Gledaš kroz prozor noćnu lampu iščekujući prolazak pahulje snijega? Čini ti se da si nešto vidio… Uzbuđenje raste… Ovo su sigurno slikovnice i knjige za tebe.

Jesen nas polako napušta. Pod cipelama šuška otpalo lišće, a sjeverac koji štipa obraze kao da šapuće Stiže zima. Zahladilo je i dani su sve kraći. Sve nekako miriše na snijeg kako bi rekli naši stari. Spas od hladnoće pronalazimo u toplini doma. Uz šalicu čaja ili tople čokolade, ogrnut ćemo se dekicom i ugrijati dušu i tijelo dobrim štivom. Dok iščekujemo prve pahulje snijega donosimo vam zimske slikovnice i knjige koje će djeca obožavati, a vas će podsjetiti na djetinjstvo, prvo sanjkanje i uživanje na snijegu.

Dick Bruna: Miffy na snijegu 

Poseban je to dan kada kroz prozor ugledaš prve pahulje i snijegom prekriveno tlo. Miffy se mora toplo odjenuti ako želi izaći van. Tu su kapa, šal, rukavice i tople čizmice, sve što treba za igru na snijegu. Uživa u sanjkanju i kliže po zaleđenom jezeru. Posebno uživa u izgradnji nasmiješenog snjegovića. No Miffy pomaže i maloj ptičici koja se smrzava. Izgradila joj je pravu kućicu u kojoj će biti na sigurnom i toplom.  Vaši mališani će uz Miffy uživati u zimskom danu punom zabave i igre, ali i naučiti da je važno pomoći prijatelju nevolji.

Jujja Wieslander, Lotta Geffenblad: Vina Vina i zima

Vina Vina je dječaka koji živi s vukom u kamperskoj kućici kraj jezera. U njegov kraj stigla je zima i jezero se zaledilo. Idealno za klizanje i zimske aktivnosti. Vuk se baš i ne snalazi na ledu, pa ga Vina Vina smješta na saonice i oboje klize preko zaleđenog jezera. Dvoje prijatelje je toliko uživalo u zimskom danu, da nisu ni primijetili kako su daleko odmakli od kuće. Pala je noć i Vina Vina shvaća da su se izgubili. No vuk njiši bombone, a bomboni znače da je kuća blizu. Ova uzbudljiva zimska avantura namijenjena je najmlađim čitateljima.

Julia Donaldson, Axel Scheffler: Grubzonovo dijete

Već ptice na granama znaju za Grubzona i njegovu avanturu s mudrim mišem. U nastavku ove mega popularne slikovnice odvažna Grubzončica, njegova kći, kreće u potragu za Velikim Zlim Mišem jedinim stvorom kojeg se njezin tata boji. I tako se jedne zimske noći, dok vjetar svuda mete, u veliki mračnu šumu zaputi Grubzonovo dijete. Ne vjerujući u očevu priču, kroz snijeg prati tragove i susreće razne životinje sve dok ne susretne Velikog Zlog Miša. Uz ritmični tekst i odlične ilustracije uživat ćete u ovoj zimskoj slikovnici. Obratite pažnju na drvenu igračku koju tijekom cijele priče nosi mala Grubzončica, vjerujemo da će te prepoznati još jednog poznatog junaka iz pera Julie Donaldson.

Grigor Vitez: Razbojnik sa žutom pjegom

Zamislite, dok vani pada snijeg i zove na igru, vi morate ostati u kući i ne smijete izaći van? Pa to bi bila najveća kazna na cijelome svijetu, zar ne? Upravo to se dogodilo dvjema malim sjenicama. Majka se uputila u susjedstvo i upozorila ih da ne izlaze, jer vani na njih vrebaju mnoge opasnosti. No djeca k’o djeca. Znatiželja je bila toliko jaka da su sjenice izašle iz kuće i krenule u istraživanje šume pod snijegom. Nisu samo upoznale hladnoću i snijeg, već i razbojnika sa žutom pjegom. Malene razigrane ptičice u zadnji tren su uspjele pobjeći gladnoj kuni, a jedna od njih će do proljeća nositi uspomenu na taj strašan susret – ostala je bez repa. Kroz ovu slikovnicu s djecom možete popričati o životnim opasnostima i važnosti slušanja roditeljskih savjeta.

Bruno Kuman, Ivana Guljašević: Kako je snijeg pao

Jeste li ikada pomislili kako je to biti snijeg? Upravo o tome govori ova zimska slikovnica. Bilo je hladno i idealno vrijeme za padanje snijega. Ali on je odlučio da ne želi pasti. Bilo mu je dosta svega! Sjetio se svih muka kroz koje je prolazio prijašnjih godina. Gomila djeca koja, čim padne, izađe pa ga gnječi i gazi. Dosadni snjegovići koji stalno zanovijetaju i kukaju. No najviše od svega ga je smetalo što nitko ne primjećuje njegovu ljepotu i čistoću. Automobili ostavljaju crne mrlje, dok životinje piške i kakaju po njemu. I zbog sve toga odlučio je da se ove godine neće spusti među ljude. Ljutito je šetao po oblacima i puhao jak, hladan vjetar. Oblaci više nisu mogli trpjeti tu njegovu ljutnju i šetanje, pa su mu jednog dana podmetnuli nogu i snijeg je pao. Kada je sve zabijelio, presretana dječica su istrčala iz kuća. Snijeg je u dubini srca shvatio da mu je baš drago gledati što mu svi toliko vesele. Nakon što pročitate slikovnicu potražite i pogledajte istoimeni animirani film.

