U dječačkoj dobi David Attenborough sanjao je da će otputovati na daleka, divlja mjesta i vidjeti prirodni svijet u netaknutom stanju te čak otkriti životinje koje znanost još ne poznaje. Snovi su mu se višestruko ostvarili. Cijeloga je života istraživao divljinu i snimao filmove o životinjama o čemu piše u autobiografiji Život na našem planetu – Moje svjedočanstvo i vizija budućnosti.

U Mjesecu dječje knjige, u kojemu su najljepše knjige za djecu u izdanju Školske knjige snižene do 50 posto (do 31. ožujka), nudimo vam preporuke za slikovnice posvećene životinjama, tim divnim stvorenjima s kojima se djeca lako poistovjećuju. Potaknut će ih da od najranije dobi skrbe o svijetu prirode i postanu svjesna Attenboroughova upozorenja da smo neodgovornim ponašanjem ugrozili opstanak našeg planeta, ali da, jednako tako, imamo priliku obnoviti predivan svijet koji smo naslijedili. Sve što je potrebno – ističe najpoznatiji svjetski prirodoslovac – jest volja da to učinimo.

Piotr Socha: Pčele

Sto milijuna godina! Toliko dugo, u najmanju ruku, pčele žive na Zemlji. Potječu, dakle, iz doba dok su na Zemlji još vladali dinosauri. Tim riječima počinje jedna od najljepših i najsadržajnijih slikovnica o pčelama koju je nadahnuto ilustrirao popularni poljski ilustrator, strip-crtač i grafički dizajner Piotr Socha, zapažen po raskošnim, bogato koloriranim crtežima i duhovitu pristupu temama. Zanimljiv je podatak da je njegov otac pčelar što mu je sigurno pomoglo da iz prve ruke upozna magično kraljevstvo tih malih, vrijednih životinja.

Čitatelji koji se dosad nisu upoznali s njegovim ilustracijama u slikovnicama Drveće i Higijena – živopisna povijest čistoće i nečistoće zaljubit će se u Pčele na prvi pogled.

Veličanstvene ilustracije velikih dimenzija dominiraju na bogato ukrašenim duplericama i detaljno dočaravaju svijet tih fascinantnih i neizmjerno važnih kukaca. Opisuje se njihova uloga ne samo u ekosustavu nego u cjelovitoj kulturnoj povijesti našeg planeta, od starih civilizacija drevnog Egipta i antičke Grčke do danas.

Čitatelji će dobro upoznati njihovu građu, dom i običaje, a saznat će i obilje zanimljivosti o pčelama – stvorenjima koja je, primjerice, francuski car Napoleon Bonaparte upotrijebio kao državne simbole na zastavama i pečatima, pa čak i na plaštevima koje su nosili on i carica Jozefina na krunidbi u Parizu. Tekst je napisao Wojciech Grajkowski, a slikovnicu preveo Adrian Cvitković.

Mike Unwin i Jenni Desmond: Putovanja

Mnoge vrste životinja odlaze na veličanstvena putovanja diljem našeg planeta kako bi preživjele, a pritom se suočavaju s različitim vremenskim neprilikama i gladnim grabežljivcima. Knjiga Putovanja u dvadeset priča prikazuje nevjerojatne seobe životinja, primjerice carskih pingvina, velikih bijelih psina, velikih krda slonova ili milijuna crvenih rakova. Prepuna zanimljivih podataka o različitim životinjskim vrstama, ova knjiga pobuđuje osjećaj istinskog divljenja prirodi.

Predivno ilustriran prikaz velikih životinjskih seoba uči najmlađe poštovanju prirode te im pomaže da shvate utjecaj čovjekova djelovanja na promjene u životinjskom svijetu. Knjigu o zadivljujućim putovanjima životinja napisao je Mike Unwin, nagrađivani britanski putopisac, novinar i autor mnogobrojnih knjiga za djecu, a ilustrirala Jenni Desmond, dobitnica prestižne nagrade New York Timesa za najbolje ilustriranu dječju knjigu. Slikovnicu je prevela Nikolina Židek.

Yuval Zommer: Velika knjiga kukaca

Gotovo i ne postoji mjesto na svijetu na kojemu nema kukaca, malenih životinja kojih se djeca često boje. U razbijanju straha pomoći će im predivno ilustrirana životinjska početnica Velika knjiga kukaca nagrađivanog autora Yuvala Zommera koji potiče djecu na istraživanje i brigu o našem planetu. U slikovnici se opisuju različite vrste kukaca iz cijelog svijeta koji lete, bodu i gmižu. Počevši od rodoslovnog stabla kukaca, mladi će se promatrači upoznati s osobitostima različitih vrsta te ubrzo – upoznajući leptire, moljce, bubamare, pčele, muhe, mrave, pauke i druge kukce – postati pravi stručnjaci.

