Šaranje zidova glupostima je jedna stvar, a divote koje rade neki ulični umjetnici nešto potpuno drugačije. Donosimo nekoliko inspirativnih primjera.

Ulična umjetnost ili street art je u posljednjih nekoliko godina doživjela veliku popularnost kakvu je malo tko mogao predvidjeti – toliku da su, recimo, na Google Street Art arhivu snimljeni deseci tisuća grafita. Sve je više prisutna u medijima, a njezini umjetnici pozivani su na razne akcije poput oslikavanja tramvaja, parkova, zidova zgrada i slično.

Ulična umjetnost počela se razvijati 1970-ih godina u podzemnim željeznicama u New Yorku, a od tada ju označava slobodan i buntovan pankerski duh. Dostupna je svima – ne moraš ući u muzej ili galeriju, platiti ulaznicu, ili znati sve o umjetnosti. Cilj uličnih umjetnika je obraćati se direktno ljudima i ostaviti trag kroz stvaranje na ulicama gradova diljem svijeta. Ulična je umjetnost, ipak, prolazna – ona podliježe zakonima ulice – nestaje ili pod utjecajem vremena ili ju netko odluči prebojati.

Najveća količina uličnih umjetnika u Hrvatskoj je u Zagrebu, a neki od najpoznatijih su: Lonac, Chez186, OKO, Lunar, Miron Milić, Boris Bare, riječka umjetnica Pekmezmed, Sretan Bor, Ivan Šumski, a tu su i odlični umjetnički kolektivi kao što su Pimp My Pump i Artu Ditu. Ulični umjetnici često surađuju pa su tako osim genijalnih murala i grafita nastali i zanimljivi festivali ulične umjetnosti poput Art Parka i Muzeja ulične umjetnosti u Zagrebu, festivala Graffiti na gradele u Bolu na Braču i mnogih drugih.

Pogledaj listu najcool radova i umjetnika iz Hrvatske i svijeta koju smo ti pripremili i slobodno izaberi svoje favorite:

1. LONAC…

…je zagrebački ulični umjetnik koji je po kvaliteti svojih crteža poznat širom svijeta. U Rijeci je, u organizaciji riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, oslikao zid u Ružićevoj ulici i taj mural nazvao Pimplanje. Poznati umjetnički portal Widewalls je ovaj mural proglasio jednim od deset najboljih djela ulične umjetnosti na svijetu. Ako već niste na ovaj rad svakako morate baciti oko.

Fotografija Tanja Kanazir/sa SpajalicaCopula.wordpress.com

2. OKO…

…je jedna od najtalentiranijih umjetnica na području Hrvatske i šire. Hodajući Zagrebom moguće je vidjeti nasmijane likove iz njezine mašte, lude magične kreacije koje kao da su s nekog drugog planeta – poput bizona u trodijelnim odjelima ili gospođa s ptičjim glavama. Jedan od njenih najpoznatijih radova na zagrebačkim ulicama je čudesni 3D mural iz Branimirove ulice.

Fotografija by Oko

3. Kolektiv PIMP MY PUMP…

…je simpatičan, super-kreativan street-art kolektiv iz Zagreba koji oslikava stare pumpe za vodu, takozvane ‘Železne Franceke’. Franceki više nemaju funkciju opskrbljivanja građana vodom, a Pimp My Pumpovci su ih odlučili ukrasiti šarenim ruhom, pa su ih tako pretvorili u razne poznate ličnosti, simbole, igrice i sl. – poput Janice Kostelić, Gobca iz Psihomodopopa, Pacmana, poznatog benda Pink Floyd… Ako želiš vidjeti kako izgledaju drugi obojani Franceki, klikni ovdje i uživaj u super kreacijama.

Pimp my Pump https://www.facebook.com/pimpmypumpcroatia/

4. ART PARK…

…upravo su dečki iz Pimp My Pump kolektiva jedni od tih koji su odlučili jedan stari zapušteni i zanemareni zagrebački gradski park preurediti, oslikati i u njemu pokrenuti ljetni festival Art Park. Park su oslikali brojni poznati ulični umjetnici, a program festivala vrvi radionicama (poput radionica sadnje biljaka i matematike), glazbom, igricama (natjecanje bacanja aviona u dalj), predavanjima, igralištem za klince, panoima koje svi koji žele mogu oslikavati. Napušteni park su tako pretvorili u mjesto za druženje, slikanje, učenje, igru i glazbu. Sjajno, zar ne?

Pimp my Pump https://www.facebook.com/pimpmypumpcroatia/

5. BANKSY…

…je jedan od umjetnika za kojega ste sigurno čuli. Jedan je od najzanimljivijih svjetskih uličnih umjetnika. Crta pretežito grafite. Potječe iz Engleske, ali njegov pravi identitet i ime i dalje su misterija. Svojim grafitima Banksy komentira političku i društvenu situaciju u svijetu, a njegovi radovi su postali toliko hvaljeni i skupocjeni da se čak prodaju dijelovi zida na kojima je Banksy nešto oslikao, često protiv umjetnikove volje. To je, zapravo, u suprotnosti s idejom ulične umjetnosti koja želi biti slobodna i besplatna.

6. PEJAC…

…je španjolski ulični umjetnik, a u njegovoj umjetnosti mnoštvo je elemenata fantastike i nadrealnog. Pejac je 2016. godine oslikao i nekoliko lokacija u Rijeci – korito Rječine je tako ukrasio slikom jelena u plamenu i meduze s tijelom u obliku ljudskog mozga. Kad sljedeći put budete prolazili mostom nasuprot Konta, obratite pozornost na ove zanimljive murale. Pejac je i prozore stare tvornice u Harteri ukrasio obrisom dječaka koji praćkom gađa ptice.

Tanja Kanazir SpajalicaCopula.wordpress.com

7. HOSIER LANE…

…ulica u Melbournu je jedna od najvećih turističkih atrakcija u gradu, a upravo zbog količine grafita, murala, instalacija koje ju čine magičnom oazom boja, oblika i likova. Brojni australski i strani umjetnici iscrtali su doslovno sve zidove, kante za smeće, svaki djelić ulice.

8. BERLIN KIDZ…

…su ekstremni kolektiv grafiti umjetnika iz Berlina. Njihovo oslikavanje ulica uključuje penjanje na nemoguća mjesta i skakanje po krovovima jurećih vlakova. Zbog toga, policija ih je nekoliko puta lovila, ali uvijek su pobjegli. Neki njihove grafite uopće ne smatraju umjetnošću, ali oni govore da njihova umjetnost prodire dublje od napisane poruke na zidu. Zalažu se za čovjeka, a protiv politike. Neke od njihovih ludih akcija možeš pogledati ovdje.

Osim Berlina i Melbournea bogatu i zanimljivu uličnu umjetnost imaju i gradovi poput Londona, Marseillea, Bogote u Kolumbiji i sl. Možda te ovaj kratki pregled ulične umjetnosti zainteresira i potakne da istražiš kako su oslikani i ovi gradovi.

Istražila: Marina Tkalčić