Ovo je malo istina. A opet, malo i nije. Igramo se sa sadašnjošću i budućnošću, nekim super vijestima iz dostignućima na raznim područjima i zamišljamo ih i u našoj zemlji. Budućnost nije koma, kaže nam Koma.  

 

 

 

Hatsune Miku, glas iz 100 000 pjesama!

Ona je golema pop zvijezda, iako za nju vjerojatno niste čuli. Ima 100 000 objavljenih pjesama, od kojih nijednu nije napisala sama. Za njih, kao i za stotine tisuća YouTube videa i odjevnih kreacija odgovorni su milijuni fanova koji stvaraju sve vezano uz nju. Ona je Hatsune Miku, crtani lik koji vizualno predstavlja kompjuterski program Vocaloid i preko kojega se svi ti milijuni fanova kreativno izražavaju, posve dobrovoljno i često međusobno surađujući.

Upoznaj Hatsune: https://bit.ly/2IAWgTO

Ideš u muzej, kazalište, knjžnicu za plaću? Može!

Sa svrhom približavanja kulture mladima, hrvatska je Vlada odlučila srednjoškolcima i studentima sve do kraja obrazovanja jednom godišnje isplatiti jednu prosječnu plaću, koju potom mogu potrošiti u knjižnicama, muzejima, kinima, kazalištima i na koncertima. Neki su odmah primijetili kako je koncept kopiran iz Italije, gdje je relativno dobro zaživio

Malo usavrši talijanski i vidi o čemu je riječ: https://bit.ly/2kn00JJ

P:S: Brickzine skače obučen u more ako ovo postane istina.. 🙂

Algoritamski čuvari zelenila

Osim što su idealno odredište za izlete i rekreaciju, šume su naša ‘pluća’ i čuvarice bioraznolikosti, koje uz to sprečavaju erozije tla i služe kao zaklon od jakih vjetrova.. Dosad su se dronovi smatrali učinkovitim načinom održavanja reda, no sada je tu monitoring sustav Rainforest Connection, sastavljen od relativno jeftinih senzora iz – starih mobitela. Skriveni u krošnjama, u stanju su pratiti i identificirati zvukove vozila, sječe, piljenja, oružja i paljevine. Svaki sumnjivi signal odmah postaje vidljiv nadležnim službama, a kako bi se smanjila mogućnost lažne uzbune u pogonu je i poseban algoritam koji “uči” kako šuma diše i tako zna čemu tu je mjesto, a čemu nije.

Slušaj šumu: https://bit.ly/1ltXVnn

Halo, ovdje Vera, dobili ste posao…

Razgovori za posao uvijek su dosta stresni, kako kandidatima, tako i onima koji moraju u kratkom vremenu ispitati na desetke, ponekad stotine kandidata. Upravo su dva mlada zaposlenika jednog ruskog ureda za ljudske resurse u St. Petersburgu, Vladimir Sveshnikov i Alexander Uraksin, došli na ideju automatizirati cijeli postupak. Tako je nastala Vera, program koji pomoću umjetne inteligencije može paralelno voditi video ili glasovne pozive sa stotinama ljudi, na temelju njihovih odgovora postavljati potpitanja i razumjeti emocije u njihovom glasu.

Javi se Veri: https://bit.ly/2JyJClf

Jadranka, može jedna 3D isprintana jetra? Evo stiže…

Najprije smo s 3D printerom printali razne male predmete, uglavnom igračke. Potom su na red došli odjeća i obuća, a sada i najzahtjevnije poglavlje priče: biotehnološko. Ljudski organi, kreirani od pacijentovih stanica razvijenih u laboratoriju, novi su domet 3D tehnologije. Upravo zbog načina nastanka nude veću šansu za uspjeh transplantacije, a nema potrebe ni za liste čekanja.

Pogledaj 3D printanje organa (nije za osjetljive):  https://biolife4d.com/

Moja majica je od – naranče?!?!

S.Cafe jedan je od brandova tvrtke Singtex koja se bavi izradom tekstilnih vlakana od kombinacije taloga kave i recikliranih plastičnih boca. Talijanska tvrtka Orange Fiber pak kombinira nanotehnologiju i otpatke od naranči korištenih za proizvodnju sokova te kao krajnji proizvod nudi ekskluzivan tekstil sličan svili. Cijeli postupak otvara brojna radna mjesta, štedi vodu i smanjuje zagađenje okoliša.

Svakako saznaj više: http://www.orangefiber.it/home/

Mama, ja sam u virtualnoj stvarnosti

Dok današnji kreativci skupljaju publiku na društvenim mrežama i platformama poput YouTubea, buduće generacije će to raditi u virtualnoj stvarnosti. Već postoje virtualne emisije kao što je Glitched, u kojima publika sudjeluje uz pomoć VR opreme te igraće platforme u kojima se igrača može pratiti dok napreduje u samoj igri. Ono što je sada na pomolu jest stvaranje cijelih virtualnih zajednica.

Zaroni u VR:: Glitched @ Youtube https://bit.ly/2Gdart7 https://teleporter.tv/

Algoritmi uzimaju svoj danak…

Algoritmi nam na temelju onoga što “lajkamo” pomažu da se zatvorimo u vlastiti svijet, u kojemu predviđaju što će nam se svidjeti. Tako nam sužavaju perspektivu i samim time mogućnosti za originalnost, spontanost i učenje. Jedna od preporuka kojom se to može izbjeći jest čitanje raznolikog štiva i komunikacija s ljudima drugačijih stavova kako bi se smisleno gradilo svoje stavove.

Odlična za i protiv stranica o najtežim temama: www.procon.org

Hrana budućnosti na tanjuru stiže iz laboratorija?

Ostvaruje se vizija Winstona Churchilla iz njegova eseja “Fifty Years Hence” iz daleke 1931.: u 21. stoljeću više nema razloga uzrokovati patnju milijuna drugih živih bića radi naše prehrane. Na tanjuru možemo imati čisto meso zbog kojega niti jedna životinja nije završila u klaonici. Meso je u potpunosti razvijeno u laboratoriju od stanica pravih životinja – koje su taj tretman preživjele.

Probaj: http://www.memphismeats.com

Tko će se brinuti za nas?

Demografski ubrzano starimo, što znači da se za brojne starije ljude neće imati tko brinuti. Sadašnji broj takvih slučajeva mogao bi se do 2050. i udvostručiti pa se ubrzano traže rješenja. Jedni ga vide u imigrantima, drugi u robotima, a neki, poput blizanaca Antonie i Nikolausa Alberta, poučeni vlastitim iskustvom s traženjem pazitelja svoje bake, otvaraju platforme putem kojih se mogu povezati oni koji pažnju trebaju i oni koji je nude.

Usavrši malo i njemački:  www.careship.de  

Roboti rade, mi pijemo limunadu

Zbog ubrzane automatizacije i robotizacije, postalo je očito kako nam prijeti višak radne snage koja se uglavnom više neće moći zaposliti. Neki su već počeli govoriti o “bespotrebnoj klasi ljudi” i postavili pitanje održivosti takve situacije bez nemira, drugi su pojačali napore da se na globalnoj razini uvede univerzalni osnovni dohodak – primanja koja omogućuju osnovne uvjete života, a primaju ih svi, zaposleni i nezaposleni. Određeni oblici prisutni su već u nizu država svijeta, sada je red došao i na Hrvatsku.

Dio mreže: https://bit.ly/2ed8UWd

P:S: Brickzine u prosincu skače u more (opet obučen!) ako ovo postane istina.. 🙂

Budućnost pripremio Bruno Župan. Nadimak mu je stvarno Koma.