U moru glupih izazova koji nas redovno tjeraju na motanje kablova i odlazak u šumu, uspjeli smo naići na izazov koji nas podsjeća na važnost hitnih službi te koliko je ustvari njihov posao težak.

Svake godine bezbroj je (namjernih) prilika za upoznati se sa opremom hitnih službi. Primjerice, vatrogasci su prošloga tjedna zasjeli na Korzo te šetačima pokazivali kako se postupa u određenim situacijama ili čemu točno služi određena oprema. Naravno, kako u svima nama čuči jedno dijete, mi čekamo jedino korištenje šmrka poslije kojega nam koncentracija redovno pada jer teško da postoji išta zanimljivije od vodenog topa. Tko nas može kriviti?

Međutim, repertoar hitnih službi puno je širi od jednoga vodenoga topa. Priliku za upoznati se s njim pružio nam je takozvani Tetris challenge koji je pokrenula policijska služba iz Zuricha. Ukratko, izazov od službenika traži da unutar jednog pravokutnika posloži opremu koju možemo pronaći u vozilu hitne službe. Edukativni izazov ubrzo se proširio diljem svijeta. Redom su se počeli slagati vatrogasci, bolničari, čak i vojska se uključila u akciju što je bilo uistinu impresivno.

U moru izazova koji se natječu u besmislu i opasnosti po ono malo razuma što imamo za društvo, ovaj izazov nam ulijeva nadu da je društvo svjesno mogućnosti ovih formata. Hitne službe uspjele su sa samo jednom slikom ukazati na što sve moraju biti spremne tijekom dana. Jedna slika bila je dovoljna da shvatimo koliko je ustvari stresan i težak život jednog službenika.

I ujedno da shvatimo koliko god je vodeni top kul, ima još mnogo stvari unutar vatrogasnog vozila koje život znače.