Evo jedna vijest za kojom će kolekcionari poludjeti.

Danas ljudi rijetko razmišljaju o putu stvari koje im se trenutno nalaze u rukama. Jednostavno su tu jer jesu. Primjerice, ova LEGO figurica na mojem stolu jednostavno je tu jer gdje bi drugdje bila? Naravno, povijest je mnogo kompleksnija (iako mnogi danas sve pokušavaju prikazati jednostavnim jer svi možemo sve kad hoćemo!).

Početna točka za legiće je 1932. godina kada je Ole Kirk Christiansen, osnivač LEGO grupacije, krenuo izrađivati drvene igračke za djecu. Međutim, iz tih arhajskih početaka nama danas jedino poznato zvuči krilatica “Play well”. Tek 1939. godine započinje se s izradom kockica koje nalikuju onima što imamo danas. Osam godina kasnije one postaju dijelom plastične, ali tek 1958. godine one postaju LEGO kockice s kojima se i dan danas igramo. Drvene kockice cijelo to vrijeme polagano su bile potiskivane te su u konačnici izbačene iz proizvodnje 1960. godine.

Čemu ova kratka lekcija o povijesti legića? Razlog je jednostavan – LEGO je odlučio izdati posebnu ediciju figurica posvećenu formativnom razdoblju. Drvene figurice s izuzetkom klasičnih žutih ruku LEGO je izradio u brojnim varijacijama te spadaju pod kolekcionarske primjerke.

Zašto to kažemo? Dva su razloga – jedan je taj da je figurica pet puta veća od vaših doma, a drugi je da jedna košta 120 američkih dolara. Istina, uz figuru još dobijete su knjižica koja vam prepričava povijest legića, malenu vrećicu LEGO kockica te nekoliko dizajnerskih primjera figurice koju ste dobili. No, ponavljam – 120 američkih dolara.

Srećom je članak bio zabavan