Razgovarali smo s Monikom Vučetić i Majom Biondić, djevojkama iza nastanka jedinstvenog planera za odgajatelje i odgajateljice.

Koja je osnovna ideja planera odnos svrha takvih proizvoda?

Planer za odgajatelje osmišljen je sa željom kvalitetnijeg i jednostavnijeg planiranja, u ovom slučaju odgojno-obrazovnog rada u vrtićima. Planiranje aktivnosti vrlo je zahtjevan i iznimno važan posao svakog odgajatelja. Odgajatelj u svakom trenutku svojim postupcima i radom utječe na razvojne aspekte čitave svoje skupine, ali i svakog djeteta ponaosob, stoga je planiranje našega rada neophodno za kvalitetan rast i razvoj djece.

Osim planiranja rada s djecom, posao odgajatelja zahtijeva i planirani rad sa kolegicom/kolegom iz skupine, stručnim suradnicima i djelatnicima vrtića, što je također vrlo važna stavka našega posla. Važno je isplanirati i rad s roditeljima uz čiju se suradnju sve može riješiti i odraditi puno lakše.

Do koje je mjere rad u vrtiću uopće moguće i potrebno planirati?

Radom u vrtiću odgajatelji imaju i zakonsku obvezu planiranja koja se provodi tromjesečno, tjedno i dnevno. Svaki je odgajatelj odgovoran isplanirati svaki radni dan i u planiranje uključiti rad s djecom, rad s roditeljima, izradu poticaja koje će djeci taj dan ponuditi, uređenje prostora…

Planiranja su izrazito važna jer se kvalitetno planiranje direktno odražava na kvalitetu samoga rada. Međutim ta je vrsta planiranja dosta neprilagođena praksi i vrlo se često dešava da više odmaže nego pomaže odgajatelju u radu.

Naš Planer nije zamišljen samo kao sredstvo planiranja rada, već kao svojevrsna razvojna mapa odgajatelja te kao mjesto učenja i profesionalnog razvoja.

Postoje li slični proizvodi na tržištu? Da li ste imali kakve uzore pri radu?

Na tržištu postoji jaaako puno različitih vrsta planera koji olakšavaju planiranje svakodnevice, no oni su uglavnom uopćeni, te ne odgovaraju potrebama profesionalnog već isključivo osobnog planiranja.

Naš je planer prvi planer u Hrvatskoj a i šire prilagođen potrebama upravo odgajatelja. Planerom smo obuhvatili svakodnevna i mjesečna planiranja, ali i ostale segmente rada – mjesečne evaluacije, stranice za planiranje rada s roditeljima, timska planiranja, profesionalni razvoj, svečanosti u vrtićima i još mnogo toga.

Tko stoji iza projekta i koja je konačna motivacija? Slobodno se  predstavite…

Mi smo Monika i Maja  – osnovnoškolske prijateljice. 🙂

Monika: Ja sam Monika, 27 godina, majka dvogodišnjakinje, supruga. Završila sam studij ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na Učiteljskom fakultetu u Rijeci, a nakon toga izvanredan studij pedagogije na Filozofskom fakultetu. Punim šestu godinu radnog staža.

Volim svoj posao, sviđa mi se njegova dinamika, raznolikost, upoznavanje novih osoba još u ovim ranim fazama, neiskvarenosti, pozitive, iskrenosti, duhovitosti, vedrine…

U radu sam primijetila kako često piskaram podsjetnike i kako se osim zakonske pedagoške dokumentacije uvijek koristim nekom bilježnicom ”sa strane”. Ideja planera je proizašla iz osobne potrebe da u današnjem ubrzanom tempu života, stvorim mjesto gdje bi zabilježila sve planove, ideje, zapažanja vezana uz djecu i aktivnosti.

Na internetu sam tražila postoji li neki planer koji bi mi mogao koristiti i shvatila da takvo nešto ne postoji, pa sam ga odlučila napraviti. Tako je sve krenulo.  A onda je slučajno i nenadano u priču uletjela Maja i odradila ogroman posao vezan uz oblikovanje i dizajn planera. Na tome joj se još jednom ovim putem zahvaljujem.

Maja: Dok je Monika pazila da Planer bude praktičan, osmišljavala sadržaj i vodila računa o svoj logistici, ja sam se bavila najljepšim poslom – vizualnim oblikovanjem. Svakom stranicom sam nastojala kreirati detalje koje bi uljepšale radnu svakodnevicu odgajatelja. Nadam se da će korištenje ovog planera olakšati i obradovati buduće korisnike.

Kroz proces rada smo se nastojale voditi s idejom da Planer bude praktičan, ali smo ostavile prostora korisniku da ga prilagodi sebi. Planer prati pedagošku godinu (od rujna 2018. do kolovoza 2019.). Osim planiranja služi i kao svojevrsna razvojna mapa odgajatelja. Sadržaj je kreiran u komunikaciji s odgajateljima i prilagođen je mogućnostima koje smo imale.

Moramo napomenuti da je ovo prvo izdanje i da smo otvorene za sve sugestije, primjedbe i ideje, kako bi ga dogodine unaprijedile.

Gdje se i kako Planer može nabaviti?

Planer kreće u prodaju 15. svibnja (jeeeee J), a sve informacije  možete pronaći na našoj Facebook stranici PUPA Planer za odgajatelje, ili nam se obratite putem e-maila: planerzaodgajatelje@gmail.com.

I za kraj: Hvala svima koji su omogućili da naše prvo izdanje PUPA Planera za odgajatelje nastane. Mi možemo poželjeti samo puno zadovoljnih korisnika kojima će uljepšati radnu svakodnevicu i poneke emotivno teške trenutke života i rada.

Razgovarao: Kristian Benić