Nikolina Manojlović Vračar: Glagoli ne moraju biti baš tako jako ozbiljna tema

Priče

Nikolina Manojlović Vračar je posebna po mnogo stvari: osim što je vrhunska spisateljica i ilustratorica, ujedno je i prva autorica koja je gostovala u čudesnoj Šumi Striborovoj Dječje kuće u Rijeci i to u sklopu Tjedna dobre dječje knjige Gradske knjižnice Rijeka.

U ovom razigranom zoomastom susretu Nikolina nam je predstavila svoju knjigu Što sve: ilustrirana enciklopedija glagola, koja je uvrštena među najljepše tiskane knjige u 2018. i koja nosi pohvalu nagrade Grigor Vitez.

Prije svega, Nikolina nam je pojasnila kako je ovaj dodatak ‘ilustrirana enciklopedija glagola’ zapravo jedna zafrkancija, jer da bi zaista napisala enciklopediju sa svim glagolima hrvatskog jezika, bilo bi potrebno barem 80 ovakvih svezaka – i jako jako puno zoomovanja!

U ovoj knjizi o glagolima Nikolina je kroz poeziju prikazala 60 glagola iz hrvatskog jezika, a kroz razigran pristup pokazala je kako glagoli i ne moraju biti tako ozbiljna tema!

Kako je nastala Ilustrirana enciklopedija glagola?

Nikolina nam je ispričala kako je nekad prije, kada je radila na Šibenskom dječjem festivalu, u nekom trenutku svoje dokolice počela razmišljati o tome što sve leti. Tada joj je na pamet pala ona poznata igra koju smo svi igrali kao mali – Leti leti – i tako je zapravo nastala pjesmica Što sve leti?, koju nam je umjetnički izrecitirala!

Ilustracije uz stihove složila Lucija Sučić, obožavateljica. 🙂

* Ovo je samo dio pjesmice, a kako biste ju pročitali u cijelosti, trk u Stribor ili ogranke i potražite ju na našim policama.

Nikolina je također počela razmišljati o tome kako je naš jezik zapravo jako bogat i kako se zabavno njime baviti. Nadalje, razmišljala je i o tome kako postoje glagoli za koje zasigurno mnogi od nas nikada nisu čuli, oni neobični, a ponekad malo i smiješni! Takav je glagol primjerice bućkati!

Ilustracije uz stihove složila Lucija Sučić, obožavateljica. 🙂

Sve pjesme u Nikolininoj knjizi poredane su po abecedi, tako da je poslije B kao bućkati uslijedilo C kao cviliti (što svi itekako dobro znamo, zar ne?).

Ilustracije uz stihove složila Lucija Sučić, obožavateljica. 🙂

Razmišljajući o svim tim glagolima, bilo je jasno da ih je nemoguće baš sve staviti u jednu knjigu, jer bi to bilo jako jako puno knjiga!

Uz to, postoje i oni glagoli koji su jako slični, a samo o njima bi se lako dala napisati jedna cijela knjiga! Jedan takav glagol je gristi:  možemo gristi, grickati, ugristi, zagristi, pregristi…

Ilustracije uz stihove složila Lucija Sučić, obožavateljica. 🙂

Pitanje za razmišljanje: je li vas nekad ugrizao nečiji pogled? Ili možda vaš pogled grize nekog drugog? Heh, zeznut je taj pogled… Nema zube, a može ugristi!

No gristi i grickati su posve drugačije stvari! Na primjer, nervoza gricka nokte, skakavac gricka list, moljac gricka džemper, a boju gricka kist!

Što sve ima u pjesmi da bi ona bila pjesma?

Nikolina ima puno iskustva u pisanju pjesama, ali joj uglazbljivanje pjesama također nije strano! U ovom susretu naučila nas je da se pjesma sastoji od stihova i kitica, te da si stihovi mogu a i ne moraju pasati. Kada si pašu, onako kao lonac i poklopac, to se zove rima!

