Glazba i eksperimenti? Osvojili su nas na prvu…

OK Go Sandbox projekt je nastao u suradnji američkog benda OK Go i Sveučilišta St. Thomas iz Minnesote, točnije njegove istraživačke skupine koja se okupila pod nazivom Playful Learning Lab, u kojem teme tehničke prirode žele približiti učenicima na edukativan, a zabavan i kreativan način.

Dok mnogi za svoje pjesme snime kratke video snimke u kojima pjevaju i plešu ili jednostavno pred kamerom odglume da pjevaju, OK Go već godinama objavljuju iznimno zanimljive, kreativne i zabavne glazbene video spotove u kojima uvijek pronađu nov način na koji će izvesti neku pjesmu. Njihovi spotovi tako često zapravo izgledaju kao eksperimenti o kojima smo svi barem jednom kao djeca sanjali, ako već ne kasnije kao odrasli, a oni se na našu veliku radost usuđuju izvesti ih na još ekstremnije načine.

Na njihovom se YouTube kanalu mogu pronaći radovi u kojima pjesme sviraju autom, domino pločicama ili samo izvode naizgled jednostavnu koreografiju na nekom od najnovijih tehnoloških ostvarenja (npr. na pokretnim trakama za trčanje). Njihovi spotovi uključuju mnogo planiranja, računanja, isprobavanja i nadasve kreativnosti, a svoje su višegodišnje iskustvo odlučili podijeliti sa svijetom. U takvom je veselom okruženju nastao OK Go Sandbox, stranica namijenjena prvenstveno učiteljima kao poticaj, a onda i svima zainteresiranima te željnima znanja. Na stranici se može pronaći selekcija nekih od najzanimljivijih videa koje je bend snimio, s prikladnim popratnim sadržajem. Ideja je dokazati da matematika, fizika i ostale apstraktne znanosti mogu biti zabavne te da se mogu približiti djeci bez da ih se dozlaboga zagnjavi.

Svaki spot popraćen je videom u kojem se uz pomoć stručnjaka objašnjava kako su video spot uopće snimili, koje su poteškoće imali, što su točno pokušavali postići i na koji način, a uz to se nalaze i izazovi koji se mogu iskoristiti za učionice ili radionice, poput sviranja na čašama. Da sve ne ostane visjeti u zraku, na stranici se nalaze i konkretne upute te uručci za učitelje i učenike, koji olakšavaju samu izvedbu. Ovaj neobičan virtualni pješčanik ostvaruje svoje obećanje da će „teške“ školske predmete učiniti zanimljivijima samim time što kreće od urnebesnih video spotova (sasvim suptilno krcatih fizikom i matematikom), jer sve što bend izvede djeluje nevjerojatno i gotovo nemoguće, a upravo to budi poseban interes i traži da se nahrani znatiželja jednim kvalitetnim obrokom dodatnih informacija.

Materijale sa stranice nije teško uključiti u nastavu ili kao dio izvannastavnih aktivnosti i radionica, a i savršen su način samo za provođenje poslijepodneva u širenju vlastitih horizonata. Neke aktivnosti toliko su jednostavne da se mogu izvesti i kod kuće nakon ručka umjesto popodnevnog drijemeža ili kada bura ne da da nedjelju provedemo na zraku, stoga angažirajte svoje male Tesle i Einsteine te s njima provedite male znanstvene radionice.

Vijest pripremila: Iva Kolar