Hajmo biti poduzetni!

RInovatoRI: kreativni program za mlade poduzetnike prima nove polaznike

Priče

Biste li mi vjerovali kada vam kažem da je poduzetništvo zapravo pre kul?

Znate zašto jako volim ovaj naš Brickzine? Jer svaki dan saznam i naučim nešto novo! Ovaj tjedan saznala sam za jedan odličan i zanimljiv program zgodnog naziva RinovatoRI, a radi se kreativnom, konstruktivnom, odgovornom i inovativnom načinu učenja djece kako biti poduzetni!

No prije svega – zašto uopće učiti o poduzetništvu? Što će nam to?

Budući da jako volimo razbijati mitove, razbijmo i mit o čudnom, velikom, strašnom poduzetništvu!

Kada kažemo poduzetništvo prvo pomislimo na neki biznis, velike ljude u odijelima koji trče uokolo s aktovkama i mobitelima i gomilom papira s brojevima, zar ne? E pa što ako vam kažem da je na primjer svaka mama poduzetna?

Da! I to pogotovo kada kuha tri različita ručka! Biti poduzetan puno je više od onih stvari gore nabrojanih – to znači biti kreativan, razmišljati na nove načine, biti dobro organiziran i znati kako svoju ideju pretvoriti u nešto kul i korisno, bilo tebi ili nekom drugom!

Kad pogledamo samo riječ poduzetan, to znači da nešto poduzimamo, a svaki posao ili hobi znači nešto poduzeti i napraviti, zar ne? E pa stvar je u tome što god da mi radimo, trebamo biti poduzetni, a to znači biti kreativan, inovativan, organiziran, spretan – sve odjednom! Nije tako teško kao što možda zvuči, i zapravo može biti ultra zabavno, kao što su na primjer RinovatoRI!

RinovatoRI – tko je to, što je to?

Ukratko, radi se o cjelogodišnjem izvanškolskom programu za učenike 6., 7. i 8. razreda kroz koji ćete imati prilike naučiti sve o poduzetništvu i razvijanju poduzetničkih vještina na skroz zabavan i kreativan način (a lako moguće da pola vremena nećete toga biti niti svjesni)!

Bez brige, sad ću vam objasniti i udugačko! Nisam ni ja jako puno znala o tome dok nisam skoknula na Zoom sa Ivom Marčeljom iz Doma mladih i voditeljicom programa Josipom Andrušić koje su mi sve tako lijepo objasnile!

RinovatoRI je simpa naziv za kreativni edukativni program za mlade poduzetnike i inovatore koji ima cilj razvoj poduzetničkih vještina! Osnivač programa je Grad Rijeka (pogodili ste, Odjel za poduzetništvo 🙂 ), koji jako voli svoje mlade poduzetnike i zahvaljujući volji, želji i upornosti našeg Grada, u suradnji s Domom mladih ovaj program u novom ruhu postoji od 2018.!

Što se točno uči i radi?

Kroz program, cilj je da polaznici steknu znanje iz područja vezanih uz poduzetništvo. Točnije, radi se na kreativnom pristupu u rješavanju problema, kako ideju razviti, istu iskomunicirati i prezentirati te kako od te ideje napraviti korak ka njenoj realizaciji!

Osim što je voditeljica Rinovatora, Josipa je i učiteljica, i najbolje od svih zna kako su poduzetničke vještine međupredmetna tema u redovnom školovanju, ali uz jako puno posla koji obavljaju i širok program koji moraju odraditi na godišnjoj bazi, ponekad se dogodi da to poduzetništvo padne u drugi plan jer učitelji ili nemaju vremena, ili možda ne znaju tako dobro to prenesti djeci. 

Upravo je zato program ovakve vrste vrijedan kako bi djeca što ranije stekla znanja i vještine kreativnosti, odgovornosti, poduzetnosti i hrabrosti kako bi jednog dana mogli prezentirati neku svoju ideju i povezivati znanja koja već posjeduju u nešto još veće, kaže Josipa!

Na primjer – u školi si skroz savladao snimanje, i voliš igrati igrice? Rodila se ideja da želiš otvoriti svoj YouTube kanal? Mislim da su RinovatoRI ekipa za tebe!

Uz to, polaznici imaju priliku upoznavanja i surađivanja s dobrim primjerima riječkih poduzeća ali i šire. Do sad, u Rinovatore bili su uključeni JGL, Proizvodni park Torpedo, 4look Academy, NK Rijeka i mnogi drugi. Također, u suradnju nisu uključena samo poduzeća, već i poduzetni ljudi, poput Marina Trošelja i njegovog projekta STEMI, ili Miroslava Vrankića, profesora na Riječkom Tehničkom fakultetu i tvorca komunikatora za osobe oboljele od ALS-a.

Na taj način svi uključeni u program na primjerima dobrih praksi i ideja uče, ali i dobivaju ideje/zadatke kako bi sami predlagali rješenja i kreativno rješavali prepreke!

Imaju li RinovatoRI temu? Što će se ove godine raditi?

Šira tema Rinovatora su tehnologije, budući da su to stvari koje se neprestano mijenjaju, rastu, napreduju i inoviraju. Drugim riječima, one su baza programa jer baš zato što je razvoj tehnologije velik i brzi, to pokazuje koliko djeca moraju brzo mijenjati svoje potencijale za biti kreativni. To je i dobra škola za budućnost, jer se razvojem tehnologije mijenjaju i radna mjesta, a što se brže djeca nauče kreativnosti, njenoj primjeni, konstruktivnosti i inovativnosti brže će se i bolje snaći u svijetu posla!

