Retronautova abeceda se došuljala do mršavog slova naše abecede… A, B, C, Č, D, E, F, G, H, I…

Ibrica…

…Jusić je poput crno-bijelih filmova. Možda nema veliku publiku, ali zato ima zahvalnu publiku koja razumije i cijeni ono što učini. Karijeru glazbenika započeo je 1965. godine u rodnom Dubrovniku. Znači, djeluje preko pedeset godina! Nije pravio skandale, uvijek je bio gospodin.

Vjeran je svojem glazbenom izričaju, nije se prodao ili pokvario tako što bi pravio jeftine hitove! Jedna od poznatijih Jusićevih pjesama je U svakom slučaju te volim za koju je tekst napisao dubrovački književnik Luko Paljetak (1943.). Fina ljubavna numera, idealna za pjevušenje voljenoj osobi. Za početak, poslušajte album Ibrica Jusić (1974.). Ugodan je i album Harlekino (2015.) što se sastoji od obrada pjesama domaćih autora.

Bolju obradu pjesme Potraži me u predgrađu već dugo nisam čuo. Jusićeva obrada ima francuski štih, vuče na šansonu. Obrada pjesme Bila je tako lijepa izaziva trnce. Baš kao i originalna verzija pjesme.

Ida…

…poljska drama koja je izazvala brojne i burne reakcije o ulozi Poljaka tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. Film o potrazi za obitelji i naslijeđu. Mladu Idu, koja se sprema za redovnički poziv, iznenada posjeti tetka i objasni joj tko su joj bili roditelji. Zajedno krenu tražiti grob njezinih roditelja. Film je snimljen u crno-bijeloj tehnici.

Više je filmova u obojanim vremenima snimljeno u crno-bijeloj tehnici, što odgovara retronautima diljem svijeta. The Man Who Wasn’t There (Joel Coen, Ethan Coen, 2001.), Coffee and Cigarettes (Jim Jarmusch, 2003.), 13 Tzameti (Géla Babluani, 2005.), The Artist (Michel Hazanavicius, 2011.), Frances Ha (Noah Baumbach, 2012.), Frankenweenie (Tim Burton, 2012.) i Nebraska (Alexander Payne, 2013.) tek su neki fantastični filmovi što su snimljeni u crno-bijeloj tehnici.

Crno-bijelo je opet u modi!

Ideal…

…ili ideja za koju se vrijedi boriti. Ne može se svatko pohvaliti da je vođen idealima. I nisu svi ideali idealni.

Identitet…

…ili ono što jesi. Nisam čuo kraću i bolju definiciju te riječi čije značenje nije lako uhvatljivo, podložno raznim tumačenjima i izvrtanju. Dakle, da ne bude zabune – ono što jesi.

Ideologija…

…ili uređen sustav vrijednosti. Često su ideologije predmet svađe. Još su češće razlog drastičnih podjela među ljudima. Ideologije su negativno obilježile 20. stoljeće, a posljedice se osjećaju i danas. I teško da će tako skoro nestati.

Idi i smotri

…je, poput drame Ida, naročito snažno ostvarenje što ostaje u sjećanju. Šamar ratovima i onima koji ratove izazivaju.

Tim se filmom ne propagiraju ubitačne ideologije, već se iste kritiziraju jer su ubitačne i opasne. Antiratne poruke čine glavninu filma.

Idoli…

…osobe koje izazivaju snažne osjećanja cijenjenja i divljenja. U očima obožavatelja idoli su savršeni. Pop idoli ne traju dugo, posebice ako su cijenjeni zbog vanjske ljepote. Čim nestane ljepote, nestane i publike. Idoli postanu stvar prošlosti.

Glazbeni i filmski idoli, uz ostale idole iz svijeta umjetnosti, veoma su podložni gubljenju popularnosti. Nije naodmet imati distancu prema idolima, ne smetnuti s uma činjenicu da su i oni samo ljudi.

Iggy Pop…

…pjevač sastava The Stooges o kojem je Jim Jarmusch (1953.) snimio solidan dokumentarni film Gimme Danger (2016.). Iggy Pop još uvijek posluži kao idol mnogim slušateljima, i mladima i starima. Taj čovjek kao da ne stari iznutra, odaje dojam vječnog mladića, buntovnika s razlogom.

Ignoranti…

…ne mare za Iggyja. Štoviše, preziru ga.

Ikebana…

…ili živi cvijet. Neuobičajeni cvjetni aranžman. Poput riječi hazarder, i riječ ikebana veoma je zvučna. Podrijetlo vuče iz Japana.

