Astronauti su odlučili podijeliti svoju ljubav prema čitanju s najmlađima.

Ispunili ste iskaznicu pred vikend knjigama za sebe i zaboravili uzeti za kćer/sina knjigu iako dobro znate da su pročitali doma sve osim Rata i mira kojeg im još ne date? Ako jeste i ako vam je problem pitati susjeda da vam posudi knjigu za čitanje djeci prije spavanja, onda mi imamo riješenje za vas.

Točnije, riješenje ima Global Space Education u vidu projekta pod nazivom Story Time in Space! Prema imenu znate već što slijedi, ali idemo sada to staviti na papir. GSCF odlučio je astronautima na raznim misijama dati knjigu u ruke kako bi čitali djeci. Ako pročitate posuđene knjige, možete i vi poslušati.

Projekt ima dva cilja – promovirati čitanje te STEM. Zato se astronautima u rukama nađu većinom popularni dječji naslovi u kojima se provlače redom fizika, matematika, biologija… Ujedno, organizacija se trudi knjigu u ruke dati astronautatima iz raznih dijelova svijeta kako bi pokazali djeci kako nije važno otkuda dolaziš da bi postao astronautom. Radovi traju oko 15-tak minuta s obzirom na to kako je riječ o kratkim knjigama koje bi trebale zadržati pažnju najmlađih.

Možete samo zamisliti koliko to moraju biti dobre knjige da zadrže pažnju slušatelja koji se lako može izgubiti u Međunarodnoj svemirskoj stanici u kojoj astronaut u bestežinskom stanju čita djelo. Zanimljivo je i vidjeti kako se ekipa iza projekta potrudila u video uratke montirati i animirane sekvence što samo govori o tome koliko su energije uložili u projekt.

Cijeli popis knjiga možete pogledati na ovome linku.