(Tehno) zaštita

Project Hazel: najpametnija maska za lice?

Priče

Podsjeća li samo mene ova maska na Viper iz Valoranta?

Dok sam surfala Internetom neki dan, sjetila sam se da bih mogla pogledati što je zanimljivog bilo ove godine predstavljeno na CES-u! (Nemojte me špotat što kasno palim, znam da je bio u siječnju ali vrijeme je postalo relativno, zar ne? 😀 )

Ono što mi je baš zapelo za oko je takozvana ‘najpametnija’ maskica za lice na svijetu, vrlo futurističkog imena Project Hazel.

Project Hazel je originalno postojao samo kao koncept poznate gejmerske kompanije Razer, no ako im je za vjerovati, Hazel će postati stvarni proizvod.

Moram priznati da mi je bilo jako interesantno za vidjeti ovakvu vrstu noviteta na CES-u. Sjećam se kako su prije glavna vijest bili novi smartphonei sa ludom tehnologijom i ultra moćnim kamerama, a ove godine je to, među ostalima, pametna maskica za lice. Hoću reći, zanimljivo je kako pandemija u nekim segmentima potiče kreativnost i proizvodnju te kako se unovčavaju i tehnologiziraju stvari za koje ne bismo nikada to pomislili (no nismo mislili niti o pandemiji, pa eto).

Razer je po mnogočemu istaknuo po čemu će ova maskica biti posebna: radi se o N95 maski sa promjenjivim ventilatorima koji ujedno reguliraju temperaturu zraka tako da u nju ulazi hladan, a izlazi topao zrak, što sprječava stvaranje kondenzacije. Ti ventilatori ujedno i svijetle, a boje ledica moći će se personalizirati.

Izvor: razer.com

Nadalje, maska će imati ugrađena unutarnja svjetla koja se automatski pale kada je mrak, tako da vas ljudi i u mraku mogu razumjeti i vidjeti što pričate. Po rubu maskice nalazi se silikon koji stvara sprječava ostale čestice da uđu kroz masku, te će imati ugrađen mikrofon i pojačivač zvuka tako da je govor uvijek jasan i dovoljno glasan.

Sama maska dolazi sa UV sterilizatorom tako da je uvijek spremna za uporabu.

Cijenu i datum puštanja u prodaju ove pametne maske Razer još uvijek drži u tajnosti, a neki su ipak skeptični oko toga da će se to uopće dogoditi. U svakom slučaju, interesantno je za promatrati kako se i maskice tehnologiziraju, a kakvi nas noviteti još čekaju – to nam je tek za vidjeti.