Jedna zanimljivost iz prošlosti za ove prosinačke dane…

Iako je s usmjerenošću na kulturu i umjetnost svakako jedinstven, Brickzine nije prvi časopis za djecu koji nastaje u Rijeci.

Možda se neka tadašnja djeca (danas bake i djedovi ili bar mame i tate!) sjećaju “Galeba” iz dalekeeeee 1956. godine kojeg su pokrenuli “Novi list” i riječki ogranak Saveza društva “Naša djeca”, a onda ga nastavili seliti i rotirati u različitim oblicima između te dvije kuće.

“Galeb” je poseban po tome što je od glave do pete bio riječki – pisalo se tu o klasičnim temama za djecu (tada je svih najviše zanimala budućnost i osvajanje svemira jer su mislili da ćemo imati kolonije na Marsu i leteće automobile), objavljivalo originalne dječje pjesmice, priče i slike, našao bi se i poneki strip, ali najčešće se pisalo o pomorstvu i moru jer je tada Rijeka bila prepoznata kao lučki grad. Na njegovim stranicama objavljivani su i stripovi riječkog crtača Teodora Tricka o kojem možeš više saznati u ovoj priči, a jednog od njih vidiš i na vrhu ovog članka.

Lijepa plava boja u našem nazivu također nije slučajna jer i mi volimo more, a nadamo se da ćemo to i pokazati. 🙂

Donosimo vam naslovnice brojeva iz 1966., 1968. i 1972. godine.

P.S. Moramo na vrijeme početi razmišljati o naslovnici našeg tiskanog izdanja koje nas čeka u travnju 2018. godine. 🙂 Imaš ideju?