Proljetna štivanca

Topla i sunčana preporuka proljetnih slikovnica i knjiga!

Priče

S proljećem stiže i rotacija slikovnica i dječjih knjiga na policama u našem domu pa nas tako sad s polica gledaju proljetnice, šumske životinje, raznorazni kukci i biljčice…

Proljeće je i pravo vrijeme za povratak čitanju u dvorištu, vrtu ili na balkonu, a mi vam donosimo neke od nama omiljenih proljetnih slikovnica i knjiga.

Za najmlađe je jedan od obaveznih naslova Vrlo gladna gusjenica (Mozaik knjiga, 2013.), klasik autora Erica Carlea o malenoj gladnoj gusjenici. Ono što će najmlađi moći naučiti čitajući ovu slikovnicu, osim životnog ciklusa jednog leptira, su dani u tjednu, boje, vrste voća te brojevi. S jednog studijskog putovanja u Španjolsku sam klincima donijela mini verziju Vrlo gladne gusjenice, kartonku na španjolskom s lutkicom gusjenice u koju se stavi prst i koja im je baš fora već nekoliko godina.

Za najmlađe pogledajte još i sljedeće naslove: Dobar dan, medo! (Profil, 2020.), Čiji su ovo tragovi? (Školska knjiga, 2021.), Proljeće u šumi (Prosvjeta, 2010.).

Slikovnica koja će sigurno oduševiti vrtićarce je Medino proljeće (Planet Zoe, 2021.). Sjajne ilustracije malenog medvjedića koji se probudio nakon zimskog sna te pokušava saznati što je to zapravo proljeće zavoljet će i maleni i veliki. Na svom putu medvjedić će naići na mnoge šumske životinje, neke i ne baš toliko dobrodušne. Cijelo to vrijeme nosit će maleni oblutak koji je pronašao kako ne bi bio usamljen, a na samom kraju saznat će da je njegov voljeni oblutak zapravo pačje jaje iz kojeg će izaći veseli mali pačić. Vesela je ovo slikovnica iz koje će mališani naučiti mnogo toga o šumskim životinjama te proljeću.

Za vrtićarce pogledajte još i sljedeće naslove: Tebi već se sniva (Hibou publishing, 2020.), Kako je Danko postao stablo (Šumek izdavaštvo, 2020.).

Predškolci su već skoro pa školarci i čitaju ozbiljniju literaturu, znam to iz pouzdanih izvora. A znam i to da jako vole slikovnicu Kako je jabuka otkrila proljeće (Naklada Bošković, 2016.).  Priča o malenome stablu jabuke koje se nakon snijega i zime budi tužno jer je bez ijednog listića, djelo je mlade autorice Andree Debak uz lijepe i vesele ilustracije Karin Tancel. Iako svi na šumskom proplanku tješe jabuku kako će i listići brzo doći, ona jednostavno ne vjeruje. No, kad dođu prve laste i na malenoj se jabuci pojave prvi listići. Kako je jabuka otkrila proljeće je slikovnica u rimi što predškolci posebno vole te lako i brzo pamte.

Za predškolce pogledajte još i sljedeće naslove: Bob, bobić, mahuna (Naklada Iris Illyrica, 2017.), Sunce za doručak (Školska knjiga, 2020.).

Sigurno se većina sjeća jedne od svojih prvih osnovnoškolskih lektira, Plesne haljine žutog maslačka (Golden marketing – Tehnička knjiga, 2004.). Klasik naše poznate autorice Sunčane Škrinjarić doživio je mnogobrojna izdanja, a nama je jedno od najdražih ono s ilustracijama Ane Kadoić. Priča o malenome, skromnom maslačku koji se sramio ići na Ples cvijeća u svojoj skromnoj haljinici, bogomoljki koja je sve to čula i pauku koji je na izmaku života odlučio nekome uljepšati trenutak bezvremenska je i slojevita i omiljena već generacijama. Maleni maslačak na kraju će ipak imati najraskošniju i najljepšu paučinastu bijelu haljinu, a zahvaljujući toj haljini iduće će godine mnoštvo novih maslačaka pohoditi Ples cvijeća.

Za školarce pogledajte još  i sljedeće naslove: Iluminatura (Školska knjiga, 2016.), Čudesno drveće (Planetopija, 2020.).

Nadam se da ćete pri idućem posjetu knjižnici potražiti neke od ovih naslova i uživati u čitanju, samo ne previše. Proljeće je ipak pravo vrijeme za boravak u prirodi i potragu za svim onim biljkama i životinjama o kojima inače čitamo u slikovnicama i dječjim knjigama. Sretno vam bilo u toj potrazi!