Knjiga predstavlja i skupine kukaca koje povezuje način života: kukce koji izlaze noću, one koji žive u vrtu te one koji više vole život u našim domovima. Raskošan vodič kroz svijet kukaca za najmlađe, uz osnovne pojmove i zaigrane ilustracije s puno detalja, obogaćen je i zabavnom igrom potrage za kukcima. Osim što će ih upoznati i, nadamo se, zavoljeti, najmlađi će usvojiti osnove pravilnog ponašanja u blizini kukaca te naučiti zašto su kukci korisni i kako s njima ostvariti suživot. Slikovnicu je prevela Petra Matić.

Enciklopedija životinja

Bogato ilustrirana Enciklopedija životinja, djelo uglednih svjetskih zoologa, sveobuhvatan je prikaz životinjskog svijeta s više od tisuću prekrasnih ilustracija u boji. Sadržava sve važne informacije o obilježjima sisavaca, ptica, gmazova, vodozemaca, riba, kukaca, pauka i drugih beskralježnjaka. Enciklopedija životinja namijenjena je svim dobnim skupinama, a iznimno je korisno edukativno pomagalo učenicima u osnovnoj školi. Preveo ju je Vedran Pavlić.

Među mnogobrojnim zanimljivostima u njoj ćete pronaći uistinu zadivljujuće podatke. Grbavi kit, primjerice, pjeva satima bez prestanka, uzimajući predah samo kako bi udahnuo zrak. Mužjak carskog pingvina  60-ak dana grije jaje koje je položila ženka, a nakon što se ptić izlegne, otac ga i dalje grije stopalima. Mravojedi uvijek paze da ne unište potpuno mravinjake i da ne pojedu sve mrave kako bi se u budućnosti mogli vratiti po novi obrok.

Mnogi sisavci rashlađuju se znojenjem kad im je prevruće. Slonovi to ne mogu. Oni višak topline ispuštaju preko golemih, klempavih ušiju, a rashlađuju se tuširanjem pri čemu im je glavni alat njihova surla u kojoj se nalazi do čak 100.000 mišića. Rakuni jedu žabe, ribe, miševe i ptice, ali često traže hranu i po kantama za smeće. Unatoč tomu, imaju stroge higijenske navike – peru hranu prije nego što je pojedu!

Catherine Jacob, Lucy Fleming: Ela spasiteljica pčela

Još jedna maštovito ilustrirana slikovnica koja će djeci približiti svijet kukaca, Ela spasiteljica pčela, djelo je Catherine Jacob i Lucy Fleming.Prevela ju je Katarina Ivanjek.

Ela je hrabra djevojčica koja obožava igrati se u vrtu i brinuti se o kukcima. Voli sve životinje koje pužu, zuje, gmižu ili se migolje. Ne straše je zapetljane mreže i zujanje u travi, a pod njezinim budnim okom nijednom kukcu ne nedostaje skrbi. Jednoga dana njezinu pomoć zatraže uplašene pčele jer njihovu domu prijeti velika opasnost. Ela je odlučna i borit će se za spas pčela, a u tome će joj pomoći poseban rođendanski dar – čarobno povećalo.

Pridružite se Eli u borbi za opstanak pčela i otkrijte zanimljive činjenice iz svijeta kukaca.

Carnovsky i Rachel Williams: Iluminatura

Život u prirodi nikada ne staje. Uvjerit ćete se u to kad otvorite ovu privlačnu knjigu milanskoga dizajnerskog dvojca Carnovsky i Rachel Williams s čarobnim trobojnim filtrima s pomoću kojih možete razlikovati dnevni i noćni svijet životinja na deset svjetskih odredišta. S pomoću crvenog filtra upoznat ćete životinje koje su aktivne danju, zahvaljujući plavom filtru, bit će vam dostupne noćne i sumračne životinje, a zeleni filtar poslužit će vam za uvid u biljni svijet u pojedinom staništu.

Iluminatura vodi čitatelje na uzbudljivo putovanje svjetskim prašumama, rijekama, jezerima, oceanima, grebenima, pustinjama, gorjima i ravnicama. Istraživanje počinje u tropskoj kišnoj šumi uz afričku rijeku Kongo, džungli koja je na pojedinim mjestima toliko gusta da do tla dopire samo jedan posto Sunčeve svjetlosti. Kad saznate ključne činjenice o tamošnjim staništima, možete kroz različite filtre promatrati životinje i biljke te potom u vodiču doznati više o svakoj životinji.

Slikovnicu je preveo Vedran Pavlić. Izvrstan je dar za male istraživače i učenike, ali i za odrasle koji uživaju u tajnama divljine!