Ne tako davno žene nisu imale pravo na obrazovanje i plaćen rad. Od njih se očekivalo da postanu dobre supruge i majke. Da bi uspjele ostvariti karijeru, morale su imati puno hrabrosti i srušiti mnoge predrasude. Čak i kad im je omogućen pristup sveučilišnoj naobrazbi, suočavale su se s nizom problema – od uskraćivanja radnih prostorija i novca do priznanja za obavljeni rad.

Iskoristimo 11. veljače, Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti, da se prisjetimo velikih znanstvenica koje su, od drevne Grčke do današnjih dana, unatoč svim ograničenjima nezaustavljivo mijenjale svijet. Zahvaljujući velikim žrtvama koje su u ime znanosti podnijele neustrašive matematičarke, fizičarke, biokemičarke, astronautkinje i druge junakinje iz prošlosti, današnjim je djevojčicama i ženama svijet znanosti blizak i dostupan. Donosimo preporuke zanimljivih i zabavnih naslova u izdanju Školske knjige koji će zasigurno približiti znanost djeci i mladima, ali i odraslima kojima je STEM područje (prirodoslovlje, tehnologija, inženjerstvo i matematika) puno nepoznanica.

Žene u znanosti – 50 neustrašivih predvodnica koje su promijenile svijet

U ovoj privlačno napisanoj i atraktivno ilustriranoj knjizi, bestseleru New York Timesa, čitatelji svih dobi pronaći će pregršt nevjerojatnih informacija o izazovnim profesionalnim putovima i znanstvenim otkrićima pedeset zapaženih žena iz STEM područja. Glasovita fizičarka Lise Meitner, koju su nazivali njemačkom Marie Curie, svojedobno je morala raditi bez plaće u Institutu za kemiju u Berlinu, bio joj je zabranjen pristup laboratorijima, pa je svoje pokuse iz radiokemije obavljala u vlažnom podrumskom prostoru.

Dvostruka dobitnica Nobelove nagrade, fizičarka i kemičarka Marie Curie rukovala je opasnim radioaktivnim elementima u skučenoj prašnjavoj šupi jer nije imala novca da osnuje laboratorij. Ni nakon što je postigla neka od najvažnijih otkrića u povijesti astronomije, Cecilia Payne-Gaposchkin nije bila priznata te se, zato što je bila žena, mogla zaposliti samo kao laborantica.

Mnoge žene u povijesti nisu dobile zasluženo priznanje i danas su zaboravljene. Njima u čast Rachel Ignotofsky napisala je i ilustrirala knjigu Žene u znanosti – 50 neustrašivih predvodnica koje su promijenile svijet (hrvatski prijevod prof. dr. sc. Vjere Lopac). Namijenila ju je, među ostalima, djevojčicama koje se igraju s kukcima, promatraju zvijezde i izluđuju svoje roditelje rastavljajući stare uređaje na dijelove. Nada se da će ova knjiga potaknuti djevojčice i žene da se hrabro posvete onomu čemu teže i o čemu sanjaju. 

Volim znanost

Nastojeći prenijeti poruku o važnosti obrazovanja, znanstvenoj pismenosti i snažnim ženama, Rachel Ignotofsky kreirala je i dnevnik za nova otkrića i velike ideje pod nazivom Volim znanost. U njemu donosi mnogobrojne ideje za pisanje i crtanje, poticajne izreke poznatih znanstvenica te niz poučnih infografika. Ovaj će dnevnik potaknuti djevojčice i dječake svih dobi da ispune njegove stranice svojim zamislima, vlastitim otkrićima i velikim snovima o budućnosti.

„Nemoj nikome dopustiti da ti otme maštu, kreativnost ili znatiželju. One znače tvoje mjesto na svijetu, one su tvoj životˮ, poručuje u dnevniku Volim znanost Mae Jemison, astronautkinja, nastavnica, liječnica i prva Afroamerikanka u svemiru.

Izgradi svoju koloniju na Marsu

„Kad ste jednom u dalekim prostranstvima svemira, shvatite značenje onoga što nas ujedinjuje. Potrudimo se raditi zajedno kako bismo prevladali razlike koje nas dijeleˮ, izjavila je slavna inženjerka i astronautkinja Valentina Tereškova, prva žena koja je letjela u svemir.

Među djevojčicama i dječacima uvijek ima onih koji su spremni zakoračiti tamo kamo nije nijedan Zemljanin nikada prije. Izgradi svoju koloniju na Marsu Jane Glat pravi je izazov za te međuplanetarne istraživače. Potreban im je samo istraživački i graditeljski duh, a sve ostalo čeka ih u ovom kompletu koji uz upute sadržava i više od 20 modela za slaganje svega što im je potrebno kako bi im na Crvenom planetu bilo barem toliko ugodno kao na dobroj staroj Zemlji.