Osim rime, za uglazbiti pjesmu potreban nam je ritam. Pjesme koje imaju dobar ritam su na primjer brojalice (poput one dobre stare En ten tini), a Nikolina je u svoju knjigu uvrstila jednu totalno kul brojalicu koju je posvetila jednom brr glagolu: hladiti!

Ilustracije uz stihove složila Lucija Sučić, obožavateljica. 🙂

Nikolina nas je naučila jednu njezinu brojalicu (ta brojalica je bila malo bezobrazna jer je uporno htjela izbaciti ljude sa zoomovanja, no ipak joj to nije pošlo od ruke).

Da vam stvari učinimo zanimljivijima, pokušajte ju pogoditi bez gledanja u rješenja! Ako baš morate pogledati, trebat ćete izvoditi neku opaku jogu!

Nakon hlađenja, Nikolina je u ruke uzela gitaru i otpjevavši pjesmicu Što sve plovi? pokazala nam je kako je rima zapravo svuda oko nas i kako može biti skroz fora napraviti neku vlastitu pjesmu!

Čitaju li djeca danas pjesme?

Nikolina nam je priznala da se jednom prilikom zapitala – čitaju li danas uopće djeca pjesme? Na prvu je pomislila da ne, no nakon još većeg promišljanja, zaključila je da to uopće nije tako!

Djeca itekako čitaju i slušaju pjesme, posebice rap! U rapu ima puno riječi koje se rimuju, samo što se to često ne čini kao poezija.

Nikolina je, uz sve čime se bavi, ujedno i odlična reperica, te nam je na zoomovanju odrepala Šiška raprap o njenom psu!

Moramo priznati, totalno nas je inspirirala da se i mi okušamo u repanju, a teme zaista mogu biti svakakve! Na primjer, rap o palačinkama – zašto ne! Možda i bude teško na početku, jer ipak u rapu treba biti brz i vješt s riječima, no kao i sve drugo, repanje je vještina koja se može naučiti i savladati!

Kako ilustrirati glagole?

Jeste li znali da je Nikolina, osim što ju je napisala, svoju knjigu u cijelosti i ilustrirala?

Jedno zanimljivo obilježje ove knjige su između ostalog vrlo specifične ilustracije koje krase svaku pjesmicu, odnosno, ilustriraju svaki pojedini glagol. To nisu tipične ilustracije, jer Nikolina nije imala viziju klasičnih ilustracija koje će samo nabrajati što sve neki glagol označava, već je željela da svaku riječ, glagol, osjećaj i razmišljanje određena ilustracija idealno opisuje!

Nikolina se u ilustriranju koristila vrlo jednostavnom tehnikom tuša na bijelom papiru, ali na jedan poseban i nadasve kreativan način. Tako je primjerice za ilustraciju pjesme Što se grana? izlila tuš na papir i lijevala ga na sve strane dok nije dobila ilustraciju koja opisuje upravo grananje! Vijuganje je oslikala tako da je umočila konac u tuš i vijugala po papiru, a drhtanje je postigla time da je češalj umočila u tuš i drhtala njime na površini papira! Nikolinine ilustracije ove godine odlaze na BIP, Bratislavski biennale ilustracija!

Nikolina je za ovu priliku priredila jednu igru pogađalicu – na velikim hamer papirima poredala je svoje ilustracije, te je upitala sudionike na koji ih glagol podsjeća određena ilustracija! Dok se u nekima pokazalo da vrlo slično vizualno razmišljamo, negdje su nam se mišljenja razilazila, no svakako je bilo zanimljivo čuti što sve različite oči vide u pojedinim ilustracijama!

Ova simpatična pogađalica neka i vama posluži kao ideja za igru: pokušaj nacrtati na papir neki glagol, te upitaj svoje ukućane i/ili prijatelje što misle da taj crtež označava!

Nikolina nam je kroz predstavljanje svoje knjige pokazala kako se pjesmama možete igrati, plesati i pjevati, te još jednom podsjećamo, Što sve: ilustrirana enciklopedija glagola čeka vas u našoj Dječjoj kući!