Oboji rječnik!

Neobična imena neobičnih boja!

Priče

Svi znamo da naš standardni paket bojica, tempera i drugih likovnih pomagala sadrži više manje boje klasične boje.

Govorimo o crvenoj, žutoj, zelenoj, plavoj… Ma, vi ste svi umjetnici, sigurno znate koje boje imate u arsenalu!

E, a znate one ful posebne i neobične boje za koje nam treba više riječi kako bi ih opisali? Primjerice „ona boja između zelene i plave ali više na zeleno“ ili „ona između pepeljasto roze i boje lavande“?

E, upravo o njima ćemo pričati!

No prvo, kratko prisjećanje – otkuda dolaze boje?

Riječ boja dolazi od turske riječi boya!

Boje vidimo zahvaljujući svjetlu i specijalnom dizajnu naših očiju! Ukratko, zamislite da se u našim očima nalazi brrrdo sitnih kristala, koji poput prizme upijaju, lome ili odbijaju zrake svjetlosti koje im dolaze kada nešto ugledamo. Kada mi pogledamo neki predmet, primjerice, zeleni list, u stvari vidimo samo refleksiju zelene boje jer je zeleni list upio sve ostale a našem oku šalje zelenu boju!

Tako neki crni predmet, poput ugljena, u sebe upija sve boje i ne reflektira niti jednu, pa ga vidimo kao crnog, dok papir, koji je bijel, odbija sve boje i mi ga vidimo kao bijelog!

Za sve to upijanje i odbijanje odgovorna je svjetlost, tako da ako želimo vidjeti boje, moramo imati izvor svjetlosti!

Ako želite još više naučiti o bojama i teoriji boja, naša Gradska ima u arsenalu sve potrebno! Ako vas zanima povijest izučavanja i filozofija boja sa znanstvene strane, preporučamo van Goetheovo Učenje o bojama : prirodoznanstveni radovi, a ako vas boje zanimaju sa slikarske strane, onda je za vas Tony Paul priredio super priručnik Kako koristiti i miješati boje!

A sad, bacimo se mi na zanimljive boje!

Phlox

Ova divna nijansa ljubičaste boje ime je dobila prema boji cvjetića biljke Phlox Perennial, u našem jeziku znana kao plamenak!

Coquelicot

Naziv za ovu divnu nijansu crvene boje dolazi od francuske riječi coquelicot što u prijevodu znači mak turčinjak, ili jednostavno, mak, jer boja neodoljivo podsjeća na zagasitu boju makovog cvjetića!

Vermilion

Vermilion je naziv za crveno-narančasti pigment čija povijest seže daleko – koristio se u antičkom i renesansnom slikarstvu, ali i pri izradi posuđa u staroj Kini, otkud se vjeruje da potječe!

Njegov naziv potječe od francuske riječi za crv, a pigment se dobiva mljevenjem minerala cinabarita.

Burlywood

Ne znam za vas, ali mene ime burlywood podsjeća kao da netko izgovara Hollywood sa ustima punim vode! 🙂

Šalu na stranu, ova nježna smeđa boja imenovana je prema pješčano smeđoj boji drva.

Zaffre

Zaffre je divna zagasita plava, a riječ potječe od latinske riječi sapphirus što znači safir, dragi kamen kojeg je Rose u Titanicu bacila u more!

Zaffre označava plavi pigment koji se dobivao izgaranjem rude metala kobalta!

Glaucous

Glaucous na latinskom znači sivo-plava, a riječ se koristi u opisivanju blijedo zeleno plave boje nekih biljaka. Tako u botaničkom svijetu ovaj naziv označava i pridjev kada je nešto “prekriveno sivkastim, plavkastim ili bjelkastim voštanim slojem koji se lako skida”!

Viridian

Viridian na latinskom znači zelen, a sredinom 19. stoljeća, kada se taj pigment počeo proizvoditi od strane dvojice slikara, dugo godina bio je tajna!

Celadon

Celadon, osim naziva ove krasne nježne zelene boje, naziv je koji označava keramiku koja je glazirana u zelenoj boji – celadonu! Takva keramika potječe iz Kine, a kasnije se njena popularnost proširila i Indiju, Egipat i brojne druge zemlje. Ovakva keramika bila je skupa i često su ku imali samo plemići!