Legenda živi vječno. Legenda je Tetris! Igra koja je doživjela novu energiju u novom ruhu.

Pizza i ananas, pahuljice i voda, Tetris i battle royale – postoje kombinacije koje nam nikada neće biti jasne, ali funkcioniraju. Za prve dvije nikad neću saznati (niti želim), ali za treću sam dopustio znatiželji da me odvede u opasne vode iz kojih sam izašao s nagradom u vidu Tetrisa 99, klasika u novome ruhu.

Svi smo do sada u jednom trenutku igrali Tetris – bilo iz dosade kao jednu od onih besplatnih igara koju dobijete na mobitelu ili jer vas je tata navukao, jedan sat ste slagali tetromine. Stoga – znate premisu. Međutim, što će se dogoditi ako u tu premisu ubacimo koncept battle-royala koji je zadnjih par godina poharao gaming scenu? Pa dobit ćete vraški dobru igru koja pokazuje kako uvijek postoji način za izumiti toplu vodu.

Ludo, nemoguće i funkcionira

Kombinacija Tetrisa i multiplayera nije ništa novo – ona je s nama već dovoljno dugo vremena, kao i mnogobrojne varijacije na temu koje s vremenom brze dosade osim ako niste pasionirani ljubitelj Tetrisa; pretpostavimo da niste. Kreatori Tetrisa 99 bili su dobro upoznati s dugom tradicijom koja se diči partijama tetrisa koje su znale potrajati i po 12 sati. Današnja djeca ne žele čuti kako postoji mogućnost da njihova partija potraje do kraja njihova školovanja. Stoga je tim iza Tetrisa 99 došao do ideje da stvore multiplayer platformu na kojoj u jednoj partiji može sudjelovati 99 igrača u Tetris verziji last man standing. Ludo, nemoguće, ali funkcionira. Kako?

Naime, kada započnete igru vi pred sobom imate vašu mrežu uz standardnu tetris opremu, dok se pored vaše mreže stvori prikaz ostalih 98 igrača u vašoj partiji, što Vam omogućuje uvid u igre drugih. Naravno – nemoguće je to pratiti, ali riješenje postoji. Naime, dok vi slažete svoje tetromine, imate složen ofenzivni sustav pomoću kojega suparnicima šaljete redove tetromina. Četiri su opcije – Random, K.O, Attacker i Badges.

Prva opcija je jasna, tetrimone šaljemo nasumično izabranim igračima u igri. K.O. su igrači koji se nalaze na rubu te predstavljaju laki plijen. Attackeri su igrači koji su Vas upravo napali i vi ste odlučili kako im nećete ostati dužni. Badges je opcija koja Vam nudi da napadnete najjače igrače u vašoj partiji te ona nudi najviše rizika i najviše uzbuđenja, u prijevodu, poslije slanja linija tetromina očekujte brzu povratnu informaciju. Naravno, napadi imaju svoju svrhu – pored izbacivanja igrača iz partije, vi dobivate multiplier koji određuje koliko linija tetrimona možete poslati vašim protivnicima.

Ipak – postoji problem. Naime, nigdje ne postoje upute unutar igre koje će vam reći sve što sam ja vama sada napisao što može predstavljati veliki problem kada se suočite s last man standing modulom Tetrisa u kojem nemate vremena razumjeti kaos. Ako ste naviknuli na vaš svakodnevni Tetris, doživjet ćete šok jer Tetris 99 je njegov ludi bratić o kojem obitelj ne voli pretjerano pričati. Ipak, nakon prvih nekoliko partija shvatit ćete kako igra od vas ne traži da razumijete kaos, već da ga prihvatite i postanete dio njega.

Brzina ispadanja

Partije traju maksimalno desetak minuta jer igra prati broj igrača – što je on manji, to igra brže šalje na vas tetromine koji prate ritam muzike. Stari je to recept isproban u brojnim drugim inačicama ove igre kada se shvatilo kako su duge partije tetrisa stvar prošlosti. U mnogim partijama ispast ćete iz igre nakon samo nekoliko minuta – kaos će vas progutati. Međutim, ako shvatite kako se to svima događa te kako je to čar Tetrisa 99, udahnut ćete i započeti novu partiju u roku od samo nekoliko sekundi.

Iako je trenutno dostupan samo korisnicima Nintendo Switcha, Tetris 99 je igra koju ćete probati zbog nostalgije, a onda se iznenaditi zbog zaraznog kaosa u koji vas uvlači. „Još samo jedna partija“ je rečenica koju ćete najčešće koristiti ako upalite igru. Ako mi ne vjerujete, probajte i samo mi se onda nemojte javljati usred noći s pitanjem kada je pao mrak.