Ma da ti se jezik saplete…

Whoa, koji naziv, ha?

Možda sretno, a možda i nesretno prevedeno, grafički romanopisac je osoba koja stvara grafičke romane.

Predeveno s engleskog (graphic novel), radi se o knjizi koja je sastavljena od sadržaja stripa. Mnoga se koplja lome oko toga gdje završava strip a počinje roman, a moj je pogled na to nekako jednostavan: ako ima sadržaj kao strip, a izgleda kao knjiga, onda je to za mene grafički roman! 😀

Posao autora takvog djela jest konceptualizirati priču i potom ju ispričati kroz riječi koje idu ruku uz ruku sa primjerenim ilustracijama kako bi se stvorio strip.

Taj posao nije nimalo jednostavan, jer s jedne strane potrebno je razviti čitavu priču (mjesto radnje, vrijeme radnje, sam njen tok), osmisliti likove, te potom to sve sažeti u malo riječi i puno slika!

Neki sve rade sami, a neki ipak udružuju snage pa u izradi roana sudjeluju posebno spisatelji, a posebno ilustratori i/ili karikaturisti!

Umjetnica pod povećalom: Noelle Stevenson

Noelle je mlada karikaturistica i animatorica, te autorica jednog od najpoznatijih grafičkih romana pod nazivom Nimona.

Noelle je lik Nimone počela stvarati još u osnovnoj školi kao dio školskog zadatka, te je ubrzo nakon oko tog lika počela stvarati web-strip. Oko Nimone temeljila je i svoj diplomski rad!

Uz Nimonu, Noelle je postala poznata po brojim drugim djelima popu Lumberjaners, a od 2015. radila je i kao spispateljica za Marvel Comics na stripovima Thor i Runaways!

P.S. Iako Nimone nema u našoj Gradskoj, a ful vam se čita neki grafički roman, bacite oko na Četiri dimenzije pobune: teenagerski strip roman Paule Rem! 🙂