Nevjerojatno je kako i ta abeceda ide svome kraju, pa nam je Retronaut stigao čak do slova T. Još malo, pa gotovo!

Talent

…vještina koja se mora prepoznati i dodatno izbrusiti. Netalentirani i bahati neće se složiti s mojim viđenjem pojma.

Često puta se kaže da se umijeće sastoji od 3 do 5 % talenta, a da se ostatak svodi na mukotrpni rad. Tko radi, taj uspije! Tako kažu talentirani (i netalentirani).

Tapete

…ukras interijera, u raznim varijantama. Jedno su vrijeme bile popularne i sveprisutne, naročito u spavaćim sobama. A onda su odjednom mnogi počeli skidati tapete sa zidova, postale su zastarjele.

Majstorski dvojac iz animiranog serijala A je to! okušao se u postavljanju tapeta. Nisu bili uspješni u tome. Svašta su radili, ali u pravilu neuspješno.

Tarzan

…junak koji je odrastao u društvu životinja, u divljini. Spretan svat, svakako spretniji od dvojca iz serijala A je to! Skakao bi s drveta na drvo poput majmuna.

Najprije se Tarzan pojavio u knjizi koju je napisao Edgar Rice Burroughs (1875-1950.), a kasnije se prebacio u svijet stripa i filma. Često su prikazivali filmovi u kojima je lik Tarzana tumačio Johnny Weissmuller (1904-1984.). Crtali su Tarzana mnogi autori pa i hrvatski crtač Igor Kordej (1957.).

Terence

…Hill (1939.), pravim imenom Mario Girotti, bio je poznat po spretnosti, vragolastom pogledu i toplom osmijehu. Nedjeljna poslijepodneva obilježile bi komedije u kojima je Terence Hill glumio s Budom Spencerom (1929-2016.) čije je pravo ime Carlo Pedersoli.

Spencerovi su filmovi isto bili često prikazani, pretežno krimići. Ogroman i snažan, opalio bi Bud čovjeka šakom po glavi. Padali su kao muhe kada bi ih Bud zveknuo šakom.

Tijekom dječačkih tučnjava nastojao sam postići taj upečatljivi zvuk na svojim protivnicima, ali nikako mi to nije polazilo za rukom. Nisam znao da je riječ o umjetnom zvuku.

Tetris

…videoigra nastala 1984. godine, bila je popularna na igraćoj konzuli Game Boy koju je proizvodila japanska tvrtka Nintendo. Prvi Game Boy pojavio se na tržištu 1989. godine.

Cijena mu nije bila niska pa ga nije imao bilo tko, već samo klinci čiji su roditelji bili imućniji. Poput svake novotarije, Game Boy je isprva bio predmet prestiža.

Tex

…Avery (1908-1980.), američki animator koji je popunio brojna djetinjstva širom svijeta. Zekoslav Mrkva, Droopy, Elmer Jad, Patak Dodo tek su neke kreacije koje je Avery smislio. Pojedini su filmovi bili lascivni i puni tučnjave, zato ih nisu svi odgajatelji i roditelji cijenili i preporučali u jednakoj mjeri.

Mogući štetni utjecaji bili su nevrijedni većeg spomena, no dežurni moralizatori ipak nisu gubili ni časka i rogoborili protiv njih. Averyjevi filmovi nisu bili intonirani tradicionalnim vrednotama i nisu bili prikladni za svaku obitelj. Walt Disney bio je, kada se o prihvaćenosti i prikladnosti govori, na odličnom glasu.

Tex

…Willer, glavni lik strip serijala Tex, premijeru je doživio davne 1948. godine, kada je vestern tematika bila popularna. Scenarist Gian Luigi Bonelli (1908-2001.) i crtač Aurelio Galleppini (1917-1994.), poznatiji kao Galep, zaslužni su za nastanak teksaškog rendžera čije su avanture i danas rado čitane.

Za razliku od mnogih strip junaka, Tex nije uvijek samac, u jednom dijelu života skrasio se s Indijankom Lilith. Ona mu je podarila sina Kita koji će kasnije također postati rendžer i pratiti oca u avanturama. Od 2018. godine na hrvatskim kioscima izlaze prve epizode Texa, u boji.

