Retronautova abeceda nakon I je napravila jedan zavoj i nastalo je slovo J… A, B, C, Č, D, E, F, G, H, I, J…

Jaco Pastorius…

…američki glazbenik koji je bio briljantan na bas gitari. Jacov otac Jack isto je bio glazbenik, jazz pjevač i bubnjar. Jaco je svirao s brojnim glazbenicima (Joni Mitchell, Pat Metheny, Herbie Hancock) i sastavima, objavio je i nekoliko samostalnih albuma. Od 1976. do 1982. svirao je u sastavu Weather Report.

Bio je nezgodan kada je ponašanje u pitanju. Sklonost ekscesima došla ga je glave, doslovno. Potukao se sa zaštitarem i izvukao deblji kraj, zadobio ozljede zbog kojih je pao u komu iz koje se nije izvukao. U dokumentarcu Jaco (Paul Marchand, Stephen Kijak, 2014.) detaljnije se govori o talentiranosti koju je Jaco posjedovao i njegovom životnom putu koji je inspirirao mnoge glazbenike (Sting, Flea…).

Jacques Brel…

…belgijski glazbenik kojega su još za života interpretirali drugi glazbenici. Primjerice, David Bowie i Scott Walker. Imao je Brel energičan glas i teatralan nastup. Okušao se i u glumi, uspješno. Obavezna zadaća: poslušati skladbu Ne me quitte pas. Nakon toga istoimeni album iz 1972. godine. A onda će spontano nastati interes za ostatak Brelove diskografije, nakon čega će vjerojatno doći do ljubavi prema šansoni pa potraga za srodnim izvođačima. „Jad i bijeda!”, reći će netko za suvremenu glazbu nakon što pomnije presluša Brelova djela i upozna ostale šansonijere.

Suvremena glazba u znatno je manjoj mjeri sastavljena od pametnih stihova i ugodnih melodija. Dobar dio popularne glazbe, koja je ujedno najslušanija, sastoji se od slabih tekstova i neoriginalnosti, provjerenih matrica. Naravno, jad ne mora uvijek biti bijedan. Jad može biti veličanstven, pun ponosa, prkosa i ljudskosti. Može se živjeti naizgled jadan život lišen glamura, no duša ipak može biti ispunjena, unatoč nedostatku materijalnih stvari što predstavljaju prestiž. Jad može biti prisutan usred carstva, među bogatim svijetom.

Ne donosi materijalno bogatstvo sreću i ushit, život u zlatnoj krletci također je jadan život, naročito ako je lišen slobode.

Jadranka Stojaković…

…pjevačica koja je rođena u Sarajevu, a živjela godinama u Japanu, nije živjela jadno. Kako je samovoljno živjela u sasvim drugačijoj kulturi, sigurno se nije osjećala poput zarobljenice. Nije živjela pod staklenim zvonom ni u kavezu. Živjela je slobodno, uz glazbu. Za glazbu.

Život Jadranke Stojaković može izazvati zavist jer, gospođa je imala bogat život. Jalne osobe ne vesele se tuđim uspjesima, oni nisu u stanju uputiti čestitku i radovati se nečijem blagostanju. Bijednike predvodi jal, mučni osjećaj što ispunjava zavidne duše. I jad, onaj mučni.

James Bond…

…najpoznatiji špijun koji kod muškaraca može izazvati osjećaj jala zbog uspjeha kod žena i spretnosti, nastao je 1953. godine. Tvorac mu je književnik Ian Fleming (1908-1964.) i najprije je zaživio na papiru. Nakon knjiga, prešao je na film i osvojio publiku. James Bond spominje se u videoigrama, ima čak i strip. Spominje se u pjesmi Heroj ulice sastava Prljavo kazalište.

James Brown…

…stvorio je glazbu koja može smanjiti jadne i jalne osjećaje. Također, njegova je glazba prigodna za đuskanje. Imate višak energije ili kalorija? Smršavili biste u tišini doma, da vas drugi ne vide? Ništa lakše! Upalite pokoji plesni pjesmuljak Jamesa Browna, uhvatite ritam i pustite da se salo topi u obliku znoja. Tako se može zaraditi i upala mišića, no vrijedi pretrpjeti malo boli.

James Cagney…

…bio je odličan u igranju negativaca, imao je vragolasti pogled, a uopće nije bio vražićak. Jednako su mu ležale i uloge pozitivaca. Film Državni neprijatelj (The Public Enemy, William A. Wellman, 1931.) ima tužan kraj, u njemu Cagney glumi gangstera. Gledaš film i zamisliš da si na njegovom mjestu. Zamisliš da si upravo ti nevaljano dijete koje umire u blizini voljene majke. Odmah ti dođe da se pribereš i smiriš, kako ne bi završio poput nesretnog lika u filmu.

