YouTube se trenutno suočava s istragom američke vlade oko nesposobnosti održavanja sigurnosti djece na platformi. Navodno, istraga je već u svojim finalnim fazama te će YouTube izgleda morati donijeti neke velike odluke!

YouTube se trenutno suočava s istragom američke vlade oko nesposobnosti održavanja dječje sigurnosti na toj super popularnoj platformi. Navodno, istraga je već u svojim finalnim fazama te će YouTube izgleda morati donijeti neke velike odluke koje će promijeniti budućnost.

Jedno od navodnih rješenja problema prikazivanja djece i dječje zaštite na glavnoj YouTube platformi jest premještanje svih sadržaja koji uključuju djecu na YouTube Kids aplikaciju.

No to, ako se doista na to i odluče, dolazi s puno komplikacija. Kao prvo, to bi značilo beskonačno puno posla (jer se na YouTube svake minute uploada preko 500 sati sadržaja!!!). Kao drugo, otvaraju se pitanja sivih zona – što je s obiteljskim kanalima koji imaju razne sadržaje?

Druga solucija bila bi isključivanje opcije automatske reprodukcije, na kojoj istražitelji ponajviše inzistiraju, jer se na taj način predatorski i opasni radovi koji se vrte oko djece predlažu sami putem aplikacije.

Cijela istraga započela je zapravo s pritužbama korisničkih grupa te boraca za privatnost, a ukoliko YouTube nešto hitno ne poduzme, Googleu (vlasniku YouTubea) prijeti ogromna kazna. Stoga možemo samo zamisliti kako je zakuhana atmosfera negdje u uredima Googlea!

Jedna od izvršnih direktorica YouTubea, Susan Wojcicki, ističe kako je YouTube svjestan svojih propusta, poput gafa iz 2015. kada je na YouTube Kids aplikaciji pronađen niz videa uznemirujućeg sadržaja.

Ono što su nedavno uveli jest da su blokirali komentare na radovima koji sadrže djecu, te pravilo da se djeca ne smiju prikazivati bez odrasle osobe prisutne u kadru.

Iz naše male redakcije držimo fige da se to sve što prije sredi – ali djeca su na prvom mjestu!