Dobra je vijest da će u tren oka imati vlastitu svemirsku raketu, terenski rover, izvidničko vozilo, letjelicu kolonije, svemirsku postaju i sva ostala svemirska pomagala. I bez brige, za to im neće biti potrebna hrpa alata ni velika garaža na kraju grada. Bit će dovoljno samo istisnuti dijelove modela iz ovoga kompleta i spojiti ih međusobno te, naravno, uživati u danima i satima svemirski dobre zabave.

Fizika i ja

Kad volite znanost, jedino što želite jest da nastavite raditiˮ, tvrdila je teorijska fizičarka Maria Goeppert-Mayer koja je veći dio svog života radila za malu ili nikakvu plaću. Usprkos tomu, riješila je jednu od velikih tajni svemira i dobila Nobelovu nagradu. Ako se ta znanstvenica bavila fizikom radi čistog zadovoljstva, odnosno neovisno o novčanoj naknadi, itekako vrijedi upoznati tajne koje krije svijet fizike. U tome će djeci pomoći komplet za slaganje Fizika i ja – Zabavna znanost autora Roba Colsona i ilustratora R. Erica Smitha/ Beehive Art Agency u hrvatskom prijevodu Filipa Šterca.


Pustolovinu će djeca započeti gradnjom staze za vrtoglavi spust kuglice i usput naučiti sve o silama zahvaljujući kojima kuglica izvodi vratolomije na stazi. I bez brige, stazu koja se može pohvaliti i zatvorenom vertikalnom kružnom petljom poput one na vlakovima smrti moći će sastaviti u tren oka. Samo će trebati istisnuti kartonske modele iz ovoga kompleta i složiti ih prema priloženim uputama koje će ih voditi korak po korak u njihovu inženjerskom pothvatu.
U kompletu se nalazi knjižica Gradim, istražujem i učim! s pomoću koje će djeca istražiti i ostale tajne fizike te moći izvoditi vlastite pokuse u svojemu malom kućnom laboratoriju igre i zabave.

Fizika za djecu – Valovi 

Može li fizika istodobno biti ozbiljna i zabavna? Kakve veze imaju fizikalne zakonitosti s jabukom i malinom, lišćem i ljutom paprikom? Odgovore potražite u novim naslovima biblioteke Fizika za djecu u kojoj je na popularno-znanstven način predstavljena znanost koja je promijenila 20. stoljeće. Serija slikovnica za buduće genijalce Nikole Poljaka obogaćena je sa šest novih naslova u kojima su vrlo složeni fizikalni koncepti raščlanjeni na jednostavne i šarmantno ilustrirane pojmove koje djeca starija od tri godine mogu lako razumjeti. To su: Energija, Tlak, Električna struja, Kvantna fizika, Entropija i Valovi.

Potrebna je samo mala iskra da zapali dječji um. Ovih šest inovativnih i zabavnih slikovnica koje je maštovito ilustrirala Tena Letica omogućit će djeci da na jednostavan i lak način shvate znanstvene termine te zavole fiziku.

Mali ljudi, veliki snovi – Maria Montessori


Jedna od znanstvenica koja je od najranije dobi rušila društvene norme bila je Maria Montessori, talijanska liječnica i znanstvenica, filozofkinja i feministica, poznata kao začetnica pedagoške metode Montessori. U vrijeme njezina školovanja smatralo se da djevojke ne bi trebale studirati prirodne znanosti. To je nije spriječilo da uči matematiku i prirodne znanosti u školi za dječake. Kao odrasla žena, postala je prva liječnica u svojoj zemlji, specijalizirala se za skrb o djeci. Dokazala je da žene mogu postati vrsne liječnice što je u ono vrijeme bila revolucionarna ideja.

Poslije je postigla važna otkrića koja su potpuno promijenila tijekove tradicionalnog obrazovanja te otvorila škole Montessori diljem svijeta. Na kraju ove inspirativne priče o životu revolucionarne liječnice pronaći ćete životopis s obiljem fotografija i podataka. Knjižicu Mali ljudi, veliki snovi – Maria Montessori napisala je Maria Isabela Sánchez Vegara, ilustrirala Raquel Martin, a na hrvatski ju je preveo Ozren Doležal. Dio je popularnog svjetskog serijala Mali ljudi, veliki snovi koji je prodan u više od četiri milijuna primjeraka diljem svijeta. U njemu mali i veliki čitatelji mogu upoznati živote slavnih osoba koje su ostvarile nevjerojatna postignuća. Sve su protagonistice ovih popularnih slikovnica, među kojima su, primjerice, Zaha Hadid, Coco Chanel i Ada Lovelace, na početku bile samo djevojčice s velikim snovima. Doznajte kako su ih uspjele ostvariti.