Još jedan genijalan i jako koristan nastavak iz tipkovnice naše dežurne majstorice za psihološko zdravlje.

Znam, sve znam – vjerojatno si sada mislite Ma što je ovoj psihologinji? U zadnjem javljanju priča o supermoćima, a danas o – superjunacima! Ali čujemo se kada pročitate tekst do kraja 🙂 Možda će odgovor na ovo, zapravo i retoričko pitanje, doći sam od sebe.

Pa krenimo. Dragi tinejdžeri i oni malo stariji, kako je sročila moja draga i mlada prijateljica Anita (hvala Anita što nas čitaš <3), uključite moć imaginacije i vizualizirajte si svog Superjunaka s velikim S.

Nekada daaavnooo, daaavnooo (ovo je uvijek dobar početak bajke, ali, budimo realni, nije to bilo tako davno), superjunaci su bili prepoznatljivi po plaštu, maskama, tajicama, fora imenu i naravno logu, odnosno znaku. Superjunaci o kojima danas pišem su vaši superjunaci koji nisu u filmu koji se prikazuje u CineStaru, već su kraj vas u stvarnom životu i jako su važni za izgradnju i jačanje vaše rezilijentnosti. E da, sjećate se te riječi i naših pokušaja da ju izgovorimo brzo 3 puta? Kako vam ide? 😊

Vaše odrastanje, neizbježne proturječnosti u potrazi za „sobom“, za svojim identitetom (možda ne znate, ali to je vaš cilj u ovom razvojnom periodu) kao i društvene promjene, neizvjesnosti, pogotovo danas kada se cijeli svijet nalazi u potrazi za supermoći protiv nevidljivog, moćnog COVID-a 19 koji želi osvojiti svijet, nameće se pojačana potreba za osnaživanjem, treniranjem, osvješćivanjem rezilijentnosti i onoga što je jača. Rezilijentnost postaje za tebe i tvoje prijatelje neka vrsta psihološkog cjepiva, vještina neophodna za sada-i-ovdje.

Vaši super junaci ne nose (bar ne svi 😊) tajice, maske, plašteve ili fora znakove na prsima – oni imaju neobavezna pravila oblačenja, oni te čuvaju i uz njih je tvoje odrastanje lakše, a budućnost je svjetlija.

Pa tko su tvoji superjunaci?

Ultimativno (ma, kakva je to riječ!, pronjuškajte značenje ove riječi i obogatite svoj vlastiti rječnik), tvoja prva superjunakinja je mama ili prekrasna osoba – starateljica koja se brine za tebe i o tebi i s tobom.

Ženski super junaci su i dalje u manjini u filmovima, ali u tvom životu (iako, možda ti se sada ne čini – sjeti se svojih „mračnih mjesta“ o kojima smo govorili u našem prvom susretu u Brickzineu) najkul i s najvećim super moćima je –– Supermom.

Supermom ima razne moći:

  • Moć POVJERENJA, VJERE u tebe – zbog te moći se osjećate sigurni i voljeni. Sjetite se nekih iskustava iz djetinjstva, Supermom je bila uz vas i za vas kada ste ju trebali.
  • Moć LJUBAVI i emocionalne topline – zbog ove moći i vi ćete se znati povezati s drugima.
  • Moć OHRABRIVANJA I POTICANJA na tvom putu odrastanja – zbog izloženosti ovoj supermoći, moći ćete istraživati svoje granice, svoje talente i provoditi svoje ideje u djelo.

TESTIRAJ svoju Supermom

  1. Zapitaj se – tko me voli? Mama?                                   

DA      NE                         

2. Tko me prihvaća ovakvog kakav jesam?  Mama?         

DA       NE

3. Sjeti se zajedničkih trenutaka? Ima ih?                               

DA       NE

4. Kojim osobinama se divite kod mame? Ima ih?                

DA       NE

5. Kako vi pridonosite vašem odnosu? Pridonosite li?           

DA      NE

6. Ocjena (svaki DA je jedan bod):

Svi ovo već znamo, ali nas je uvijek dobro podsjetiti – ocjena ne mora biti odličan. Postoje trenuci i dani kada dosta nas ima misli tipa: da bar ovo nisu moji roditelji ili ti si najgora mama, ali i to je normalno.

Sjetite se trika kako da napustite svoja mračna mjesta – sjednite ravnih leđa i izduženog vrata, zatvorite oči, udahnite na nos vodeći zrak do trbuha, brojite i izdahnite na nos, brojeći (rasporedite izdah da duplo duže izdišete nego udišete). Pratite cijelim putem udah i cijelim putem izdah. Ponovite. Ova mindfulness vježba vas vraća iz tame, smiri vas i usmjeri vam pažnju tako da lakše upravljate svojim ponašanjem i emocijama. Preporučujem 5 minuta disanja. Svaki dan 😊

Došao je red i na tvog drugog superjunaka, koji je također odrasla osoba, tvog tatu ili staratelja .

