Priča o Benčiću: jedinstvena interaktivna radionica

Tvoj rad
Autor ilustracije: Sanjin Smajlović

Prošla je i ta 2021. godina, a unatoč svim preprekama Priča o Benčiću ispričala se čak 17 puta.

Priča o Benčiću projekt je Udruge RUKE – Vijeće mladih Benčić i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Namijenjen je osnovnim školama kako bi djeca upoznala lokalitet Benčić, njegovu prošlost, sadašnjost i budućnost.

Kroz interaktivnu radionicu punu izazova, zagonetka i smicalica, djeca otkrivaju tragove koje ih vode od daleke povijesti kada se oko Benčića nalazili plaža, livada i potok, do današnjih zgrada u kojima se više ne proizvodi šećer, duhan ili motori već kultura.

Posebno nam je važno da djeca upoznaju Dječju kuću koja je jedinstveni primjer prenamijene baštine u Hrvatskoj za kulturne programe za djecu.

Iako početkom godine nismo bili aktivni, jesen je za nas bila prepuna druženja u napokon otvorenoj Dječjoj kući. Ove godine u projektu je sudjelovalo 283 učenika od 2. do 6. razred OŠ u sklopu nastavnih predmeta: Moja Rijeka, Povijest, Priroda i društvo, Sat razrednika i Hrvatski jezik. Sudjelovalo je i 22 učenika iz Centra za odgoj i obrazovanje u sklopu Sata razrednika. Također, u projektu je sudjelovalo 14 učitelja ili profesora iz 7 osnovnih škola te 4 iz Centra za odgoj i obrazovanje.

Hvala svima na volji za rad, učenje i zabavu.

Zahvaljujemo se:

  1. Osnovna škola Podmurvice OŠ Nikola Tesla
  2. Oš-SE Dolac
  3. OŠ Nikola Tesla
  4. OŠ Brajda, Rijeka
  5. Centar za odgoj i obrazovanje
  6. OŠ Centar
  7. OŠ Škurinje Rijeka
  8. OŠ-SE Gelsi
  9. Osnovna škola Trsat