Nema dobre papice (Da, Gladuš, u tebe gledamo!) bez pravih začina, a po jako puno njih ne moramo u dućan ili Indiju već nas čekaju na balkonu ili iza zgrade.

Ako imate svoj mali (ili veliki) povrtnjak, nezaobilazan dio u njemu trebao bi biti začinski vrt jer začinsko bilje privlači pčelice bez kojih nema oprašivanja pa ni hrane za nas ljude.

Začinsko bilje tjera neželjene goste često znane kao „nametnici“ iz vrta. Ako nemate svoj povrtnjak, dobro je „dignuti“ svoj mali začinski vrt jer začinsko bilje posjeduje mnoga ljekovita svojstva i oplemenjuje mnoga jela koja uz prstohvat tih istih začina postaju prava delicija.

1. Malo zemlje, super rezultat!

Za izradu začinskoga vrta stvarno nije potrebno mnogo zemlje – i jedan kvadrat može biti odlično iskorišten prostor. Začinsko bilje je odlična priča za našu mediteransku klimu – njemu ne treba jako plodna zemlja (najviše mu treba sunce i malo komposta) tako da uspijeva i na našem primorskom kamenjaru.

2.   Jedno traje, drugi baš i ne  

 Dobro je znati razliku između jednogodišnjeg i dvogodišnjeg začinskog bilja i trajnica. Pod jednogodišnje ili dvogodišnje začinsko bilje pripada primjerice bosiljak (Ocimum basilicum) – nezaobilazan kompić svake pizze; kopar (Anethum graveolens) koji jako volim dodavati u juhice i umake; dobar stari peršin (Petroselinum crispum) koji svi znaju i nema dobre juhe bez njega; dragoljub (Tropaeolum majus) – meni skoro pa omiljeni, ima jako lijepe cvjetove koji su jestivi, isto kao i njegovo lišće koje je ljekovito.

Možete sami nabaviti sjeme i u rano proljeće posijati ove biljčice u kući, držati ih na toplome i svjetlom prostoru, primjerice na prozoru (u vrtlarskom žargonu se kaže da ste tako biljke uzgojili „iz sjemena“, dakle od samog početka). Kad dovoljno zatopli, presadite ih u svoj začinski vrt. Isto tako, možete na tržnici ili u agrarijama kupiti već uzgojene biljčice (zovemo ih „presadnice“) i presaditi ih već tako malo narasle u svoj začinski vrt. Ove ćete biljčice (jednogodišnje/dvogodišnje) morati svake godine iznova sijati u svom vrtu.

3. Čarobne “trajnice”

„Trajnice“, kako im sam naziv kaže, ne morate svake godine iznova sijati ili presađivati već biljčica, nakon što se udomaćila u vašem vrtu, tamo ostaje dugo vremena. Mirisna ljepotica Lavanda (Lavandula angustifolia) jedna je od najpoznatijih stanovnica primorskih vrtova. Melisa ili matičnjak (Melissa officinalis) jako je fina i aromatična biljka s osvježavajućom aromom limuna. Kad ste malo uznemireni, odlična je kao čaj za smirenje, a ja je obožavam dodavati u ljetne juhe i salate.

Svatko zna za mentu (Mentha piperita) koja je česti dodatak umacima i čajevima, a ja je ljeti obožavam stavljati u osvježavajuću limunadu. Ribice za ručkom jako vole ružmarin (Rosmarinus officinalis). Kadulja (Salvia officinalis) je nezaobilazna kao fini čaj koji liječi i koji često pijemo zimi. Majčina dušica (Thymus vulgaris) jako je fina i zdrava biljka, isto tako nezobilazna u kuhinji, a ima i mnoga druga svojstva – primjerice, jeste li znali da ima dezinficirajuće djelovanje i da ublažava kašalj?

4. Motiku u ruke

 Nađite jedan mali komad zemlje. Pripremite zemlju  – uzmite motiku, počupajte travu na svom „kvadratu“ (stavite ju sa strane, neka se osuši pa ju možete upotrebljavati dalje u vrtu jer i trava ima mnoge korisne namjene) i „izmotikajte“  zemlju.

Iskopajte rupu, bacite u nju šaku komposta (prirodno gnojivo od biljnog otpada i zemlje koje sami možete napraviti od biljnih otpadaka u svom kućanstvu kao što su kore od krumpira, peteljke od špinata ili kora od bundeve). Stavite svoju biljčicu u tu rupu, prostor oko korijena biljčice nježno zatrpajte zemljom i dobro utisnite (ali nježno – pazite da ne oštetite biljku). Zalijte biljčicu obilato vodom.

5.   Ljubav se vraća duplo

Njegujte svoje biljčice – zalijevajte ih tijekom vrućih dana u predvečer. Uživajte u njihovom mirisu. Režite ih i koristite kao začine – uživajte u njihovim okusima i ljekovitosti. Razgovarajte s njima.

Napravite malo istraživanje o svakoj – istražite koja biljčica voli više svjetla, a kojoj je pak udobnije u sjeni; istražite kako se treba brinuti o kojoj, primjerice je li potrebno neku od njih orezivati i kako se o kojoj trebamo brinuti tijekom zime. Volite svoje biljčice i njegujte ih i one će vam to vratiti višestruko!