YouTube je jedan od najpopularnijih kanala konzumacije sadržaja za djecu, crtanih filmova, pjesmica… Vrijeme slatkosti potom naglo krene u krivom smjeru.

Zanimljive vijesti stižu iz najvećeg svjetskog izvora pokretnih slikovnih i zvukovnih sadržaja, YouTubea. Naime, kako bi izbjegli preporučivanje video sadržaja o teorijama zavjere i ostale upitne i sumnjive sadržaje trenutno dostupne djeci, YouTube navodno planira lansirati novu poboljšanu verziju aplikacije za djecu YouTube Kids app, prenosi The Verge. Ova odluka, iako još nije službeno potvrđena, dolazi iz pravca dugotrajne zabrinutosti zbog YouTubeovih algoritama koji korisnike neprestano dovode do prijedloga koji sadrže neke ekstremističke i čudne sadržaje. Navodno bi sadržaje trebali birati ljudi, a ne algoritmi.

Prošli je mjesec Business Insider ilustrirao kako YouTube Kids aplikacija djeci neprestano predlaže sadržaje koji prenose dezinformacije i teorije zavjere o izgledu Zemlje, slijetanju na Mjesec i postojanju vanzemaljaca. Prošle se godine tako YouTube uspio nehotice upetljati u kontroverzu nazvanu Elsgate koja je prikazivala uznemirujuće sadržaje koristeći se Disneyjevim likovima i superherojima te je uznemirivala oglašivače koji su svoje reklame i oglase nalazili uz takav upitan sadržaj.

YouTube se već dugo bori s kažnjavanjem sadržaja vezanih uz dječju eksploataciju, micanjem upitnih videa i stvaranjem dobnih ograničenja za određene sadržaje. Iako se točno ne zna kada će i hoće li uopće nova verzija YouTube Kids aplikacije postati stvarnost, BuzzFeed prenosi da će se to dogoditi upravo ovaj mjesec. Kada su za isto pitali ekipu iz YouTubea, oni su diplomatski odgovorili: „Uvijek radimo na poboljšavanju YouTube Kids aplikacije, ali nemamo komentara na ove glasine i spekulacije“.

Bilo kako bilo, veselimo se i s nestrpljenjem očekujemo sigurnije surfanje YouTubeovim dječjim odajama. Do tada, pokušajte detaljnije baciti oko na prijedloge koji se vašim najmlađima na njima nude. Kakva priča o ravnoj Zemlji i ljudima gmazovima sigurno će negdje pronaći svoje mjesto. Za kraj, “najslađi” dio ove vijesti – YouTube Kids u Hrvatskoj čak ni u svojoj lošoj formi službeno nije dostupan, pa osim edukacije i zdravog razuma nema pravog mehanizma zaštite od lažnih i manipulativnih sadržaja. Obavijest YouTubea kaže: We’re working to expand YouTube Kids to other countries.

Lucija Puača