Nakon retro “R”, slijedi nam svestrano “S”!

Sam

…Peckinpah (1925-1984.), američki redatelj kojega je proslavio vestern Divlja horda (The Wild Bunch, 1969.). Peckinpah nije stvorio tipičan vestern u kojemu je jasno vidljivo tko je dobar, a tko loš u priči. Osim kompleksnih likova koji nisu stopostotne dobrice, Peckinpahovi filmovi karakteristični su po nasilnim scenama i obratima, ne može se naslutiti kakav će kraj dočekati glavni (anti)junaci.

Specifičan je kriminalistički film Bijeg (The Getaway, 1972.) u kojemu je briljirao Steve McQueen (1930-1980.). Dodatnu draž i napetost čitavoj priči dala je glazba koju je skladao Quincy Jones (1933.). Kao mladac, Sam Peckinpah imao je problema s disciplinom pa je zbog neprimjerenoga ponašanja premješten u vojnu školu. 1943. godine pridružio se marincima.

U dokumentarnom filmu Sam Peckinpah: Man of Iron (Paul Joyce, 1993.) govori se o Peckinpahovoj složenoj osobnosti, podrobno se objašnjava zašto su njegovi filmovi prožeti nasiljem i što je htio postići svojim radovima. 

Sedam…

…(Seven, David Fincher, 1995.), filmsko ostvarenje koje je označilo posljednju dekadu 20. stoljeća, o njemu se podosta pisalo i govorilo.

Sedam se ubraja u neo-noir filmove, unosi strah u kosti. Uzbudljiva i mračna priča, koja se ne zaboravlja, a naročito je šokantan kraj. Posebice ako se gleda u dobi od 13-15 godina, kada se intenzivno formira filmski ukus kod mladih ljudi. Govori se o dvojici detektiva koji nastoje uhvatiti serijskog ubojicu. Ubojica za sobom ostavlja simbolične tragove, ne ubija bilo koga. Svako ubojstvo predstavlja jedan od sedam smrtnih grijeha. 

Seinfeld…

…(1989-1998.), televizijska serija koja gledatelja ne uznemirava, već nasmijava.

Radnju čini samoljubivi kvartet. Jerry Seinfeld (Jerry Seinfeld) je komičar i u priči kao da glumi samoga sebe. Elaine Benes (Julia Louis-Dreyfus) je Jerryjeva bivša djevojka i prijateljica. George Constanza (Jason Alexander) je Jerryjev najbolji prijatelj. Cosmo Kramer (Michael Richards) je Jerryjev susjed, živi preko puta i upada u Jerryjev stan bez kucanja, uzima stvari bez pitanja.

Kvartet najviše vremena provodi u Jerryjevom stanu, on im služi kao okupljalište. Svaki je član kvarteta poseban i osebujan. Svi su opsjednuti svojim potrebama i svi su samci. Najviše sreće u ljubavi ima šašavi Kramer, žene luduju za njim, ima opaku privlačnost. Georgeov život prožet je lažima. Elaine je površna. Jerry je sitničav. Zajedno čine ludu kombinaciju, primjer sebičnosti. Snimljeno je 9 sezona. Kvartet se pojavio u televizijskoj seriji Bez oduševljenja, molim! koju je osmislio Larry David (1947.), sukreator Seinfelda

Sergio

…Leone (1929-1989.), tvorac brojnih vesterna na talijanski način, točnije, najpoznatije naslove špageti-vesterna režirao je upravo Leone. U trilogiji Za šaku dolara (Per un pugno di dollari, 1964.), Za dolar više (Per qualche dollaro in più, 1965.) i Dobar, loš, zao (Il buono, il brutto, il cattivo, 1966.) glavnu ulogu tumači Clint Eastwood (1930.). 

Sidney

…Poitier (1927.), glumac i gospodin, dobitnik brojnih nagrada. Borio se za ljudska prava i govorio protiv rasne diskriminacije. Rasizam je prisutan u drami The Defiant Ones (Stanley Kramer, 1958.), gdje je Poitieru glumački partner bio Tony Curtis (1925-2010.).

Prvi film, Buck and the Preacher, Poitier je režirao 1972. godine. U tom je vesternu glumio i glazbenik Harry Belafonte (1927.). Film nije najbolje prošao u financijskom pogledu, ali to ne znači da nije vrijedan gledanja. 

Sigur

…Rós, islandski sastav osnovan 1994. godine. Ugodno osvježenje za uho. Mješavina rocka i baroka, ne može dosaditi. Već su prvim albumom, Von (1997.), osvojili uši i srca publike i kritike. Posebno mjesto u mom uhu zauzima album () iz 2002. godine, njemu se rado iznova vraćam. Svaki put zvuči čarobno, posebno i novo, kao da ga slušam prvi put. 

