Brickzine kopa, traži, sluša… Naš Koma otvara DJ sezonu, a iako pola pjesama ne razumijemo (možda i bolje zbog nekih pedagoških razloga) uživamo u ritmovima, melodijama, energiji i spotovima. Majstori kreative!

Obožavam kopati po netu i nalaziti nove glazbenike. Jedan od tako novootkrivenih mi je J.S.Ondara. Kakav glas, jao kakav glas… Sad ga stalno ljudima oko sebe guram u uši.

Svojedobno sam tako naletio i na Michaela Kiwanuku, kad skoro nitko nije znao za njega. Čovjek je u međuvremenu postao poprilična faca, bio pred koji dan i u Šibeniku, ali smo se mimoišli, nažalost.

Mimoišao sam se i s moskovskim bendom IC3PEAK, koji je prije par mjeseci nastupio u Zagrebu. Svrstavaju ih pod eksperimentalnu elektroniku i “witch house”, pa recimo da su k’o nekakva ruska verzija Crystal Castles. Jako GLASNA verzija. Uz to imaju malu frkicu s domaćim sigurnosnim institucijama, koje spominju i u pjesmama. Tako to ide, pjevaš o onome što ti je blisko.

To radi i ukrajinska reperica Alyona Alyona. Ne izgleda kao jedna u moru mainstream reperica, au contraire, kao što ni u Ukrajini nema bling-bling nakita, luksuznih limuzina i ludih vožnji velikim jahtama, pa su joj i pjesme bliže lokalnoj svakodnevici.

S druge strane imamo potpuno drugačiju Melindu Ademi, koja bi mogla postati još jedna u nizu Kosovarki koje su zatresle pop scenu proteklih godina. U SAD je došla s roditeljima kao izbjeglica, pa nakon nastupa na Američkom Idolu i nekih grupnih pokušaja sada gura solo karijeru. Nema veze ako ne razumijete tekst, bitan je refren koji se lako pamti i zarazan beat. Loca loca loca…

To nekako vrijedi i za talijanski trap kolektiv Dark Polo Gang. Za-ra-za. Tako su dobri ritmovi da mi se uopće ne da ići prevoditi tekstove na Google Translate. Kimam glavom i to mi je dosta.

Na scenu se nakon duže pauze vratio SebastiAn, gost riječkog festivala Hartera 2008. (Ajme zar je već toliko prošlo?! Bacite oko na YouTube, ima par klipova), koji za drugu polovicu godine priprema novi album.

Ima li Emir Kobilić aka Salvatore Ganacci planove za album stvarno ne znam, ali možda i nema potrebe, singlovi su u današnje vrijeme prosječnom konzumentu čisto dovoljni. Još pogotovo kad spotovi nose poruku kako ne treba zlostavljati životinje, inače stiže Salvatore s kojim nema zezanja.

Ostajemo još malo na ovim prostorima uz dRUMELODY, projekt sarajevskog glazbenika, DJ-a, VJ-a i crtača stripa Berina Tuzlića, koji je nastupio i na netom održanom Ultra Europe festivalu u Splitu. Novi singl podsjeća na radove Jona Hopkinsa, pa ako vam se svidi, ukucajte i to u tražilicu.

Da ne ispadne kako nisam uvrstio ništa domaće: SUN U. Ako već niste čuli za nju, vrijeme vam je. Nešto na skroz drugom levelu od uobičajene hrvatske pop produkcije. Mrak!