Superdad ima kao i Supermom puno moći:

  • Moć PODRŠKE – znate da ste voljeni i kada izvodite „gluposti“
  • Moć komuniciranja – kroz ovu moć naučite kako da vas čuju i kako da vi čujete druge, kako se rješavaju problemi mirnim razgovorom i koliko je važna pristupačnost ovog junaka,  svakodnevno.
  • Moć zabavljanja – iako ponekada mislite da ste na različitim planetima, postoje trenuci zabave i humora gdje dozvolite da vam Superdad bude partner (na utakmici, gledajući novi film, odlaskom na hamburger sa istim dodacima).

TESTIRAJ svog  Superdada:

  1. Čuje me, uvažava moje mišljenje, s lakoćom razgovaramo                         

DA         NE

2. Nas dvoje se znamo super zabaviti                                                                    

DA         NE

3. Pravila su mu skroz prihvatljiva                                                                           

DA         NE

4. Moji super junaci se vole i uvažavaju (Supermom i Superdad)                   

DA        NE

Ocjena (svaki DA je jedan bod):

Dragi moji nadam se da niste bili jako strogi profesori, superjunaci su oni koji jednostavno pomažu da vaš svijet, vaš dan za danom bude bolje mjesto za život, da izrastete u snažnu i zdravu osobu koja se uspješno i brzo oporavlja poslije životnih razočarenja, da i vi postanete novi SUPERJUNACI, nepobjedivi u odrastanju.

Testirajte sebe – test ranjivosti

Zbog prisutnosti dihotomije (i ovu riječ malo pronjuškajte, super je!), istovremene želje za separacijom I autonomijom te želje i potrebe za bliskošću, dolazi do snižavanja vaše rezilijentnosti i postajete ranjivi – to je vaša slaba točka, kao što je kripton za Superman-a.

Odgovorite na pitanja:

  1. Hobi: AKTIVNI (ples, sviranje, crtanje…)                                              

DA         NE

 PASIVNI (igrice na kompu, društvene mreže..)                      

DA          NE

2. Sport  (treniranje)                                                                                   

DA          NE

3. Prijatelji: 

4 i više                                                                                     

DA          NE

2 ili 3                                                                                        

DA          NE

1

DA          NE

4. Bliski, povjerljivi prijatelji                                                                       

DA           NE

5. U školi se osjećam siguran                                  

DA          NE

6. Pripadam svojoj školi                                                                              

  DA          NE

OCJENA (svaki DA je bod, osim pasivnih hobija😊):

Jeste li prepoznali ili uočili još vaših superjunaka iz ovog testa ranjivosti, slabih točaka? Sigurno je jedan od VAŽNIJIH vaš SUPERFREND, SUPERCOACH, SUPERPROFA, SUPERASKA, a možda i SUPERLOVE 😊.

Vaši superjunaci su važan faktor u vašem odrastanju, zbog njih osjećate da pripadate ili ne pripadate, da ste prihvaćeni ili odbačeni, da ste usamljeni ili niste, da ste vrijedni ili manje vrijedni, da vas netko voli i razumije ili ne.

Obitelj (i uža, ali i šira – ne zaboravite Superbake i Superdede, Supertetke i ostalu super ekipu) i ZNAČAJNI drugi (osim prijatelja i profesora može to biti vaš Supersusjed) su izvor vaše psihološke sigurnosti i pomagači, učitelji i treneri u otkrivanju vaših moći. Zbog njih izrastate u snažnu (evo, stiže po posljednji put u ovom tekstu ona naša naaaaajdraža riječ – 3, 4, SAD) rezilijentnu  SUPERJUNAKINJU i SUPERJUNAKA.

Pronađite sebe <3

Ššššššššš…roditelji

Klackalica ravnoteže

Dobar odnos između vas i vašeg tinejdžera sastoji se od nježnog, svjesnog održavanja ravnoteže između:

  1. Dozvoliti istraživanje tinejdžeru, dozvoliti mu da zadrži svoju nezavisnost – autonomiju i

2. Zaštiti ga, postaviti granice.

Dragi roditelji, malo popuštate pa malo pritišćete i vaše dijete uspješno razvija SEBE kao jedinstveno, čarobno biće te dobiva psihološki imunitet.

Samo hrabro i s vjerom u njih. I u sebe <3

Vaša psihologinja,

Borka