Sixto

…Rodriguez (1942.), glazbenik koji iza sebe ima svega dva studijska albuma, Cold Fact (1970.) i Coming From Reality (1971.). Bio je rado slušan u Južnoj Africi. Oscarom nagrađen dokumentarac Potraga za Sugar Manom (Searching for Sugar Man, Malik Bedjelloul, 2012.) podrobno govori o životnom putu ovog osobenjaka koji je mogao steći slavu kao Bob Dylan i još brojni folk glazbenici. Ali ne, Sixtu nije bilo do zemaljske slave. Skladbe Crusify Your Mind i This Is Not a Song, It’s an Outburst imaju baš dylanovski šmek. Tko voli slušati Dylana, zavoli i Sixtove pjesme… 

Skitnica

…je fikcijski lik u čije je postojanje teško ne povjerovati. Osmislio ga je Chaplin. Charlie. Prvi put pojavio se Skitnica u kratkome filmu Kid Auto Races at Venice (Henry Lehrman, 1914.).

Skitnica je humano stvorenje, nepopravljivi čovjekoljubac. Često se nalazi na rubu siromaštva ili je izrazito siromašan, što se najbolje može vidjeti po ofucanoj odjeći. Pokazuje povelik otpor prema policiji i vlasti, u lošim je odnosima sa simbolima moći i autoriteta. Uvijek svoj! Ne gubi dostojanstvo. Skitnica. Smiješni pjesnik u prevelikom odijelu. Moj trajni predmet divljenja, skoro od kada znam za sebe. 

Skromnost je osobina Skitnice. Mali zahtjevi, sitne želje i neupadljivost krasi najpoznatiji lik C. Chaplina. Pomalo smušen. Beskrajno simpatičan i prirodno duhovit. Umjereno prefrigan i spretan kada se izvode tjelesne akrobacije. Ne predstavlja autoritet i silu. Možda nije rođen pod sretnom zvijezdom, ali ga ipak prati sreća. Tko danas ne bi htio biti poput Chaplinovoga Skitnice? Pa svi oni koji ne drže do osobina Skitnice. A broj tih ignoranata, čija su značajke taština i pohlepa, neprestance raste. 

Skunk

…Anansie, britanski sastav osnovan 1994. godine u Londonu. U više su navrata svirali u Hrvatskoj, voli ih publika. Skladbe sastava Skunk Anansie razlikuju se veoma po tempu i raspoloženju, imaju u svojoj diskografiji sjajnih balada (Hedonism, Brazen), ali i politički angažiranih pjesama što tjeraju na razmišljanje (Selling Jesus). 

Smogovci

…televizijska serija koja je napravljena po istoimenom romanu Hrvoja Hitreca. Često se iznova emitira pa nove generacije mogu uživati u pustolovinama obitelji Vragec i ostalim stanovnicima Naselka. Serija može pobuditi nostalgiju kod starijih gledatelja. Prikazuje se Zagreb kakav se može vidjeti u starim kvartovima.  

Smrtonosno

oružje, igrani serijal u četiri nastavka, sve ih je režirao Richard Donner (1930.) i svakom je glavnu ulogu policajca Martina Riggsa tumačio Mel Gibson (1956.). Ugodna doza humora i akcije čini svaki nastavak serijala, no meni je najdraži drugi dio. Kod serijala često prvi dio bude najbolji, a ostali dijelovi serijala lošije kvalitete. Naravno, postoje iznimke! 

Soba

…privatni svijet pojedinca, katkad se mora dijeliti s braćom, sestrom ili cimerom. Sveto mjesto tinejdžera koji ne voli remećenje, često ulazna vrata budu urešena upozoravajućim natpisom. Kucati prije ulaska. Virginia Woolf (1882-1941.) pisala je o pravu na privatnosti, odnosno važnosti privatnog prostora. 

Solomon

…Burke (1940-2010.), fenomenalan soul pjevač. 2010. godine bio je u Varaždinu, gdje je održao ugodan koncert. Majstoru se ne može ništa spočitati, premda je bio u poznoj dobi, napravio je koncert za pamćenje. 

Spomenar

…knjižica manje popularna od leksikona. Barem meni, zbog crtanja. Nikada nisam znao lijepo crtati, ali sam zato volio gledati tuđe crteže. Nisam se jednom pitao se jesu li ih ljudi zaista nacrtali ili jednostavno precrtali. Spomenar može poslužiti kao lijepa uspomena na prohujale godine ako se sačuva. Učenički spomenari i leksikoni jedno su vrijeme bili prilično popularni, kružili su i išli iz ruke u ruku. 

