Sretni što nam je sletjelo jedno simpatično priznanje za rad na planu odgoja djece.

U Gradskoj vijećnici održan je prijem za riječke dobitnike nagrada za Naj-akciju za djecu u Republici Hrvatskoj. Riječ je o akcijama: OŠ Eugen Kumičić – „Eugenijalci ostaju doma“, „Brickzine – medij o stvaranju kulture za djecu” Gradske knjižnice Rijeka i Park ptičjih kućica – projekt Neformalne inicijative/grupe građana „Kvart za 5“.

Prijemu su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Nikola Ivaniš, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj i pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar te Jasna Kalanj iz Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.

U ime dobitnika, prijemu su nazočili Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, Kristian Benić, voditelj projekta „Brickzine“ – medij o stvaranju kulture za djecu, Ana Anić Opašić, ravnateljica Osnovne škole Eugen Kumičić, Ivana Kalajzić, učiteljica i koordinatorica projekta, Goran Razić, otac učenika zaslužan za izradu nagrađenog videa „Eugenijalci ostaju doma“, Dragica Vukelić, voditeljica projekta „Park ptičjih kućica“ i Ivan Juretić, voditelj projekta „Park ptičjih kućica“.

Čestitajući dobitnicima gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je Grad Rijeka na natječaj mogao prijaviti maksimalno tri akcije. Na Stručnom savjetovanju akcije Gradovi i općine – prijatelji djece, koje je po prvi puta zbog epidemioloških razloga održano on-line, Grad Rijeka je za sve tri prijavljene akcije dobio nagrade.

Grad Rijeka uključen je u akciju “Gradovi i općine prijatelji djece” od 2000. godine odnosno od njenoga samoga početka. “Cilj akcije je motivirati odrasle u gradovima i općinama, odnosno na lokalnoj razini, da potpunije ostvaruju prava i potrebe djece priznate u Konvenciji UN-a o pravima djeteta. Također, Grad Rijeka je krajem 2005. godine kao jedan od prvih gradova i općina u RH, stekao počasni naziv grada – prijatelja djece, što znači da je prepoznat kao grad koji se vrlo aktivno i učinkovito posvetio unapređenju zdravlja, odgoja i obrazovanja, socijalne skrbi, sporta i rekreacije, kulture i drugih aspekata života djece i mladih. Do sada smo sudjelovali u svim natječajima za Naj akciju i iz godine u godinu primamo priznanja za akcije kojima poboljšavamo i uljepšavamo život djece, pa je tako bilo i ovaj put”, kazao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je najavio i da će za nekoliko tjedana biti otvorena i Dječja kuća, prva takve vrste u Hrvatskoj namijenjena za rad s djecom, ali u kojoj će i djeca moći raditi ono što ih zanima. U aktivnosti dječje kuće bit će uključene tri gradske ustanove: Gradsko kazalište lutaka, Art kino i Gradska knjižnica.

Uz povelju gradonačelnik Vojko Obersnel dobitnicima je uručio priznanja, ček sa novčanom nagradom i poklon. OŠ Eugen Kumičić (za naj-akciju Eugenijalci ostaju doma) i Gradska knjižnica Rijeka (za naj-akciju časopis Brickzine) dobili su nagradu u iznosu od 5.000 kn, a Neformalna inicijativa/grupa građana „Kvart za 5“ 2.500 kn za naj-akciju pod nazivom Park ptičjih kućica.

Više pogledajte na stranicama Grada Rijeke.