Ogromnim mukama gledanja omiljenog youtubera na nespretnom tabletu došao je kraj. Napravit ćeš svoj držač.

Malko sam se olako prihvatio zadatka pisanja nečeg namijenjenog onima koji bi se možda htjeli odvažiti u radu s drvom. Ništa lakše – bila je moja prva reakcija. Međutim, kako je vrijeme prolazilo počeo sam pomalo shvaćati da to uopće nije tako jednostavno. Uglavnom, kako se bližio termin slanja teksta moj entuzijazam je pomalo nestajao.

Nisam znao kako ni početi. Zato sam uspješno smišljao raznoliku paletu izgovora zašto kasnim. Mislim da se to zove strah od (ne)uspjeha, hahaha … Uz “with the little help of my friends”, kako se danas naziva neprekidna zvonjava telefona na kojem piše Urednik, ipak sam nadvladao strahove i počeo pisati.

Zašto ovo pišem?

Zato što, ako se odlučite na početni korak u radu s bilo čime, a tako i s drvom, prvo morate savladati vlastite strahove. Treba vam želja i treba jednostavno krenuti… Pa, što bude. Moj je prijedlog: napravite si jednostavan stalak za mobitel ili tablet.

Koji alati su nam potrebni?

  1. Pilica – bilo kakva pilica koju nađete u kući, može biti ona fina za željezo ili malo grublja, može i modelarska pilica koja je vašem tati ostala iz nekih prošlih vremena.
  2. Malo brusnog papira – preporučujem vam brusni papir granulacije 80 ili 100 (granulacija je onaj broj koji piše na poleđini brusnog papira i govori nam koja je zrnatost. Što je broj manji to je brusni papir “grublji”.) Ako nemate brusnog papira, nema problema, pronađite u kućnom alatu nekakvu staru turpiju. Ako nema tata, onda ima deda.
  3. Ljepilo – najlakše i najbrže ćete raditi sa sekundnim ljepilom – ono što jednim imenom zovemo “super attack” – ali pazite prste!!! Možete upotrebljavati i stolarsko ljepilo za drvo (npr. drvofiks), ali ćete tada trebati nešto više strpljenja, jer takva ljepila stežu znatno sporije, pa ćete između dva lijepljenja morati sačekati. Sekundno ljepilo je najjeftinija varijanta, a prste možete sačuvati tako da tati iz auta maznete jednokratne rukavice iz kompleta prve pomoći.
  4. Olovka – preporučujem…NE PREPORUČUJEM NIŠTA!!!…najobičnija olovka!

A materijali, ha?

  1. Nekoliko letvica – E sad… Ja sam koristio letvice 8mmx8mm dužine jedan metar. Upotrijebio sam dvije koje sam za nekoliko kuna kupio u jednom onom ogromnom centru gdje drže svašta za kuću i okućnicu. Lijepo kad čujete da mama ili tata idu u takav centar…proslijedite svoju narudžbu. 🙂 Osim toga, ne trebate nužno koristiti kupovne letvice, pogledajte malo oko sebe i vjerojatno ćete nešto pronaći. Važno je da je drvo!!!

Bez nacrta?

  1. Na nacrtu je uobičajeno navesti sve potrebne dijelove i njihove dimenzije, a onda lijepo u koracima objasniti kako se što spaja. Možda ste imali priliku gledati kako tata prema nacrtu sastavlja mamin novi ormar….I kako je završilo??? Neslavno??? Ukoliko ste početnik – ZABORAVITE NACRT!!!

Uzeo sam tablet i odrezao sam nekoliko letvica tako da su usporedive s veličinom tableta. Budući da sam želio da tablet na stalku može stajati i vertikalno i horizontalno odrezao sam po dvije letvice dugačke upravo onoliko kolika je širina, odnosno visina tableta. Tri letvice koje ću koristiti za izradu nožica stalka odrezao sam nešto duže.

Najkraće letvice odrezao sam na pamet, pretpostavljajući da će mi dobro doći kao nekakvo ojačanje konstrukcije. Drugim riječima, igrao sam se. Znači, NACRTA NEMA!!!

I šta sad?!

Nakon što nabavite sam potreban alat i materijal izrežite dijelove. Ako režete u kuhinji ili svojoj sobi, budite pametni i podložite nešto na radnu površinu stola radi vlastite sigurnosti (kada mama dođe doma). Možda nekakvu staru dasku ili komad starog tepiha. Nemajte brige ako rezovi koje radite nisu baš “za izložbu” – popravit ćete ih brusnim papirom.

Kada izrežete sve dijelove, poredajte ih i nemojte odmah lijepiti. Provjerite bez ljepila – na suho – kako pojedini dijelovi naliježu jedan na drugi, a nedostatke ispravite brušenjem.

Kada brusite spojeve najlakše ćete to učiniti tako da brusni papir leđima (glatkom stranom) položite na ravnu podlogu, te ga pridržavate na mjestu jednom rukom. Zatim, po brusnom papiru potežete letvicu drugom rukom.

Nakon dotjeravanja spojeva – lijepite. Ne žurite!!! Pustite da se svaki spoj dovoljno osuši, zatim dotjerajte novi spoj i ponovo lijepite. Vjerujte mi znam što pišem… Lista mojih “daj zalijepi na brzinu” pokušaja duža je od pet tisuća znakova koliko bi trebao sadržavati ovaj tekst.

I tako rezanje, pa red šmirglanja, pa lijepljenja, pa šmirglanja…. Došli smo do kraja…pogledajte što smo napravili! Hi-tech štafelaj (slikarski stalak)!!!

Na kraju još samo nešto…vjerojatno ste primijetili da u ovim uputama kako ćete napraviti svoj prvi stolarski uradak baš i nema konkretnih uputa. Nema strogih mjera, nacrta i kojekakvih procedura. Kao početniku to vam ne treba! Igrajte se i radite iz glave! Ispast će bolje nego što mislite! Samo krenite!

Napisao: Tomislav Pernjak. Profesor bazena.

Ilustrirao: Goran Radošević