Koraljka Milun, Maja Pušić Čerić, Ranko Čerić: Vilinski trik

“Šest krakova svakoj! Kristalni, krasni,
nek rastu tiho,
hladni jasni.
Istresti njih je
naš zimski plan,
sve da bude bijelo kada svane dan.”

Kada mala snježna vila šapne ove riječi, svake zime snijeg počinje padati upravo na njen znak. Zimska čarolija izviruje sa svake stranici ove tople slikovnice. Nismo li svi kao djeca željeli da baš naš snjegović traje zauvijek i da se nikada ne otopi? Kako to postići otkriva nam spisateljica Koraljka Milunu u svojoj priči. Posegnite za ovom slikovnicom i saznajte kamo odlaze snjegović na kraju zime i zašto morate imati barem jednu snježnu kuglu u svojem domu.

Ivana Guljašević: Pingvin Gašpar

Pingvin Gašpar obožava se klizati, plivati u ledenoj vodi, sjediti pokraj rupe u ledu i gledati snijeg kako pada. No to baš i ne može raditi svaki dan jer mora u školu u kojoj mu je pomalo dosadno. Kada učitelj ispriča priču o zvijezdi padalici, Gašpar odluči pronaći jednu samo za sebe. No kako i gdje pronaći zvijezdu padalicu? Noćno nebo je prepuno zvijezda, no one su tako visoko i daleko. Za pomoć moli susjeda Albatrosa, mudrog Morža i gospodina Orku koji mu nude samo savjete, ali ne i rješenje njegova problema. Samostalna potraga također ne donosi uspjeh. A onda sasvim iznenada nebom je zasjala zvijezda padalica, Gašpar je sklopio oči i zaželio jednu zvijezdu samo za sebe. I pala je, stvarno je pala, baš na njegov mali narančasti nos. No to nije bila zvijezda već pahulja koja izgleda poput zvijezde. Kad već ne može imati prave zvijezde, zvjezdasti snijeg je odlična zamjena. Nakon što pročitate slikovnicu potražite i pogledajte istoimeni animirani film.

Gilbert Delahaye, Marcel Marlier: Maja u planinama

Uz djevojčicu Maju odrastale su mnoge generacije. Prva slikovnica tiskana je davne 1954. godine i do danas je objavljeno 60 naslova o ovoj dražesnoj djevojčici koja je osvojila srca velikih i malih čitatelja. U ovoj slikovnici Maja s prijateljima provodi zimske praznike na planini. Smješteni su u planinskom domu, voze se žičarom na skijašku stazu i Maja jedva čeka da sudjeluje u natjecanju. Divno je skijati se dok vjetar zviždi i sve oko tebe kao da leti. Uz male probleme ipak stiže prva na cilj. Maja s prijateljima uživa u zimskim radostima. Sanjka se, kliže i planinari. Toliko se dobro zabavljaju da Maja odluči i slijedeće godine zimske praznike provesti na planini.

Hans Christian Andersen: Snježna kraljica

Kay, najpažljiviji dječak i  Gerda, najhrabrija djevojčica bili su nerazdvojni prijatelji sve do dana kada je komadić čarobnog zrcala upalo u Kayevo oko i potpuno ga promijenio.  Nekada dobro i pošteno srce dječaka sada je postalo oholo i hladno. Susret i poljupci Snježne kraljice bili su toliki hladni da je istoga trena zaboravio na Gerdu i Baku koje su ga čekale kod kuće. Opčinjen ljepotom Snježne kraljice dječak ulazi u saonice i odlazi s njom. Gerda se nije mogla pomiriti da Kaya više nema i kreće u potragu za nestalim prijateljem. Prešla je brda i doline, naišla na mnoge prepreke koje je hrabro prevladala da bi Kay pronašla u dvorcu Snježne kraljice. Njena iskrena ljubav i tople suze rastopile su led na dječakovom srcu i Kay je opet bio onaj stari. Snaga prijateljstva pobijedila je oholu i zavidnu Snježnu kraljicu . Najljepša zimska priča koja će ugrijati i najhladnija srca.

