Samo priroda

Primitivna tehnologija: malo diskonekta dobro dođe!

Priče

Znate kako se kaže, gdje ima volje…

Želja mi je pisati vam o nečem opuštajućem i lijepom, pa sam se dosjetila a vam do sad nisam predstavila jedan od meni najdražih kanala na YouTubeu – Primitive Technology! Kako mi je to samo promaklo… Možda vam ime ne govori puno, pa ću vam za početak za ‘zadaću’ dati jedan video da vidite točno o čemu se radi!

Jeste i vi, kao što sam i ja bila, naprosto oduševljeni što se sve može napraviti koristeći samo materijale iz prirode, sjekiricu i vlastite ruke?

Kao što vidite, radi se o jednom vrlo specifičnom internetskom kutku. Na ovom kanalu mogu se naći vrlo jednostavni videi izrade različitih stvari i nastambi koristeći se materijalom koji leži u prirodi. Upravo otud dolazi naziv Primitive Technology (hrv. primitivna tehnologija) koji označava hobi izrade stvari u divljini bez modernih alatki ili materijala. Sve što je potrebno je sjekira, blato, drvo, kamenje… I puno strpljenja!

Kanal je nastao 2015., i danas broji preko 10 milijuna pretplatnika! Kao što možete vidjeti, ne radi se o nekoj ekstra popularnoj temi kakve danas dominiraju društvenim mrežama, no opet, u ovim videima postoji nešto toliko opuštajuće, ugodno i zanimljivo za gledati a i naučiti! Bez glazbe, naprednog editiranja ili specijalnih efekata, rad ovog donedavno anonimnog čovjeka uistinu je fascinantan!

Taj donedavno nepoznati čovjek svoj je identitet otkrio tek 2019. na Redditu – ime mu je John Plant i živi u Australiji. Radi se o vrlo običnom čovjeku koji živi u vrlo običnoj i modernoj kući, a izgradnja ovakvih nastambi hobi mu je kojeg jako voli i od kojeg danas živi! Kako je sam rekao, ove nastambe tu i tamo ih koristi za kampiranje i odmor.

John je te iste godine izdao knjigu Primitive Technology: A Survivalist’s Guide to Building Tools, Shelters, and More in the Wild, koja je veoma brzo postala bestseller. U knjizi, John otkriva brojne tajne i trikove koje je naučio kroz godine bavljenja ‘primitivnom tehnologijom’, te je na taj način svima koji dijele njegovu strast htio približiti ovaj jako zanimljiv hobi, ali i pružiti znanje koje će nam, ako se nađemo u situaciji gdje nam je potreban zaklon u prirodi, biti od velike koristi! Osim toga, knjiga sadrži puno zgodnih i praktičnih savjeta: od paljenja vatre, izrade posuđa, bacanja koplja, kuhanja u priodi…

Nadam se da vas je Johnov kanal podsjetio koliko je lijepo i opuštajuće provoditi vrijeme u prirodi i koliko je zahvalno graditi i stvarati vlastitim rukama, te koliko zapravo možemo toga napraviti!