Postoje ljudi za koje se već od malih nogu zna kojim će životnim putem krenuti u budućnosti, a mladi Boyan zasigurno je jedan od njih!

Dvadesetpetogodišnji Boyan Slat, nizozemski inženjer, od malena je pokazivao interes za gradnjom, inženjerstvom i sličnim stvarima. Jednom prilikom, kada je imao 16 godina, ronio je morem u Grčkoj i pritom shvatio da u moru vidi više plastike nego riba!

Taj poražavajući prizor natjerao ga je da svoj fokus prebaci na dublje istraživanje zašto je to tako, i zašto se smatra(lo) da je plastiku iz oceana nemoguće očistiti. 

Izumitelj u njemu nije imao mira te je godinu dana kasnije svoj prijedlog izuma za čišćenje oceana koristeći morske struje prezentirao na TEDx talku u Delftu:

Ubrzo nakon te velike ideje, Boyan je napustio fakultet ne bi li se potpuno posvetio svojoj životnoj želji i ne bi li ju imao vremena pretvoriti u stvarnost. Tu je nastala organizacija pod nazivom The Ocean Cleanup!

The Ocean Cleanup je Slatova neprofitna organizacija, čija je glavna misija razviti naprednu tehnologiju uz pomoću koje će se svjetski oceani očistiti od plastike!

Tehnologija je najmoćniji agens promjene. Ona pojačava ljudske mogućnosti. Dok drugi agensi samo repozicioniraju postojeće alate, tehnološka inovacija nudi nove i širi mogućnosti rješavanja problema.

Kroz donatore diljem 160 zemalja, ogranizacija je sakupila milijunske iznose, te je u suradnji s oceanografima Kim Martini i Miriam Goldstein izdala 500+ stranica široku studiju u kojoj su detaljno iznjeli svoj koncept i ideje.

Ovom inovacijom očekuje se smanjenje pacifičkog plutajućeg otoka smeća za čak 50% kroz 5 godina!

Nakon brojnih primljenih nagrada za za koncept, inovaciju i dizajn, te velike medijske popraćenosti, prvi prototip testiran je 2016. godine na Sjevernom moru. U lipnju ove godine drugi je prototip već stavljen u pogon!

Slika: The Ocean Cleanup

Ukratko, sustav funkcionira na način da 600tinjak metara duge plutače u obliku potkove plutaju na morskoj površini, te nošene morskim strujama i vjetrovima ‘sakupljaju’ otpad koji se nalazi na površini, i pritom ne ometaju stanovnike mora (ribe, kornjače i svu ostalu ekipu). 

Što reći nego da podržavamo Boyana u svim njegovim nakanama u čišćenju oceana, a na nama je potruditi se da mu u tome pridajemo što manje posla!