Tako je film djelovao na mene u dječačkim godinama, kada su se filmovi s Jamesom Cagneyjem stalno prikazivali. Cagney se svega jednom ženio, brak mu je potrajao do smrti. Veoma je držao do privatnosti, što će reći da nije bio tipična zemaljska zvijezda gladna i žedna prolaznoga glamura. Po tom pitanju bio je poprilično sličan Haroldu Lloydu. Dakle, još jedan dokaz kako nisu svi pripadnici umjetničkoga svijeta nesposobni za uredan obiteljski život.

James Dean…

…bio je poprilična suprotnost Cagneyju. Poživio bi Dean da je živio sporije, poštujući zadana pravila. Snimio je svega tri dugometražna filma; Istočno od raja (East of Eden, Elia Kazan, 1955.), Buntovnik bez razloga (Rebel Without a Cause, Nicholas Ray, 1955.) i Div (Giant, George Stevens, 1956.).

Stradao je u prometnoj nesreći, volio je sportske automobile i brzinu koja je dolazila s njima u paketu. Pred njim je bila blistava budućnost koju je prekinuo vlastitom nepažnjom. Bio je uzor mladima za života i nakon života, kao simbol buntovništva služio je kao obrazac ponašanja tinejdžerima duži niz godina.

James Stewart…

…vodio je manje buran život i glumio u brojnim filmovima. Često ga se moglo vidjeti u vesternima kao što su Winchester ’73 (Anthony Mann, 1950.), The Man from Laramie (Anthony Mann, 1955.) i The Man Who Shot Liberty Valance (John Ford, 1962.), a glumio je i u filmovima Vertigo (1958.), North by Northwest (1959.) Alfreda Hitchcocka. Osim što se ostvario u glumačkim vodama, Stewart je stekao i poveću vojničku karijeru.

Bio je primjer Amerikanca kojemu ratovanje i oružje nije mrsko, aktivan u politici, točnije, djelovao je u republikanskim vodama. Njegov veliki kompanjon Henry Fonda (1905-1982.) bio je aktivan na drugoj strani, podupirao demokrate. Mada su se drastično razlikovali po pitanju politike i zbog uvjerenja pomlatili 1947. godine, ipak se nisu razišli, već su ostali prijatelji.

Janko Polić Kamov…

…riječki književnik koji je život skončao u Barceloni, bio je buntovnik punim bićem. Izbacivan je iz škole, proveo jedno vrijeme u zatvoru zbog misli koje nije držao pod kontrolom. Pisao je o temama koje su mnogi izbjegavali (alkoholizam i blud), nije se pravio fin mada je rođen u uglednoj i imućnoj obitelji. Bunt je bio jači od njega, točnije, bunt ga je predvodio. Poput Jamesa Deana, nije dugo poživio.

Jean Giraud…

…u svijetu stripa poznat i kao Moebius, volio je stvarati stripove vestern tematike, a jednako tako je volio ZF. Sudjelovao je u procesu stvaranja mnogih filmova (Peti element, Alien). U svijetu stripa (i izvan njega) ostat će zapamćen kao suautor Bluberryja čije je avanture pisao Jean-Michel Charlier (1924-1989.), dok je na Giraudu bilo da stvori crtež.

Jean Michel Jarre…

…jedan od pionira elektroničke glazbe. Slušao ga je gotovo svatko tko je prolazio kroz fazu slušanja elektronske glazbe.

Jeff Buckley…

…obilježio je posljednju dekadu 20. stoljeća i bio na dobrom putu da dostigne ili čak prestigne oca Tima. No, Jeff je naglo skončao život 1997. godine, a iza njega je ostao svega jedan studijski album Grace (1994.).

Jerry Lewis…

…američki glumac koji je stekao slavu u komedijama, često glumeći luckaste likove. Posjedovao je i glazbeni talent poput Deana Martina (1917-1995.) s kojim je glumio u više filmova.

Jerry Lee Lewis…

…čovjek koji, unatoč poznoj životnoj dobi, još nastupa. Izgleda da je neuništiv. Kada se govori o povijest rock’n’rolla, rockabillyja i countryja, on se mora spomenuti. Višestruko prisutan na glazbenim ljestvicama, krojio je glazbenu povijest 20. stoljeća.

Jim Hall…

…punim imenom James Stanley Hall, bio je virtuoz na gitari, u rangu najboljih. Bogata diskografija ostala je iza njega.

Jimmy Page…

…punim imenom James Patrick Page, najpoznatiji kao gitarist sastava Led Zeppelin, još uvijek stvara svoju diskografiju. Doduše, Led Zeppelin više nisu aktivni, ali to ne koči Pageovu kreativnost.

