Zamislite da živite u svijetu u kojem idete tiskati nove dječje novine, a oko vas vlada pandemija. Gadno, zar ne?

Ne morate previše zamišljati jer upravo to se dogodilo američkom izdanju tjednika The Week Junior.

The Week Junior izlazi u Britaniji od 2015. godine, a upravo u ožujku ove godine krenula je i američka inačica tjednika koji ima zapravo vrlo ambiciozan plan – poput pravog tjednika svaki tjedan biti u rukama starije djece kojoj je prvenstveno namijenjen.

Cinici sigurno već pitaju što će to nekome u današnjem twitchovsko-tiktokovskom svijetu u kojem možeš otići i na koncert u Minecraft te se ne previše opterećivati stvarnošću. E pa upravo zato je trenutak pravi.

Naime, The Week Junior ima prekrasno geslo koje otkriva glavnu intenciju – Inspire your child to make sense of the world. Doista, u suvremenoj informacijsko-tehnološkoj kakofoniji s kojom se jedva nose i odrasli vrlo je nezgodno odrastati. Što je istina, a što nije, kako se usredotočiti, što je važno, a što nebitno… Sve su to teška pitanja, a odgovor na koja je malo lakši kada vam se ovakav tjedni koktel nađe u rukama.

Kako to funkcionira u praksi The Week Junior je imao priliku pokazati upravo ovako složenih tjedana – stvarali su vrlo dobre edukativne materijale o koronavirusu, ljudskim odnosima, načinima postupanja, stvaranja, življenja u nezgodnim okolnostima. Treba napomenuti i da cijeli časopis isključivo funkcionira kroz model pretplate, a o svemu se može više saznati uz Nieman Lab.

U svakom slučaju, sretnu plovidbu…