Imitatori…

…vole slijediti uspješne imitacije. I vole se predstavljati kao originali.

Inat…

…dišpet ili prkos. Stvar karaktera. Ima ljudi koji iz inata ozdrave, budu jači od bolesti koje su naizgled nesavladive. Je li ozdravljenje pitanje volje i unutarnje snage? Sasvim moguće. No, prepreke se lakše prebrode uz inat. A ima i prepreka koje nastanu zbog inata. Ili iz inata.

Indexi…

…sarajevski sastav koji će uvijek biti slušan iz ljubavi (netko će ga možda slušati iz inata?). Obilježili su glazbenu scenu 20. stoljeća. Napravilo je društvo iz Indexa više besmrtnih balada. Žute dunje tek je jedna od njih. Izaziva trnce, ali ne one neugodne.

Tužni trnci. 1978. godine objavili su konceptualni album Modra rijeka. Tekstovi pjesama preuzeti su iz zbirki pjesama Kameni spavač i Modra rijeka Maka Dizdara (1917-1971.), čovjeka koji je umio sastaviti misaone stihove što ne stare.

Indijanac…

ili crvenokožac, pripadnik crvene rase koja je zbog bijele rase imala tužnu, tragičnu povijest. Kao djeca svađali smo se oko toga tko će biti koji Indijanac. Znali smo imena brojnih poglavica i plemena, čak smo znali i imena važnih bitaka što su se dogodile između Indijanaca i bijelaca.

Nedjeljom poslijepodne obavezno se emitirao i gledao vestern, dok su se stripovi vestern tematike čitale stalno i čitali su ih svi, neovisno o godinama i društvenom statusu. Zahvaljujući stripovima, onaj koji je čitao stripove, znao je točnu razliku između Indijanaca i Indijaca, dok su ignoranti redovno miješali ta dva pojma i mislili da su Indijanci isto što i Indijci. Danas indijanska plemena ne izazivaju jednaku pažnju, ne zanimaju djecu i nisu prisutni u njihovim igrama te maštarijama.

U 21. stoljeću nije popularno igrati se Indijanaca; davanje indijanska imena, pravljenje drvenih kućica i indijanskih nastambi nije popularno, a prije su mnogi sanjarili da će živjeti poput Zagora, avanturističkim životom što se sastoji od putovanja i pravednih postupaka.

Sada su kudikamo važnije nogometne, glazbene i internetske zvijezde čija se sudba pomno prati na ekranima, pripadaju digitalnom zviježđu. Kauboji i Indijanci su, prema tome, bili analogne zvijezde 20. stoljeća.

Inovacija…

…suprotnost imitacije. Neoriginalni ih ne mogu podnijeti.

Isamu…

…Noguchi (1904-1988.), japanski umjetnik koji se može podičiti originalnošću. Izrađivao je skulpture i namještaj, bavio se dizajnom. Može se pohvaliti i ljubavnom aferu s Fridom Kahlo (1907-1954.), meksičkom umjetnicom čije će slike uvijek imati određeni broj poklonika.

Frida je dugo živjela u sjeni supruga Diega Rivere koji je također bio slikar. Zdravlje ju nije služilo. Djece nije imala zbog prometne nesreće u kojoj je stradala. Bol i bolest obilježili su Fridin život.

Ispad…

…ili neprimjerenost, oblik nepoželjnoga ponašanja. Skloni su im umjetnici, naročito oni neoriginalni i oni koji imaju problema s egom. Frida Kahlo katkad je izazivala ekscese. Kada čovjek čuje što je sve prošla, ne može joj zamjeriti što je vodila nestašan život. Njezine izjave redovno se citiraju. Dobro je dok se citiraju. Loše je kada netko prisvoji njezine misli i potpiše ih kao svoje.

Ivan…

Meštrović (1883-1962.), hrvatski likovni umjetnik koji je umro daleko od rodne grude, u Americi. 1928. godine u Chicagu su postavljene Meštrovićeve dvije brončane skulpture pod nazivom Indijanci u Chicagu (Strijelac i Kopljanik).

Nije bez razloga Meštrović 1942. godine emigrirao u Italiju, 1943. godine u Švicarsku, da bi 1947. godine pokušao naći mir u Americi. Prije Drugog svjetskog rata stekao je međunarodnu slavu, vidio svijeta i svijeta. Tijekom Drugog svjetskog rata imao je problema s vlastima jer je aktivno zagovarao antifašističke ideje.