Do sada je u Italiji objavljeno preko 700 epizoda u regularnoj seriji, a pridodajmo tome još druge edicije. Prodaja je i više nego zadovoljavajuća, stoga vjerni čitatelji ne moraju strepiti za Texovu budućnost.

The Beach Boys…

…glazbeni sastav nastao 1961. godine u Kaliforniji. Vjerojatno najpoznatiji predstavnici surf rocka i psihodeličnog pop-rocka, osvajali su glazbene ljestvice, nizali hit za hitom! Originalnu postavu činili su braća Brian, Dennis (1944-1983.) i Carl Wilson (1946-1998.), njihov rođak Mike Love (1941.) i prijatelj Al Jardine (1942.). Genijalni Brian imao je glavnu riječ u stvaranju.

Histerično vrištanje ženskog dijela publike moglo se čuti na koncertima, a takve su reakcije krasile i koncerte sastava The Beatles. Onome kome se ne svidi album prvijenac Surfin’ Safari (1962.) ne mora se mučiti sa slušanjem ostatka diskografije ni čitati ove retke. Njemu ili njoj vjerojatno se neće svidjeti ni albumi Pet Sounds (1966.) ili Surf Up (1971.). The Four Freshmen, barbershop kvartet osnovan 1948. godine, djelovao je pozitivno na sastav The Beach Boys. Kvartet The Four Freshman krasi harmonično pjevanje, a sličnu je formulu uspješno iskoristio Brian Wilson.

Kvartet je utjecao i na sastav The Manhattan Transfer koji je aktivan od 1969. godine do danas (doduše, u izmijenjenoj postavi). Za početak, početnik bi trebao poslušati album 4 Freshmen and 5 Trumpets (1957.).   

Thorgal

…strip serijal koji je premijeru doživio 1977. godine u časopisu Tintin. Žanrovski hibrid, kombinacija fantasyja, znanstvene fantastike, nordijske mitologije i obiteljske sage. Serijal su stvorili belgijski scenarist Jean Van Hamme (1939.) i poljski crtač Grzegorz Rosiński (1941.).

Još uvijek izlazi, a u međuvremenu je stvoreno i nekoliko spin-off serijala. Jedan serijal govori o Thorgalovoj mladosti, kako odrasta među Vikinzima.

Drugi serijal govori o Vučici, izuzetnoj Thorgalovoj kćerki. Treći serijal govori o Kriss od Valnora, ljepotici koja je štošta proživjela s Thorgalom, ali i bez njega.

Tikva

… buća ili bundeva? Što je pravilnije, koji termin koristiti? Prije se stalno upotrebljavao termin tikva. Isti je termin označavao i glavu, naročito vlasnika tvrdoglave glave koji nema namjeru popustiti. Tvrda tikva bila bi tvrda glava, otporna na štošta. Fraza razbiti tikvu pak predstavlja razbijenu glavu.

Teksaški rendžer Tex Willer je u svojih 70 godina postojanja smjestio velik broj usijanih glava pod zemlju. Kada ne bi koristio vatreno oružje, dobro bi došle i njegove teške šake. Udaranjem bi saznao odgovor i tako razbio brojne tikve. Uporni tikvani priznali bi smicalice kada bi ih Tex ščepao i krenuo ispitivati.

Tim

…Hardin (1941-1980.), američki folk glazbenik, autor skladbe If I Were a Carpenter koja je doživjela brojne obrade. U Hrvatskoj je pjesmu obradio sastav Crveni koralji.

Tim je izgubio glavu zbog pretjerane doze heroina, problemi s ovisnošću mučili su ga duže vrijeme i na kraju pokosili, bili jači od njega. Glas je odavao probleme, moglo se iz njega naslutiti kako pjevač ne proživljava idilu. 

Tindersticks

…engleski sastav koji je osvojio slušateljstvo prvim albumom Tindersticks (1993.) na kojemu se nalazi više odličnih skladbi, od kojih se ističe Patchwork. Stuart Staples svojim baritonom odaju dojam emotivne, dubokoumne i tugaljive osobe.

Tom i Jerry

…animirani serijal nastao 1940. godine. Radnju čini mačak Tom i miš Jerry. Tom stalno nagrabusi, Jerry izađe iz sukoba kao pobjednik. Većina je pretežno na strani Jerryja koji je manji, no nije ni on anđelčić. Nađe se pokoja epizoda u kojima Jerry započne sukob.

