Tolkienov svijet

Svjetovi J. R. R. Tolkiena – Prošećite mjestima koja su nadahnula Međuzemlje

Priče

Jeste li se ikada pitali kako su izgledali tajnoviti krajolici, mjesta i gradovi koji su nadahnuli Tolkiena?

Odgovor na to pitanje nalazi se u knjizi Svjetovi J. R. R. Tolkiena – Mjesta koja su nadahnula Međuzemlje vodećega svjetskog tolkinologa Johna Gartha!

Radi se o stvarno zadivljujućem djelu, koje je opremljeno s više od stotinu likovnih priloga među kojima se ističu Tolkienove ilustracije, zemljovidi te arhivske i suvremene fotografije! Plus, djelo je objavljeno u hrvatskom prijevodu Marka Marasa u izdanju Lumena, a dostupno je u svim knjižarama i webshopu Školske knjige!

Koja su to mjesta Tolkienu pružila toliko nadahnuće? Većina njih prostire se diljem Velike Britanije – ponajviše u Tolkienovim najdražim krajevima, Zapadnom Midlandsu i Oxfordu – ali i širom drugih zemalja na svim stranama svijeta.

© Andrew Holt / Alamy Stock Photo
Coxova špilja, dio podzemnog svijeta u klancu Cheddar koji je nadahnuo Svjetlucave pećine Aglaronda.

Autor monografije prati Tolkienove stope i prikazuje stvarne predloške koji su iznjedrili Hobitovac, vilenjačku dolinu Razdol, Svjetlucave pećine Helmove gudure i mnoge druge krajeve Međuzemlja, od planina i šuma do rijeka, jezera i obala.

© Mim Friday / Alamy Stock Photo
Nagađa se da su Durinova vrata, uz koja stražare stabla božikovine, nastala po crkvenim vratima sa stablima tise u mjestu Stow-on-the-Wold u Cotswoldsu.

Inače, John Garth jedan je od najvećih poznavatelja književne ostavštine J. R. R. Tolkiena, tako da nema boljeg vodiča za ovu avanturu! Osim što nas John vodi svijetom koji je nadahnuo samog Tolkiena, vodi nas i onim koji je sam Tolkien stvorio! I ne samo to, John Garth raskrinkava česte zablude o Tolkienovim nadahnućima za stvaranje Međuzemlja te iznosi čvrste argumente za svoja nova otkrića i razotkriva tijesnu vezu između autorovih putovanja, njegove goleme erudicije i raznolike pročitane lektire!

© Shutterstock / Historia
Boffinova pekarnica na vrhuncu slave kao najsjajnija slastičarnica u Oxfordu.

Tako nas u nekoliko tematskih cjelina Svjetovi J. R. R. Tolkiena upoznaju s književnom ostavštinom i bogatim životom te nepresušnom maštom toga oxfordskog profesora, jednoga od najčitanijih pisaca na svijetu te najuglednijeg filologa druge polovice 20. stoljeća.

Fotografija na stranici 86
© Antiqua Print Gallery / Alamy Stock Photo
Ključne točke i znamenitosti Tolkienova posjeta Lauterbrunnenu u dobi od devetnaest godina.
Fotografija na stranici 87
© Bodleian Library, University of Oxford MS Tolkien Drawings 12 / © The Tolkien Estate Limited
Razdol prema istoku, jedan od nekoliko Tolkienovih crteža na kojima se jasno vide obilježja Lauterbrunnena.

Ova monografija zaista je nepresušno bogatstvo s preko stotinu ilustracija, slika i fotografija, što čini ovu knjigu pravim draguljem za Tolkienove obožavatelje, ali i njegove istražitelje. Najveća blagodat u moru tih vizualnih priloga ipak su Tolkienove vlastite skice i ilustracije. One najbolje dočaravaju kako je Tolkien zamišljao svoj svijet u koji su poslije kročili milijuni oduševljenih čitatelja, ističe urednica knjige Miroslava Vučić.

Fotografija na stranici 8
© Bodleian Library, University of Oxford MS. Tolkien Drawings 32 / © The Tolkien Estate Limited
Tolkienova ilustracija za ovitak Hobita, naslikana 1937. za prvo izdanje.
Fotografija na stranici 9
© Bodleian Library, University of Oxford MS. Tolkien Drawings 26 / © The Tolkien Estate Limited
Tolkienova ilustracija Brijeg: Hobitovac preko Vode (1937.).

Monografija Svjetovi J. R. R. Tolkiena – Mjesta koja su nadahnula Međuzemlje pravo je blago za sve obožavatelje Tolkienovih djela i nezaobilazna lektira za sve koji žele bolje upoznati autora Gospodara prstenova, Hobita i Silmarilliona. No, ona nije samo pregled piščevih nadahnuća. Ona je prozor u njegovu dušu i prikaz razdoblja u kojemu je živio. Tolkienova nadahnuća zapravo su priča o njegovoj predanosti, nepokolebljivosti, znatiželji i nezadrživoj mašti. Priča je to koja nadahnjuje.