Mato Lovrak: Vlak u snijegu

Djeca Velikog sela i njihov učitelj odlaze u Zagreb na izlet, no na povratku kući vlak s kojim su putovali naleti na velik nanos snijega na tračnicama. Velika snježna mećava bila je sve snažnija, a vlak je morao stati. Svađa Ljubana i Pere podijelila je učenike na dvije grupe. Ljubanova grupa trudila se svim snagama da otkopa vlak, dok je Perina samo stajala sa strane i gledala. Na kraju su svi složno radili i uspjeli su izvući vlak iz snijega. Bolesni, promrzli i umorni ipak su sretno stigli kući. Zimska avantura malih zadrugara pokazala je koliko su zajedništvo, sloga, prijateljstvo i poštenje važne za rješavanje problema. Iako mnogi govore da se današnja djeca ne mogu poistovjetiti s malim zadrugarima, smatramo da je upravo ova priča baš svevremenska i poruke koje nosi mogu razumjeti baš svi, i veliki i mali.

Mary Pope Osborne, ilustrirao Sal Murdocca: Polarni medvjedi za počinak

Nova zagonetka čarobne knjižničarke Magde le Fay odvodi Ivana i Anu, glavne junake serijala Čarobna kućica, u novu pustolovinu. Ovoga puta Čarobna kućica sletjela je u snježnu arktičku tundru. Od hladnoće i smrzavanja spašava ih Lovac na tuljane koji je sanjao da kako im je potrebna pomoć. Doveo ih je u svoj iglu gdje su djeca vidjela drvene maske polarnih medvjeda. Lovac i njegov narod vjeruju kako sjeverni medvjedi mogu mnogo toga naučiti ljude, pa čak i letjeti. Igra s malim medvjedićima dovodi Ivan i Anu u životu opasnost, stoje na tankom ledu koji svakoga trena može puknuti. Majka medvjedica dolazi spasiti svoje mladunce i djeca imitirajući njeno klizanje ledom na trbuhu shvaćaju zašto Inuiti kažu kako polarni medvjedi mogu letjeti. Djeca ubrzo otkrivaju zagonetku, ali i ukupno rješenje sve četiri zagonetke koje je pred njih postavila čarobna knjižničarka. Primljeni su u drevno Društvo meštara knjižničara i uz svoje nove čarobne knjižnične kartice moći će odlaziti u nove pustolovine i sakupljati knjige za Čarobnu kućicu.

Serijal Čarobna kućica odvodi brata i sestru, Ivana i Anu u mnoge avanture i pustolovine. Uz pomoć čarobne kućice mogu stići u daleke i drevne krajeve o kojima pišu knjige. Djeca pomažu, čarobnici knjižničarki, Magdi le Fay sakupiti knjige iz različitih vremenskih razdoblja. Ako vam se svidjela ova zimska avantura Ivana i Ana, potražite i ostale nastavke iz ovog odlično serijala.

Philip Pullman: Polarno svjetlo

Polarno svjetlo prvi je roman trilogije Njegove Tamne tvari fantastičnog britanskog pisca Philipa Pullmana. Iz udobnosti svoga doma možete potrčati ledenim krajem i ugledati Auroru Borealis. Odvažna i hrabra djevojčica Lyra kreće u potragu za prijateljem kojeg su oteli Proždrljivci. U Lyrinom svijetu ljude prate Daemoni fizička manifestacija njihove duše u obličju životinje. U hladne i opasne polarne krajeve dovodi je znatiželja, tvrdoglavost i želja da pronađe nestalu djecu. Na njenom put pomažu joj Gipćani, vještice sa sjevera i ni manje ni više nego prognani kralj oklopljenih medvjeda Iorek Byrnison. Ova živopisna ekipa vodi vas kroz zaleđene doline, snježne planine i paralelne svjetove  kako bi otkrila izvor tajanstvenog praha koji posebno privlači odrasle. Radnja će vas toliko prikovati uz knjigu da će te odmah poželjeti pročitati nastavke Tanki bodež i Jantarni dalekozor.

 Jack London: Bijeli očnjak

Već prve rečenice knjige uvode nas u surovu i okrutnu prirodu ledenog kanadskog krajolika. Čitajući osjećamo inje na našoj koži, ledeni vjetar koji probija kosti i snježni pokrivač kojem nema kraja. Ovo je knjiga o borbi za opstanak i o preživljavanju najsposobnijih, jer preživjeti zimu u divljini pravi je poduhvat. Pratimo Bijelog očnjaka, vuka koji u sebi ima pseće krvi, kako odrasta u divljini i bori za opstanak. Jedan susret s ljudima i njegov život poprima posve novi tok – život pun nasilja, sukoba i okrutnosti. Spas od sigurne smrti duguje dobrom čovjeku uz kojeg po prvi put upoznaje ljubav i nježnost. Mnogi naglašavaju kako je upravo Bijeli Očnjak najbolje djelo koje je Jack London napisao jedinstvenim stilom u koje je utkao osobno veliko lutalačko iskustvo. Prava zimska poslastica za ušuškati se ispod dekice i zakoračiti u ledene krajeve dalekog Yukona.

Fora, zar ne? A sad, trk do polica…