Psst...

Napravi svoju tihu knjigu!

Priče

Kada kažemo tiha knjiga, zar to nije malo neobično? Jer, svaka knjiga je na neki način tiha, mislim, barem se na mene do sad niti jedna nije derala…

Ali tihe knjige zovu se tihe radi jedne druge stvari!

Radi se o interaktivnim slikovnicama koje su najčešće namijenjene mlađim uzrastima (iako, u igri nema pravila i svatko može uživati u njima).

Najčešće su to šivane knjige od različitih vrsta materijala, pa je prvo ‘tiho’ što zamjećujemo da stranice ne šuškaju!

No tihe se nazivaju zato jer se njihovim „čitanjem“ toliko udubimo u sadržaj i igru da najčešće postanemo jako tihi jer smo jako koncentrirani! Tihe se knjige zato još nazivaju i zaposlenim knjigama.

Tihe knjige imaju dva cilja: jedan je učenje kroz razne oblike zadataka koje knjiga pred nas stavlja, a drugi je zabava, jer nas ti zadaci pozivaju na uporabu mašte i kreativnosti!

Tihim knjigama uče se razne vještine i stječe širok spektar znanja na vrlo zanimljiv i kreativan način. Tako kroz njih možemo učiti sloba i brojeve, razvijati fine motoričke vještine i razvijati maštu i radoznalosti!

Stoga, tihu knjigu može se nazvati i razvojnom igračkom!

Kako napraviti svoju tihu knjigu?

Ljetno vrijeme idealno je za projekt izrade vlastite tihe knjige kojom se sami možete igrati, ili ju pak nekome pokloniti!

Ako se odlučite na izradu šivane knjige, obavezno potražite pomoć starije iskusnije osobe!

Ukoliko želite izraditi tihu knjigu, ali vam nedostaje ideja za stranice, Tiffany s kanala Tiffany Tuttle u svom videu donosi nam čak 10 ideja za izradu ‘tihih’ stranica!

Bianca s kanala Owlipop DIY izradila je skroz simpatičnu tihu knjigu (ideja: na naslovnoj stranici možeš napisati svoje ime ili ime nekog kome ju želiš pokloniti) i to bez šivaće mašine i šivanja!

Detaljni postupak izrade još jedne divne tihe knjige možete pogledati i na kanalu Tripta, a u ovom tutorialu također nije korištena šivaća mašina, već vruće ljepilo (također, savjetujemo oprez jer ne želimo ozlijeđene prstiće!).

Iako su tihe knjige najčešće napravljene od tekstila ili nekog jako mekanog materijala, to nije pravilo! One mogu biti i od papira, pa tako na kanalu Paper Dolls možete pogledati kako izgleda jedna papirnata tiha knjiga u kojoj živi jedna djevojčica!

Kanal Alexis Doll Show čitav je kanal posvećen papirnatim interaktivnim knjigama! Zanimljivo je samo gledati, a možemo samo zamisliti kako je fora s njom se igrati!

No, vratimo se mi na naše originalne tihe knjige jer vam želimo dati još par ideja! Tihe knjige možete izraditi i po nekoj temi. Tako je Anna s kanala Anna Novikova izradila tihu knjigu s morskom tematikom…

… a na kanalu Artsy Audiologist pogledajte kako izgleda tiha knjiga s temom igrališta!

Presimpatična je i ova tiha knjiga s temom veterinara s kanala
Color the Moon!

Nadamo se da smo vas inspirirali za izradu vaše, a ako se zaželite knjiga sa slovima – trk do Gradske! 🙂