Šareni spoj tehnologije video igara i NASA-inih snimki svemira Made in Croatia, ni manje ni više.

Na spomen Unreal Enginea srce zaigra, jer se sjetiš svih dana i noći provedenih po hodnicima raznih FPS-ova (čitaj: pucačina iz prvog lica). U međuvremenu je Epic Games – onaj isti Epic koji se trenutno naganja s Appleom i Googleom zbog Fortnitea – razvio taj isti Unreal Engine do nevjerojatnih razina i sada ga za 3D grafiku u stvarnom vremenu koriste brojni developeri za svoje projekte.

Tu ne govorimo samo o igrama poput Fortnitea, nego i drugim medijima, poput filmova i serija (The Mandalorian), koncertima, festivalima i popratnim virtualnim doživljajima (Tomorrowland), pa čak i nekim posve novim terenima na kojima su game engines prerasli prvobitnu svrhu i postali simulatori stvarnog svijeta, poput arhitekture, vojne i automobilske industrije. Općenito možemo reći da se (kulturološka) percepcija igara promijenila praktički jednakom brzinom kojom je napredovala i tehnologija.

Sad su Unreal Engine počeli koristiti i glazbenici za svoje spotove, a prvi takav slučaj, barem koliko znamo, jedan je domaći spot, za Detourov singl “Šarena”. I ne samo da spot koristi Unreal Engine za izradu i prilagodbu krajolika, nego su i za zvijezde i planete u spotu korištene NASA-ine fotografije i Space Engine software u kojem je simuliran cijeli svemir, sve poznata zviježđa, galaksije i planete.

Skroz fora!