Job…

…glavni lik Knjige o Jobu, bio je čest predmet javnih i intimnih rasprava tijekom 20. stoljeća što je obilježeno brojnim tragedijama svjetskih razmjera, nesrećama koje lako poljuljaju vjeru u Boga. Nesreće dovode u kušnju vjernost prema Bogu. Čovjek se zapita koga mora okriviti za težak životni križ. Jobovo strpljenje, fraza koju je teško živjeti.

John Huston…

…američki redatelj koji je stekao slavu prvim filmom. Malteški sokol (The Maltese Falcone, 1941.) nastao je po istoimenoj noveli Dashiella Hammetta (1894-1961.), književnika koji je bio poznat kao pisac kriminalističkih priča. Hammett je bio osebujna osoba (odustao je od školovanja, radio u Pinkertonovoj detektivskoj agenciji, bio aktivan u politici i sudjelovao u Drugom svjetskom ratu).

Huston je, poput Hammetta, iskušao čari mnogobrojnih zanimanja. Bavio se amaterskim boksom, pisao reportaže i kratke priče, crtao portrete. I on je služio u Drugom svjetskom ratu.

João Gilberto…

…brazilski glazbenik kojemu bi se trebao nakloniti svaki poklonik žanra bossa nova.

John Ford…

…također zaslužuje naklon. Kada se govori o njegovim filmovima, obavezno se spominju vesterni koje je snimio, ali važno je napomenuti da je Ford bio jednako uspješan u ostalim žanrovima. Mogu naći samo riječi hvale za dramu Kako je zelena bila moja dolina (How Green Was My Valley (1941.). Zaista poseban film, izrazito human. U tom filmu govori se o siromašnoj obitelji Morgan koja drži do zajedništva i u najtežim situacijama.

Film je dobio brojne nagrade i brzo stekao kultni status. Bilo bi dobro da ga prikazuju bar jednom godišnje, u udarnom terminu, kada cijela obitelj gleda televizor. No, problem je u tome što se televizor ne gleda više zajedno. Televizor je bio popularan aparat prije dolaska još manjih ekrana. Dok je obitelj imala svega jedan televizor, onda su svi članovi gledati u jednom ekran. Televizor je zbližavao ljude.

John Wayne…

…je, poput Johna Forda, mnogima asocijacija za vestern filmove. No, Wayne se također dokazao u raznim žanrovima, nije glumio samo u vesternima. John Ford i John Wayne u više su navrata uspješno surađivali, objedinili redateljsko i glumačko umijeće.

Posljednji film u kojem je John Wayne glumio, Posljednji pucanj (The Shootist, Ron Siegel, 1976.), također se ubraja u vesterne.

Johnny Cash…

…stvarao je glazbu koja bi se lako uklopila u mnoge vesterne. I svojom bi se pojavom Cash mogao uklopiti u radnju vesterna. Imao je izrazito upečatljive crte lica, a boja glasa također je bila specifična, kao stvorena za izricanje kultnih izjava. O Cashovom životu snimljen je igrani film, a napravljen je i strip.

Josephine Baker…

…umjetnica i društvena aktivistica, posvojila je dvanaestero djece, što je već dovoljno da ju svijet zapamti po dobru i humanosti. Jedno je vrijeme ljubovala s Fridom Kahlo, a 1929. godine nastupila u Zagrebu. Ne znam postoji li strip koji govori o životu Josephine Baker.

Josip Kosor…

…hrvatski književnik koji je čak triput bio nominiran za Nobelovu nagradu. Svaki put bez uspjeha. Prijateljevao je s Stefanom Zweigom (1881-1942.). Poput J. P. Kamova, Kosor je bio ispred svog vremena. Rjeđe se spominje, no ima književnih povjesničara koji ga cijene i pišu o njemu.

Juda…

…kao simbol izdaje često je spominjan u 20. stoljeću. Bob Dylan stekao je status Jude kada je počeo svirati električnu gitaru. Čim netko promijeni mišljenje, za njega se kaže da se prodao za Judine škude, odnosno za 30 srebrnjaka.

U slikovnici Ježeva kućica Branka Ćopića ima više primjera Jude, osoba koji ne cijene tuđi dom i ismijavaju osobne vrijednosti. Jedno vrijeme slikovnica nije bila na popisu lektire, što ne znači da se nije čitala u odgojno-obrazovnim ustanovama. Onaj koji cijeni vlastiti dom, cijeni i Ježevu kućicu. Neće braniti djeci da ju čitaju, pamte i prepričavaju.

Hulje to čine.

Pripremio: Miroslav Cmuk