Serijal Tom i Jerry primjer je slapstick komedije. Najdraže su mi prve epizode koje su nastajale od 1940. do 1958. godine, kada su glavnu riječ imali kreatori William Hanna (1910-2001.) i Joseph Barbera (1911-2006.). Preferirao sam i epizode Toma i Jerryja koje je napravio animator Chuck Jones (1912-2002.). 

Tom Jones…

…energičan glazbenik čiji se nastupi pamte, još uvijek aktivan na pozornici. U njegovim se skladbama isprepliću mnogi žanrovi (soul, country, gospel). What’s New Pussycat, Delilah, She’s a Lady i Green, Green Grass of Home tek su neki od hitova po kojima će ostati u sjećanju i sljedećim generacijama slušatelja.

Tom Waits…

…u posljednje vrijeme manje stvara i još manje nastupa. Mnogi kažu da su njegovi koncerti doživljaj. Prvim je albumom, Closing Time (1973.), osvojio i publiku i kritiku.

Osim što se bavi glazbom, Tom Waits ostvario se i kao glumac. Glumica Scarlett Johansson objavila je 2007. godine album Anywhere I Lay My Head koji se sastoji od obrada Waitsovih skladbi i jedne autorske pjesme (Song for Jo).

Toma

…osebujni splitski umjetnik. Ostat će zapamćen po glazbenim djelima – objavio je albume Volite se ljudožderi (1975.) i Oya noya (1980.). No, Toma Bebić okušao se u brojnim zanimanjima (nastavnik, novinar, mehaničar, slikar, pjesnik…), nije se ograničio na područje glazbe.

Moglo bi se reći da je Toma Bebić bio domaća verzija Toma Waitsa. Jake osobnosti i originalne skladbe s potpisom karakteriziraju i Bebića i Waitsa. I obojica imaju osebujan, hrapav glas što se lako zapamti.

Tolerancija…

…nije obilježila 20. stoljeće. Tolerancija je previše puta dolazila u pitanje, bila višestruko narušena. Pokazalo se da naizgled tolerantne osobe među prvima izgube živce i plemenite stavove kojima se rado diče u javnosti.

Ratova, sukoba i ideoloških podjela bilo je napretek i tada bi se, u trenucima očaja, najbolje pokazalo tko je kakav uistinu. Trabunjati naveliko i naširoko o toleranciji, ništa lakše! No, živjeti toleranciju, e, to je već bio raritet!

Tracy…

…Chapman (1964.) pozivala je na toleranciju svojim skladbama, nije zazivala nasilje i stvarala nemire. Pojavila se osamdesetih godina 20. stoljeća i osvojila scenu jednostavnim i dubokim stihovima.

Premda se može pohvaliti brojnim hitovima (Talkin’ ’bout a Revolution, Fast Car, Give Me One Reason…), Tracy Chapman nije izgubila kontakt sa stvarnošću, već ostala čvrsto stajati na zemlji. Drži do vlastite privatnosti, ne voli se previše eksponirati. Primjer primjerene umjetnice sa stavom.

Traženje…

…mjesta pod suncem, mukotrpan proces svojstven mladim dušama. Sluša li se glazba Tracy Chapman, može se prije vremena pronaći željeni smisao i prigodan smjer, put koji vrijedi slijediti jer suzbija nemir u duši.

Tinejdžerima i svima ostalima koji izgrađuju crte osobnosti, diskografija Tracy Chapman mogla bi poslužiti kao bitna nit vodilja, duhovna hrana ili korisna smjernica.

Tregeri…

.. ili remenje, rekvizit koji se u 20. stoljeću jedno vrijeme dosta nosio. Dobro bi došao mršavcima koji su bili u procesu rasta i razvoja, čisto da im hlače ne padnu (a samim time i osjećaj samopouzdanja). Danas su tregeri najčešće modni ukras, dekoracija kojom se postiže retro štih.

Taman za retronaute, zar ne? Ne, ja ih ne nosim. Nosio sam ih u dječačkim godinama, umjesto remena. Razlog za nošenje tregera nije bio modni izričaj, već čisto praktične prirode. Da mi ne padnu hlače.