knjižnicu!

Slikovnica priča priču o malenoj djevojčici Tini koja je svog omiljenog zeku dovela u knjižnicu na jednu kreativnu radionicu. Nakon radionice i posuđivanja slikovnica, djevojčici Tini i njenoj mami jako se žurilo i u svoj toj žurbi zeku su zaboravile u knjižnici.

Zeko se već počeo bojati jer je bio sam, u velikoj nepoznatoj knjižnici, no srećom, zeku je pronašla dobra teta knjižničarka s kojom je proveo čitav dan, a teta knjižničarka mu je pokazala sve čari knjižnice.

Zeko je saznao kako knjižnica zapravo nije neko strašno mjesto, već baš suprotno – mjesto prepuno mašte, jako dobrih i lijepih knjiga koje se čuvaju s ljubavlju i pažnjom!