Iako su one baza, to nipošto ne znači da ovo nije za tebe ako te primjerice ne zanimaju tehnologije ali obožavaš likovni. Ovdje ćeš dobiti bazu znanja za bilo koji smjer koji te zanima – poduzetništvo nije nipošto rezervirano samo za tehnologiju, te su RinovatoRI program za bilo koga tko želi naučiti kako svoje ideje prenesti u djelo, kaže Iva.

Ove godine, dio programa bit će posvećen 3D tehnologiji. RInovatoRI će sudjelovati na 3D printeraj radionici u našoj Dječjoj kući, te je plan potom posjetiti Proizvodni park Torpedo, koji je opremljen suvremenom 3D opremom za modeliranje, skeniranje i printanje. Baš fora, e!

Ovako je izgledao prošlogodišnji posjet RInovatora Proizvodnom parku Torpedo…
…ali se i modeliralo punom parom u Dječjoj!

I da, nema tu kalupa, jer Josipa svaku grupu voli jako dobro upoznati prije početka rada, tako da se ne može dogoditi da ćete raditi nešto što vam nije zanimljivo jer Josipa temu uvijek prilagodi željama grupe 🙂

Tko se može prijaviti?

Dobro pitanje! Program je namijenjen učenicima 6, 7. i 8. razreda riječkih osnovnih škola.  Ja sam vam ovako malo znatiželjna pa sam upitala Ivu i Josipu je li takvo nešto možda malo rano za šestaše. Uf, al’ sam bila u krivu!

Kao što je moja percepcija bila na početku pogrešna (štoviše, saznala sam da je moguće sve to početi učiti još u vrtiću), Iva mi je objasnila da je kod mnogih tako da ponekad smatramo da su neke stvari za djecu pre komplicirane s obzirom na njihovu dob. No srećom, uz genijalno vodstvo i isto tako genijalan pristup sve je moguće!

Ako odbacimo velike riječi poput poduzetničkih kompetencija i zamijenimo ih jednostavnijima, poput realizirajmo naše ideje, rezultat je super pristup koji djecu uči kako biti poduzetni a da to uopće i ne znaju! Na primjer, ako je pred vama gomila Legića, i dobijete ideju što ćete od njih napraviti, već time radite na svojim poduzetničkim kompetencijama!

Tako da – ako si šestaš/ica, ne boj se i uključi se, vjeruj da nećeš požaliti!

Najvažnije pitanje – kako se upisati?

Beeez brige, pa ne bih vam sve ove stvari pričala i pustila vas bez bitnih informacija!

Dakle, redovni program RinovatoRI počinje 4. listopada 2021., a održavat će se jednom tjedno po dva školska sata, četvrtkom od 18.30h do 20.00h, prema aktualnim epidemiološkim mjerama.

Cijena programa je 100,00 kn mjesečno po polazniku (50,00 kn u slučaju prelaska na online način rada). Podsjećamo, prijaviti se mogu učenici/e 6., 7. i 8. razreda riječkih osnovnih škola!

Za prijavu u novu radioničku godinu potrebno je ispuniti ONLINE prijavnicu najkasnije do 01. listopada 2021. Pripazite, broj mjesta je ograniče tako da trk i prijavi se!

Ček’, ako postoji redovni, onda postoji i neki „ne“ redovni program?

Nema šale s vama! Tako je, uz redovni program koji traje čitave školske godine postoje još dva RInovatorska programa, a to su Vikend škola poduzetništva, koja se održava jednom godišnje u Dvorcu Stara Sušica i Summer Rinovation Lab (ljetna škola poduzetništva u trajanju od 3 tjedna u prostorijama Doma mladih).

Bez brige, o svemu ćete biti na vrijeme obaviješteni!

E da, ako imate imalo sumnje, samo bacite oko na malo hvalibabe!

Vikend školi poduzetništva 2018., pod nazivom Pametni gradovi i umjetna inteligencija dodijeljena je povelja za NAJ-akciju na državnoj razini, u sklopu akcije Gradovi i općine prijatelji djece. Program RInovatoRI nacionalni je dobitnik Europske nagrade za promicanje poduzetništva 2019. u kategoriji Promicanje poduzetničkog duha. Program je 2021. uvršten u internacionalnu bazu dobrih praksi na razini programa Interreg Europe. Bravo!

Ono što je meni osobno bilo super, a vjerujem da će biti i vama je društvena igra RiRoute, koja je nastala poduzetnim i timskim radom polaznika prošlogodišnje Vikend škole! Priča je išla otprilike ovako: polaznici su dobili zadatak spojiti nove tehnologije s društvenim igrama. Kako bi se upoznali s čudesnim svijetom board gameova i proširili vidike van Čovječe ne ljuti se! uskočila je udruga Kulturni front koja im je pružila temeljitu edukaciju o toj temi. Nakon toga, pred mladim poduzetnicima bio je zadatak osmisliti društvenu igru, a kako bi to napravili morao je postojat jak timski rad i suradnja ekipe za marketing, izradu ploče, printanje 3D figurica…

Od printanja figurica…
…pa do gotovog proizvoda!

Rezultat je bila RiRoute, edukativna i zabavna igra o gradu Rijeci koja će zahvaljujući RinovatoRIma ove godine biti poklonjena svakoj osnovnoj školi, ali i našem Striboru!

Jedva čekamo zaigrati RiRoute!

E i da, kartice iz igre učitelji mogu koristiti kao didaktički materijal u nastavi. Na sve su mislili ti mladi poduzetnici!

Eto, sve sam vam rekla, tako da budite poduzetni i prijavite se na ovogodišnji program Rinovatora!