Sporovi

…procesi koji mogu trajati godinama i desetljećima. Ovisno o brzini sudstva. I onima koji sudjeluju u suđenju. Osporavanje i kontriranje obilježilo je brojne svađe. Svađalačkih tonova nikada neće manjkati. Tinejdžeri su često među odraslima na lošem glasu kao gadne svađalice i buntovnici. No, nisu baš svi mladi u mentalnom smislu neuredni i bez reda. Ima među mladima veličanstvenih ljudi, smionih i misaonih duša koje nisu sputane i ograničene, već pune ideja i finih manira. 

Sram

…osobina koja čovjeka koči i zakoči. Sramežljivci katkad mogu biti veoma prepredeni, preopterećeni sobom. Paze kakav će dojam ostaviti u društvu, važu svaku svoju riječ. Takvi mi pojedinci nisu dragi, oprezan sam prema sramežljivima, nije da pretjerano uživam u njihovom društvu. 

Stan

…Lee (1922-2018.), čovjek koji je zaslužan za nastanak brojnih strip serijala. Stvorio je Hulka, Daredevila, Crnu Panteru, društvo iz X-Men-a i još brojne super heroje u čije se postojanje ne sumnja previše u djetinjstvu. Poput bora na koži, sumnja dođe nešto kasnije, s godinama. Stan Lee ostvario se i kao glumac u brojnim filmovima. Njegova smrt iznenadila je mnoge. 

Stanley

…Clarke (1951.), čovjek koji je, kao i Jaco Pastorius, popularizirao bas gitaru. I Clarke posjeduje nevjerojatan talent kada je u pitanju sviranje toga instrumenta. Improviziranje mu nije nimalo stran pojam. Još je uvijek aktivan u glazbenim vodama. 

Stanley

…Kubrick (1928-1999.), američki redatelj koji se ne može pohvaliti hiperprodukcijom. Snimio je svega 13 dugometražnih filmova i tri kratka dokumentarca. Da je još manje filmova snimio, ipak bi se upisao u povijest sedme umjetnosti.

Još kao mladac, Kubrick je bio posvećen fotografiji, a sklonost vizualnostima pokazao je i u stvaranju filmova. Nije robovao žanrovskim ograničenjima, podjednako je bio uspješan u stvaranju ZF-a, krimića, povijesnog epa i drame.

Ekranizirao je kontroverzni roman Lolita Vladimira Nabokova (1899-1977.), distopijski roman Paklena naranča Anthonyja Burgessa (1917-1993.) i antiratni roman Staze slave Humphreyja Cobba (1899-1944.), što će reći da je Kubrick bio upućen u književna pitanja i umio prepoznati priču koju bi vrijedilo ekranizirati. U antiratnoj drami Staze slave (Paths of Glory, 1957.) Kirk Douglas tumači lik pukovnika Daxa koji pokušava spasiti od smrtne kazne trojicu vojnika. Antiratnim porukama vrvi i Full Metal Jacket (1987.). S mnogim je glumačkim velikanima Kubrick surađivao i našao zajednički jezik. Kirk Douglas tumači glavnu ulogu u epu Spartak (Spartacus, 1960.), Ryan O’Neill u centru je filma Barry Lyndon (1975.), dok Jack Nicholson briljira u hororu Isijavanje (The Shining, 1980.). 

Starost

…se cijenila u starim vremenima. Proces starenja bio je dostojanstven. Danas je starost na lošem glasu, teže se živi jer mirovina nije mnogima dostatna za življenje. Sve skuplje režije i hrana ne ide na ruku starim ljudima. Pavao Pavličić napisao je knjigu Pohvala starosti, ona bi mogla pomoći ljudima da lakše prihvate starenje kao normalan životni proces. Možda će knjiga učiniti da ljudi uživaju u starenju, pronalaženju bora i sijedih. Nemoguće je pobijediti u borbi protiv starosti. Što se prije prizna poraz i prihvati starost, tim prije će doći do unutarnjeg mira. 

Steve

…McQueen vjerojatno ne bi imao mirnu starost. Nije imao ni mirnu mladost, stalno su se neke turbulencije vrzmale oko njega. O njegovom bi se djetinjstvu mogao snimiti film nalik drami Mjesec od papira. Odrastao je bez oca, a i majka ga je napustila. U dobrom sjećanju ostao mu je bakin brat Claude kojega je živio jedno vrijeme. Majka mu se kasnije u dva navrata udala, ali Steve se nije najbolje slagao s majčinim odabranicima. 50-ih godina počinje glumiti, onda kupuje i prvi motor. Motori su mu bila velika strast, kasnije će imati razne modele u svojoj kolekciji.

