Za mićega brata i/ili sestru… Koliko ste puta čuli, ili rekli: pa umrijet ću od dosade! I mi, mnogo puta. I odmah nam neka akcija spašavanja padne na pamet, pa se pitamo kako i koga ću spasiti, i što nas sve može spasiti od te dosade.

Ja sam staromodna, mene je uvijek od dosade spašavala knjiga. Nekad čak i strip.

A vi, kad vam bude dosadno, potražite još nekoga kome je dosadno. Najbolje i najpraktičnije da taj netko bude osoba koja s vama živi, i još je i mlađa – jer onda imate baš dobro opravdanje da posegnete za slikovnicom.

Premda, ovo što ću vam predložiti da pročitate malome braci ili seki, uopće nije tipična slikovnica. Ono, da zatvorite oči i primite je u ruke, nema šanse da biste pogodili o čemu je riječ. Tvrdih korica jest, ali uopće nije onako slikovničasto kvadratasta, već više pravokutnikasta. I na dva kata je, može se otvoriti i gore i dolje: kao jedna manja knjiga, i jedna veća. Koje su povezane, ali se mogu i skroz odvojeno čitati.

Slikovnica se zove Ljubav spašava živote, i znam da to baš ozbiljno i odraslo, i DOSADNO zvuči. Ali otkrit ću vam tajnu: knjigu se ne sudi po koricama, a slikovnicu se ne sudi po naslovu. To drugo sam sad izmislila, ali istina je.

Ovu našu slikovnicu na kat napisao je i narisao Svjetlan Junaković. Sve je na hrvatskom jeziku, i slika i tekst, pa nitko nije morao prevoditi. (Mene to uvijek zabrinjava, tko je i kako preveo, jer to je prevođenje težak i odgovoran zadatak). Svjetlan super priča priču, a ima i taj jako kul stil – na prvi vam se pogled učini da i vi možete tako crtati, ali onda probate pa skužite da nema šanse. Ali ima šanse da to onako obiteljski pročitate, i da se još i zabavite. Za svakog po jedna priča: birajte hoćete li gornju ili donju, a poslije se možete i zamijeniti.

Tata voli pecati. A Ela stalno voli biti s tatom.

Tata bi htio da mu bude dosadno, jer dosada je njemu mir, razmišljanje, opuštanje. A Ela zna da se njezin tata nikad, ali nikad ne bi tako dobro zabavio bez nje. To jest, da bi mu bilo dosadno. Jer Eli je dosada dosadna, a tata jedva čeka da mu malo bude dosadno. Sve je relativno, kužite?

I ima tu još jedan bijesni ovan i pas Irk i žarko sunce i tatin šešir, a i neka ribarnica se, nemampojmazašto, spominje. A nema mamca za udicu ni plivačke vještine, a i živaca ponestane na kraju.

Kad pročitate slikovnicu, obavezno otiđite na pecanje, cijela obitelj. Ili barem na neki izlet. I napišite svatko svoju priču – kladim se da će biti jako različite!

ANDA BUKVIĆ, prevodi slikovnice pješke pa polako