Moramo priznati kako smo odustali od uvodnog teksta kako bi više vremena proveli istraživajući pronađenu bazu ilustracija.

Znate li trošiti/gubiti svoje vrijeme? Kada dođete iz grada, a doma samo zidovi, mislite li kako znate pogubiti, prodati, izrezati, poredati i srušiti svoje vrijeme? I kada ispišem sve te glagole predvođene infinitivom (po)gubiti, ne ispisujem ih u negativnom ključu. Potrebno je dangubiti. Uistinu je potrebno gubiti vrijeme kao što to rade zadnji diletanti na rubovima stranica/krčmi kada junak izlazi iz poglavlja.

Ipak – kako? Moram priznati kako ne znam i kako sam vas nepotrebno zavlačio uvodom. No, imam jedan zanimljiv prijedlog koji bi trebao predstavljati korak u pravom smjeru, korak bliže umjetnosti gubljenja vremena.

Riječ je bazi starih književnih ilustracija koja sadrži nekoliko tisuća ilustracija iz raznih izvora. Uistinu ima svega – od svjetski poznatih ilustratora do opskurnih imena iz još opskurnijih naslova koji obiluju gotovo nadrealističkim ilustracijama. Od satiričnih i bajkovitih ilustracija do onih u naturalističkom ključu, pronađena baza je pravo blago za one koji svoje vrijeme odlučuju gubiti u potrazi za detaljom.

Zašto detaljom? Pobogu, zašto gubimo vrijeme ako ne u potrazi za detaljom koji će nas vratiti tamo gdje želimo biti?