U drami Veliki bijeg (The Great Escape, John Sturges, 1963.), koja se temelji na istinitoj priči o bijegu vojnika iz njemačkog logora. Kopanje rupe ili tunela često se javlja kao sredstvo bijega iz zatvoreništva u filmovima. Najpoznatiji primjeri su Rupa (Le Trou, Jacques Becker, 1960.), Bijeg iz Alcatraza (Escape from Alcatraz, Don Siegel, 1979.), Iskupljenje u Shawshanku (The Shawshank Redemption, Frank Darabont, 1994.) i već spomenuti film Veliki bijeg. McQueen nije koristio dvojnika u snimanju opasnih scena. Nije mu baš teško padalo snimanje opasnih i stresnih scena, ipak mu je život bio prožet stresom. 

Stres

…suvremena bolest u 21. stoljeću, karakteristična za kapitalistička vremena u kojima je čovjek tek broj, sićušna jedinka pomoću koje bi se moglo doći do zarade. Stres nastaje zbog brzog načina življenja. U 20. stoljeću sve je bilo sporije. Sporije se putovalo jer ceste i vozila nisu bila toliko razvijena. Sporije se jelo, uživalo se u obroku. Obroci su bili manje raznovrsni, ali zdraviji i pravljeni po domaćoj recepturi. Naročito je sporo bilo na selu, posebno u izoliranim sredinama, gdje je i vrijeme zastalo. Manjak stresa i užurbanosti činio je da ljudi žive duže i ugodnije, u suradnji s prirodnim zakonima. Duhovni sklad i danas ljudi pronalaze u ruralnim sredinama, bježe iz napućenih gradova u potrazi za mirom i smislom. 

Strogo…

kontrolirani vlakovi, roman Bohumila Hrabala (1914-1997.), može služiti kao sredstvo ugode, smanjiti razinu stresa. Fini humor provlači se kroz radnju. Prirodan humor, nije hinjen. Jiří Menzel (1938.) uspješno je ekranizirao Hrabalovu priču, zato je dobio Oscara u kategoriji Najbolji strani film.

U više su navrata Hrabal i Menzel ujedinili snage i napravili izniman posao. Nažalost, nikada nije ekraniziran roman Gradić gdje je vrijeme stalo, no možda će se i ta greška jednom ispraviti? Bit će to težak posao jer, Hrabal je imao kićenu, gustu, stiliziranu rečenicu. Hrabalove su rečenice verbalni praznik za dušu, a lik strica Pepina ne može se izbrisati iz sjećanja kada se jednom upozna. Hrabalovi su likovi često marginalci, živopisni osobenjaci koji se ne uklapaju posve u postojeće obrasce. Volio je Hrabal prezrene, male ljude za koje malotko mari. Hrabrost je pisati kao Hrabal, ali i umijeće. Još jedan predmet trajnoga divljenja. Njegov portret ne visi bez razloga na kuhinjskom zidu. 

Sudar

…gadna pojava što ne završava dobro za sudionike ako je intenzivan. Jedino su ljubavni sudari pretežno ugodni, sve druge sudare valja izbjegavati svim silama, nastojati da do njih ne dođe. No, neki se sudari ne mogu mimoići, kao što su sudari različitih svjetonazora ili sudar generacija. 

Superman

…fikcijski lik, simbol snage i pravde iliti snažne pravde. Obožava ga Jerry Seinfeld (i Georgeu je mio). Prvi put pojavio se 1938. godine, malo prije Drugog svjetskog rata. Rođen je kao Kal-El na planetu Krypton. Zemaljsko ime mu je Clark Kent, bavi se novinarstvom. U dobrim je odnosima s drugim junacima, a najbolji neprijatelj mu je Lex Luthor.

Zaživio je Superman i izvan stripa. Filmova je više snimljeno o njemu, a još je više rasprava o njemu stvoreno usmenim i pisanim putem. Veoma je bio popularan igrani film Superman (Richard Donner, 1978.), gdje je Supermana glumio Christopher Reeve (1952-2002.). U dječačkim godinama, kada mi realizam nije bila jača osobina, nerijetko sam sanjario kako posjedujem Supermanove moći. Je li Superman uzor i dječacima u 21. stoljeću? Tko im je idol, predmet divljenja? Superman je ostao simbol snage, svemoći.

Prodorni i sposobni ljudi imaju status Supermana. Koliko je tek malih Supermana koje nitko ne spominje, a vode gigantske borbe s okolinom ili protiv sebe? Prezrenih Supermana, koje sumorna sudba ne mazi, ne manjka u Hrabalovim romanima što su nastali iz života. U njihovo postojanje sve manje sumnjam jer, gotovo svakodnevno ih viđam.