Nakon Drugog svjetskog rata odbio je živjeti u novoj državi (Jugoslavija).

Ivica…

…Percl (1945-2007.) je, kao i Ibrica Jusić, rijetko emitiran na radijskim postajama jer se i slušateljstvo dosta promijenilo. Sve se manje čuje za Percla, a još manje ga se pažljivo sluša. Karijeru je započeo u rock sastavu Roboti. Imao je Percl pjesme sa snažnim tekstovima koje i danas tjeraju slušatelja na razmišljanje.

Vrijedi izdvojiti skladbu Protestna pjesma (1966). Kao da je pjesma nastala sada, u ovom trenu, aktualna, svevremena. Ta pjesma ne stari, no mladež to ne razumije. Kako bi i razumjela kada se ne može čuti na radiju ili televiziji?

Više ne postoje informativne emisije koje aktivno promoviraju nekadašnje ideale i vrijednosti.

Ivo…

Andrić (1891-1975.), književnik kojega mnogi narodi rado svojataju. Kako i ne bi kad je za svoj književni rad 1961. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost? Točnije, nagradu je dobio za roman Na Drini ćuprija koji je prvotno objavljen 1945. godine. Mnoge je nagrade, odličja i priznanja Andrić osvojio za života, sasvim zasluženo. Nagradu su mu donijele slavu, ali i kritike.

Književnost je shvatio i doživio kao životni poziv. Mladi bi čovjek, kada se nalazi u fazi sazrijevanja i traženja, trebao pročitati Andrićeve pjesme u prozi (zbirke Ex ponto i Nemiri). Divno štivo, pomaže u donošenju odluka i liječenju unutarnjih rana.

Izbor…

…tegoba neodlučnih osoba. Predstavlja veselje fleksibilnim osobama kojima nisu bliska ograničenja. Osoba koja živi u materijalnoj i(li) duhovnoj oskudici ima pred sobom manju mogućnost izbora.

Izbori…

…lakrdija ili korist? Ovisno o glasačima. I ovisi o onima o kojima se uopće glasa.

Izlaz…

…se katkad krije u izborima. Prijevremenim ili redovnim? Ovisi o situaciji. Izlaz predstavlja spasonosno rješenje. Svatko se veseli izlazu, naročito zatočenik i onaj koji je negdje zaglavio. Dobro je kada izlaz bude jasno naznačen, naročito kada se pojavi potreba za hitnom i brzom evakuacijom.

Izolacija…

…može biti oblik izlaza. Primjer privremene izolacije može se vidjeti u bolnici, ona je pretežno nametnuta, čovjek je prisiljen da bude izoliran. Ako je zbog bolesti čovjek slab, mora se kloniti virusa, biti svijet za sebe. Ako je čovjek pogođen zaraznom bolešću, mora biti izoliran kako ne bi tuđe živote dovodio u pitanje. Izolacija može biti i svjesno odabrana, ne mora uvijek biti nametnuta.

Društvena izolacija teško je izvediva u vremenima kada se forsira druženje i dijeljenje privatnosti. Ako imalo drži do sebe i svojeg unutarnjeg mira, čovjek se izolira, koristi svaku priliku da bude sam sa sobom. Biti sam sa sobom znači biti u dobrom društvu. Ako si u dobrim odnosima sa sobom.

U 21. stoljeću, kada je svijet povezan umjetnim vezama, teško je sačuvati vlastitu privatnost i duševni mir, napraviti jasnu granicu između javnog i intimnog prostora, povući crtu i izbaciti višak ljudi. Biti izoliran katkad podrazumijeva i društvenu isključenost. No, izoliranost podrazumijeva i osiguranost, sigurnost od potencijalne opasnosti. Umjetnici se izoliraju tijekom rada, društvo i buran socijalan život ne ide na korist umjetnicima.

Frida Kahlo najbolje slike napravila je u samoći, kada joj je bilo najteže i kada joj je jedino društvo bila samotna bol. Bol nije ugodno društvo, ali iz boli nastaju nevjerojatne kreacije. Jasno, to ne znači da društvene osobe, koje su pretežno okružene ljudima i obogaćene sretnim trenucima, ne mogu stvarati.

Izopćenje

…primjer neugodne izolacije. Izopćenje vrijedi gledati i kao blagoslov, a ne samo kao teret. Izopćenje kao blaženi spasonosni izlaz zaista postoji.

Pripremio: Miroslav Cmuk