Zašto baka ne može zaspati, i što to lupa ispod sudopera? Možda da skupa provjerite žive li ispod vašeg sudopera doma neka tajanstvena bića? Ako ne žive, biste li ikad tamo dolje prespavali?

Znam, čitanje vam nije prvi izbor. Znam, ponuda je često bezvezna, a lektira neuzbudljiva – u najmanju ruku. I dođete sad u tu knjižaru ili knjižnicu i nešto bi čak i čitali, ali šuma je toga i od nje se ne vidi stablo. Možda tražite na pogrešnim policama? Zašto ne pogledati među – slikovnice?

Skroz suprotno od onoga što biste pomislili, slikovnice nisu samo za malu djecu. I sad ću vam otkriti jednu koja će to pokazati, i dokazati. Ne zna za nju puno ljudi, zapravo je skroz dobro čuvana tajna pa nemojte nikome reći da sam vam ja rekla. Dakle…

Potražite slikovnicu Ema spava negdje drugdje. Pisala ju je i risala književnica imena i prezimena Pija Lindenbaum, na švedskom. Ne znate švedski? Nikakav problem, jedna odlična prevoditeljica ju je prevela na baš odličan hrvatski.

Pa tko je ta Ema, i gdje je to drugdje i zašto tamo spava? To je jedna djevojčica – kao vaša mlađa sestra, otprilike – i prvi put će prespavati kod svoje najbolje prijateljice Rose. Tata je vodi, ona je uzbuđena i jedva čeka da tata već jedanput ode doma i da avantura počne.

Upali lampu!

Ali nije oduševljenje jedino što obuzima Emu: našla se na mjestu na kojemu nikad nije bila, i sve joj je strano i čudno. Miriši drukčije nego kod nje doma (po siru i po parfemima), i Rosa nije sama kod kuće, već je tu cijela gomila ljudi – i životinja.

Tu su, redom: Rosina baka, koja je jako stara i može si izvaditi zube. Pa malo šugav pas „s bljak kvrgom na glavi“, koji se – malo nelogično – zove Konjić. Pa dva zamorca u kutiji, koji previše skviče i ciče, i još i smrde k tome. I tu je Rosin stariji brat Elmer – strašno zanimljiv lik. U razbacanoj sobi trešti mu glazba, on je ispružen na krevetu, u prljavim tenisicama, i sve i svatko mu ide na živce. Znate već kako je to.

Ema i Rosa igraju razne igre i to je zabavno – s Rosom je zabavno uvijek. Ali večera nije zabavna jer Rosin tata poslužio je nešto žuto i ljepljivo i Ema je ostala gladna. Sva sreća da je Rosa mami ukrala kekse – što nikako nije lijepo, ali eto, nekad se moraš služiti nelijepim sredstvima. Curama se onda jako žuri u krevet, jer „kad spavaš kod prijateljice, onda ležite i brbljate cijelu noć.“ I sve je bilo super dok Rosa – koja uvijek spava u mraku – nije ugasila svijetlo Emi – koja kod kuće ima lampicu koja gori cijelu noć.

I dok njezina prijateljica sretno hrče, Ema je najbudnija ikad. U strahu od nepoznatog psa u nepoznatoj kući. Izađe iz sobe, u hodnik s milijardu vrata, i oprezno otvori jedna… I reći ću vam samo da Emine dnevne pustolovine nisu ni sjena onome što je doživjela i proživjela te noći. Sve se vrti oko goleme torte sa šlagom i trešnjama, četveronožnih nevaljalaca u čizmicama i ormarića ispod sudopera.

Napeto je, smiješno i uvrnuto, i sigurna sam da će vas oduševiti. A kad vas nešto oduševi, onda uvijek to morate jako brzo prenijeti dalje, da potraje što dulje. Zato uzmite Emu i pročitajte je mlađem bratu ili sestri. Čak ne morate niti čitati sav tekst, nego ga smišljati po slikama.

Zašto baka ne može zaspati?!

Pitajte brata ili sestru što misle, kamo je krenula mala Ema s naslovnice, bosa i s torbom na kotačiće? Pokažite im kako Rosina mama ima zamazanu majicu i hlače, i rupu na čarapi kroz koju proviruje nalakiran nokat. Prebrojite skupa koliko je vrata u golemom hodniku Rosine kuće i – ček malo! – tko to ulazi u prostoriju s usisavačem?

U dnevnom boravku – ma nevjerojatno, jesu to neki zubi na stolu, otkud to? I jel’ okej da Rosa pojede dva sladoleda, a svojoj prijateljici, koja je k njoj došla u goste, ostavi samo jedan? Kuhinji baš treba čišćenje! A Elmerova soba tek – ajmo nabrojati sve stvari koje su razasute po podu i ispod njegova kreveta! Zašto baka ne može zaspati, i što to lupa ispod sudopera? Možda da skupa provjerite žive li ispod vašeg sudopera doma neka tajanstvena bića? Ako ne žive, biste li ikad tamo dolje prespavali? S dekama i jastucima, naravno.

I kad skupa pročitate slikovnicu i razveselite se u tandemu, nagradite se filmićem o Emi i Rosi. Film se zove isto kao i slikovnica, a kako doći do njega – pitajte tatu i mamu. Oduševljenje za cijelu obitelj.

Anda Bukvić. Nije lik iz slikovnice.